Ofertele finale pentru un pachet de 72,4% din Automobile Craiova (Daewoo Romania) pot fi depuse intre 23 mai si 5 iulie. Potentialii cumparatori pentru actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la Automobile Craiova (Daewoo Romania) vor depune ofertele pana pe 5 iulie, ora 16.00, potrivit unui anunt de vanzare postat vineri, 18 mai, pe site-ul AVAS.

Ulterior, incepand cu 6 iulie, comisia de privatizare urmeaza sa faca public programul de negociere pentru depunerea ofertelor finale, imbunatatite si irevocabile.

Automobile Craiova SA are un capital social de 39.783.166 lei si are ca obiect de activitate fabricarea si comercializarea de subansamble pentru autovehicule. AVAS scoate la vanzare un numar de 13.716.318 actiuni, reprezentand 72,40316% din capitalul social al societatii comerciale din Craiova.

Automobile Craiova este unicul actionar cu drept de vot la SC Daewoo Automobile Romania SA, producator si distribuitor de autoturisme si subansamble pentru autoturisme sub licenta GM Daewoo Auto Technologies, detinand 49% din capitalul social al societatii.

Istoria Automobile Craiova

Compania Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994, ca societate mixta intre grupul Daewoo, reprezentat prin Daewoo Heavy Industry - care detinea 51% din actiuni, si statul roman, reprezentat prin Automobile Craiova, cu 49% din actiuni.

General Motors si alti parteneri au preluat in anul 2002 o parte a activelor companiei coreene Daewoo Motor, aflata in faliment, insa printre aceste active nu s-a numarat si compania de la Craiova.

In anul 2004, Daewoo Motor a propus Guvernului Romaniei vanzarea pachetului de actiuni pe care il detinea la Daewoo Automobile Romania, conversia datoriilor pe care compania romana le avea la societati din grupul Daewoo si vanzarea pachetului rezultat din conversie.

Anul trecut, autoritatile romane au anuntat ca doresc sa vanda Daewoo Automobile Craiova pana in iunie 2007, dupa ce statul a preluat pachetul de actiuni detinut de grupul sud-coreean la compania romaneasca.

Tranzactia a fost evaluata la 60 milioane dolari, din care 50 milioane de dolari reprezinta cumpararea pachetului majoritar de actiuni, iar 10 milioane dolari reprezinta datoriile uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo.

Investitorii care isi anuntasera initial intentia de a prelua Daewoo Romania sunt Ford Motor, General Motors, Renault SA-Nissan Motor, grupul chinez Chery Automobile si compania indiana Tata.

Totusi, pana la termenul limita care a fost la finele lunii aprilie, producatorii auto care au transmis AVAS oferte au fost americanii de la Ford si General Motors si firma rusa JSC Russian Machines.