Turcia a criticat cu duritate propunerea noului presedinte al Frantei Nicolas Sarkozy de a infiinta o “Uniune Mediteraneana” ca alternativa la tentativa tarii de a se integra in Uniunea Europeana, potrivit EUObserver.com. “Turcia este o tara care a inceput negocierile de aderare cu Uniunea Europeana.

Iar negocierile au inceput pe fondul unei decizii care a fost aprobata in unanimitate de statele membre ale organismului european, inclusiv de Franta”, a declarat Abdullah Gul, ministrul de externe al Turciei.

Potrivit lui Gul, “daca se pun obstacole in calea procesului de negociere, acest lucru ar echivala cu incalcarea promisiunilor si a actelor semnate in trecut, fapt care nu cred ca se va produce”. Nicolas Sarkozy, cunoscut drept un oponent dur al integraii Turciei in UE, a precizat deja ca va forta o schimbare de optica in discutiile cu Ankara.

Uniunea Mediteraneana

Noul presedinte francez a sugerat ca un grup de 16 state din jurul Marii Mediterane ar putea forma o uniune, precum cea europeana. Mai mult chiar, Turcia ar putea fi “vioara intai” a acestui club.

Grupul, dupa planul lui Sarkozy, ar forma un consiliu ca cel al Uniunii Europene, cu presedentie prin rotatie si s-ar ocupa cu probleme legate de energie, securitate, anti-terorism, imigratie si comert. Aceasta uniune ar lega si mai strans relatiile din Israelul si tarile arabe.

Dar ideea a starnit critici dure la Ankara. Ministrul Gul a afirmat ca “Turcia este o tara meditaraneana, dar cooperarea in zona mediteraneana e un lucru, iar cooperarea in interiorul Europei este alt lucru”. Ankara a inceput negocierile in 2005, dar discutiile pe cele mai importante teme sunt suspendate in acest moment din cauza disputei Turciei cu membrul UE Cipru.