Plangerea penala a fost inaintata de catre Doru Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", victima a mineriadei din iunie 1990, cand a fost arestat. El sustine ca mineri ciudat de curati, care pareau relaxati si odihniti, i-au batut pe rromi in iunie 1990, inclusiv in salile Palatului de Justitie.

"Peste 1.200 de rromi, care nu au avut nici o legatura cu mitingul-maraton anti-Iliescu din Piata Universitatii, au fost saltati cu violenta din casele lor, pe simplul motiv al apartenentei la un grup etnic", sustine Doru Maries.

Senatorul PSD Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a fost acuzat de instigare la genocid si la rele tratamente de catre Asociatia "21 Decembrie 1989". Plangerea a fost semnata de catre Doru Maries, presedintele asociatiei.

In urma cu doua zile, presedintele suspendat Traian Basescu a readus in discutia publica, intr-o emisiune TV, existenta acestei acuzatii. Robert Cazanciuc de la biroul de presa al Parchetului General a confirmat faptul ca in dosarul mineriadei din iunie 1990 se fac verificari si cu privire la savarsirea infractiunii de genocid, ca urmare a unei plangeri inaintate de o asociatie de revolutionari.

"Plangerea facea referire si la infractiunea de genocid, iar procurorul anchetator este obligat sa faca investigatii si in acest sens", ne-a declarat Robert Cazanciuc.

Integral in Romania Libera