Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu a declarat vineri in cadrul unei conferinte de presa ca a fost suplimentat numarul buletinelor de vot (600 de mii) pentru sectiile de votare din strainatate.

Totodata, ministrul de Externe a facut apel cate partidele politice sa nu organizeze manifestatii in orase pentru a evita criticile din partea oficialilor internationali.

"Nu trebuie sa ne inchipuim ca romanii din strainatate veniti sa voteze nu ar avea buletine de vot. De aceea ministerul de Externe a suplimentat buletinele de vot: peste 600.000 de buletine vor fi distribuite catre sectiile de votare din strainatate", a anuntat Cioroianu.

Ministrul de Externe a facut apel atat catre oficialii romani din strainatate cat si catre reprezentantii partidelor politice ca referendumul sa se desfasoare in liniste. Cioroianu a declarat ca indiferent de rezultatul votului nu trebuie sa aiba loc manifestatii de strada pentru ca acestea vor afecta imaginea Romaniei si asa deteriorata.

"Romania trebuie sa depaseasca, sa spunem, un nivel pasional al disputei politice pentru ca acest referndum va trece, dar o serie de probleme pentru tara vor ramane. Situatia internationala este una, in sine foarte complicata", a avertizat ministrul de Externe.

Cioroianu a apreciat ca solutia pentru organizarea de procese electorale in strainatate ar fi votul prin corespondenta si nu organizarea unui numar mai mare de sectii de votare.

Pentru referendumul de la 19 mai au fost puse la dispozitia romanilor din afara tarii 178 de sectii in 93 de state. Totusi inca exista solicitari de deschidere a unor sectii suplimentare din partea comunitatilor de romani.