A coordonat ani buni o retea formata din sute de persoane de diferite nationalitati, controland totul: de la culturi de opium in Afganistan si laboratoare destinate producerii de heroina in Iran, la distributia stupefiantelor in toata lumea.

Iranianul Hossein Karimi - considerat cel mai mare traficant de stupefiante din lume - si-a condus, in ultimii 15 ani, afacerile din Romania.

In organizatie: un lider temut, care nu se ferea sa recurga la tortura pentru a-i pedepsi pe cei care indrazneau sa-i nesocoteasca ordinele. In Bucuresti: un om simplu, asezat si jovial, apreciat si respectat de apropiati si de vecini.

,b>Imperiu coordonat dintr-un apartament cu trei camere

Autoritatile au ajuns la Karimi dupa o ancheta „dificila” la care au lucrat, in ultimii ani, ofiteri antidrog din SUA, Olanda, Turcia, Marea Britanie si Germania, politisti de frontiera si procurori romani. „S-a format un fel de comitet strategic coordonat de procurorul general al SUA. Au fost 18 luni de filaj.

Karimi era urmarit pas cu pas, fiecare miscare a sa reprezentand un plus de informatie pentru noi. La inceput, am avut mari dificultati pentru ca nu ii intelegeam dialectul si limbajul codificat pe care il folosea in discutiile cu „locotenentii” sai”, sustin anchetatorii.

Practic, ancheta a inceput in noiembrie 2005, la scurt timp dupa ce politia turca a oprit un transport de 167 de kilograme de heroina. In urma unor informatii, anchetatorii au aflat ca reteaua care urma sa livreze stupefiantele in Europa de Vest era foarte puternica, iar liderul suprem locuia in Bucuresti.

De aici, dintr-un apartament de trei camere situat in Piata Alba Iulia, Hossein Karimi coordona fiecare miscare a celor cateva sute de membri ai filierei pe care personal a pus-o la punct.

Gruparea era foarte bine organizata, pe mai multe „celule”: una dintre acestea supraveghea culturile de mac opiaceu din Afganistan (cel mai mare furnizor de opium, la nivel mondial - n.r.),

o alta se ocupa strict de transportul opiumului din Afganistan in Iran, urmau apoi pe scara ierarhica celulele-laborator care se ocupau de transformarea opiumului in heroina pe teritoriul

Iranului, celulele de organizare a transportului stupefiantelor in SUA si Europa si, in final, celulele de receptie si distributie a marfii catre dealeri, organizate in Canada, SUA, Olanda, Germania si Marea Britanie.

„Filiera lui Karimi a fost una dintre cele mai prolifice organizatii infractionale transcontinentale. Vindeau tone de heroina pe an, obtinand profituri de sute de milioane de dolari. Asta, daca tinem cont de faptul ca o tona de heroina costa aproximativ 20 de milioane de dolari.

Este doar o prima estimare, pentru ca nu am reusit sa stabilim cantitatea totala de droguri produsa si vanduta”, au declarat anchetatorii.

Banii obtinuti din vanzarea stupefiantelor erau plimbati in diverse conturi, ajungand, in final, intr-o banca din Dubai. „Nu stim ce a facut Hossein Karimi cu banii. O mare parte insa a investit-o in afaceri imobiliare (terenuri, cladiri) in Asia Centrala”, au precizat ofiterii antidrog.

Arestat la Viena

La inceputul acestui an, 15 dintre cei mai importanti membri ai organizatiei au fost arestati: opt in Turcia, sase in Olanda si unul in Germania.

In martie, Karimi a mers in Olanda pentru a coordona activitatea celulei de acolo, care tocmai fusese „decapitata” de politie. Timp de doua saptamani a avut zeci de intalniri cu „locotenentii” sai.

A aflat ca lucrurile au scapat de sub control, ca imperiul incepe sa se prabuseasca si a decis sa fuga in Afganistan si sa-si piarda urma. A fost retinut pe aeroportul din Viena in baza unui mandat international de arestare emis de autoritatile americane.

Integral in Evz