INSOMAR a raspuns, vineri, acuzatiilor la adresa corectitudinii sondajului dat publicitatii in urma cu doua zile, privind prezenta la vot la referendumul de sambata.Institutul de sondare a opiniei publice arata ca in studiile de specialitate exista diferente semnificative intre intentie si participare reala, se precizeaza intr-un comunicat remis HotNews.

"INSOMAR si Metromedia Transilvania subliniaza ca experienta autohtona si studiile sociologice realizate, deopotriva, in state ale UE si in Statele Unite pun in evidenta existenta unei diferente semnificative

intre intentiile declarate de participare la vot ale subiectilor la momentul intervievarii si comportamentul lor real din ziua votului", se arata in comunicatul semnat de presedintele INSOMAR, Gheorghe Teodorescu si de directorul general al institutului, Septimiu Suciu.

Cele doua institute de sondare a opiniei publice au realizat o cercetare la comanda Realitatii TV, in care a fost estimata o prezenta la urne la referendum de 77,1% si un vot in favoarea lui Traian Basescu de 79,1%.

In comunicat se mai arata ca reprezentanta INSOMAR, Cecilia Zavaleche, a declarat, la Realitatea TV, ca „din experientele anterioare, prezenta in ziua votului la urne este intre 55 si 60% si ca cifra prezentei nu influenteaza semnificativ scorurile privind votul ca atare”.

Joi liderii PSD si PNL declarau ca sondajele de opinie date publicitatii in ultimele zile fac parte dintr-o campanie de dezinformare a electoratului.