In perioada imediat urmatoare referendumului din 19 mai, PSD intentioneaza sa schimbe macazul si ar putea depune o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu.

Altfel spus, PSD ia foarte serios in calcul debarcarea Cabinetului Tariceanu II. Informatia ne-a fost confirmata de mai multi lideri pesedisti.

„Cred ca solutia unei motiuni de cenzura este posibila oricind“, ne-a declarat ieri vicepresedintele PSD Vasile Dincu, care spune ca „motiunea de cenzura nu e o consecinta a referendumului, ci a performantei Guvernului“.

Si Cristian Diaconescu, purtator de cuvint al PSD, ne-a spus ca „exista discutii“ pe tema unei motiuni de cenzura, care insa nu ar putea fi depusa in prima saptamina de dupa referendum. „Trebuie sa aiba loc mai intii unele discutii, unele negocieri. Nu e asa simplu“, ne-a declarat Diaconescu.

Schimbarea guvernului Tariceanu presupune, totusi, si gasirea unei noi majoritati parlamentare, care sa poata da un alt guvern. Vasile Dincu o spune explicit:

„Dupa 19 mai va incepe o noua perioada. Se va incerca normalizarea situatiei, se vor cauta solutii. Poate nu din a doua sau a treia zi. Se va cauta un consens pentru vot uninominal, pentru schimbarea Constitutiei.

Se va incerca si gasirea unei noi majoritati parlamentare. E greu de spus acum si cum se va face. Nu vor fi pasi concreti pina dupa referendum. Cind se vor deschide urnele vor incepe negocierile“.

Vicepresedintele Ilie Sirbu, colegul lui Dincu, este convins ca fara PSD nu se poate gasi nici o formula politica. „E nevoie de reconciliere. Sa incheiem spectacolul. In ce conditii, ce si cum, sa vedem.

Trebuie sa gasim o formula prin care sa putem administra tara. O guvernare fara PSD nu se mai poate face in Romania pina dupa urmatoarele alegeri.

Cu sprijin sau cu implicare directa, asta ramine de vazut. Deocamdata sint numai scenarii. Dar de la asta trebuie sa pornim“, declara Ilie Sirbu. Tot el spune ca este foarte posibil sa se convoace un Consiliu National al PSD, „care ar trebui sa-si asume o decizie politica majora“.

Surse din PSD spun, totodata, ca se clatina din ce in ce mai tare si scaunul lui Geoana, care este acuzat ca a mers pe mina lui Iliescu si a lui Hrebenciuc.

PSD incearca acum sa gaseasca formula prin care ar putea „intoarce armele“ fara costuri de imagine. Semnale au inceput sa fie date. Se vorbeste intens despre nevoia de liniste. Mai putin Mircea Geoana care, marti seara, la TVR, si-a exprimat viziunile sumbre ale perioadei postreferendum.

„Daca Basescu cistiga, vine in forta cu miscari de strada si incepe sa asmuta populatia impotriva Parlamentului, de-abia atunci intram intr-o criza politica profunda“, a spus liderul PSD.

Tot el a aratat ca „la modul cum vorbeste si cum se comporta Traian Basescu putem sa ne asteptam ca haosul si paralizia sa continue si dupa 19 mai...

O sa inceapa o campanie de demolare, de darimare a Parlamentului, care va accentua criza politica“.

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca primul lucru pe care il va face daca va cistiga referendumul din 19 mai va fi sa cheme partidele la Cotroceni.

Basescu a mentionat ca are obligatia, ca sef al statului, sa propuna parlamentarilor o serie de prioritati, dupa ce va cistiga referendumul.

Prima dintre acestea este, conform lui Basescu, demararea procesului de schimbare a clasei politice, prin introducerea unui mecanism de vot uninominal care sa ii responsabilizeze pe politicieni. „Le voi face cea mai deschisa oferta: sa respectam votul popular.

Ii voi chema la Cotroceni si le voi spune: «Eu nu am o majoritate parlamentara, PD si PLD nu ajung, va propun guvern si majoritate parlamentara, sa punem aceste prioritati pe agenda noastra»“, a spus Basescu.

El a mai declarat ca este convins de reusita acestor consultari. „Am convingerea ca voi reusi o negociere cu o majoritate parlamentara.

Majoritatea pentru prioritatile Romaniei, trebuie sa gasim o formula“, a spus Basescu, fara a mentiona cu cine va negocia.

„Armata“ Iliescu

Cu trei zile inaintea referendumului, Ion Iliescu scoate toate armele din arsenal pentru a-l ataca pe Traian Basescu.

Teama. „La aproape doua decenii de la Revolutia din decembrie 1989, ne confruntam din nou cu sentimentul de teama. Teama de a nu reveni la practicile totalitarismului ceausist“, a declarat ieri Ion Iliescu, presedintele onorific al PSD, intr-o conferinta de presa extraordinara.

El s-a referit la ofensiva pe care Traian Basescu a inceput-o impotriva celor 322 de parlamentari care au votat suspendarea sa.

Acuzatorul. Iliescu il acuza pe Traian Basescu ca a intretinut „cu buna stiinta“ crize si confruntari intre institutiile statului „printr-un comportament abuziv, arbitrar si fara scrupule“. „Traian Basescu este produsul, chipul si suportul sistemului ticalosit.“

Integral in Cotidianul