Biroul Electoral Judetean Timis a fost sesizat ca editia de sambata a ziarului "Timisoara“ face campanie electorala in perioada interzisa.

Reprezentantii partidelor din coalitia anti-Basescu au acuzat ca este vorba de o incalcare a Legii electorale si ca, prin continutul sau, ziarul face propaganda si lanseaza indemnuri electorale in favoarea presedintelui suspendat, Traian Basescu, indemnand electoratul sa-l voteze.

Reclamatia a fost inregistrata si presedinta BEJ, Alina Crainiceanu, a trimis o adresa catre Inspectoratul Politiei Judetene, prin care semnaleaza ca in Timisoara au fost distribuite si se afla in vanzare o editie speciala, cu data de 19 mai 2007, a ziarului Timisoara, impanzite cu indemnuri electorale subliminale.

Potrivit BEJ Timis, in adresa se precizeaza ca este vorba despre indemnuri electorale cu “votati NU”.

“Avand in vedere ca astazi este interzisa campania electorala, va rugam sa luati de urgenta masurile care se impun, respectiv confiscarea numerelor aflate pe piata si amendarea redactiei”, se mentioneaza in adresa trimisa Politiei. Patronul ziarului incriminat, Oscar Berger, a negat ca publicatia sa ar face reclama electorala.

“Am scos 5000 de exemplare, dar nu este vorba de reclama electorala mascata, ci doar de atitudine civica. Sunt intrebari simple la care raspunsul este negativ”. Politia a trimis adresa BEJ la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, iar Oscar Berger a fost invitat la o discutie cu procurorii.

Ce este ziarul "Timisoara"

Infiintat imediat dupa Revolutie, in ianuarie 1990, ziarul "Timisoara“ a fost prima publicatie independenta din Romania si a indeplinit rolul de organ de presa al Societatii Timisoara.

Printre jurnalistii care au semnat, ani de-a randul, in paginile ziarului s-a aflat si regretatul George Serban, autorul celebrei Proclamatii de la Timisoara, care, la punctul 8, sustinea retragerea din viata publica a securistilor si activistilor de partid. In urma cu cateva saptamani, ziarul a celebrat aparitia editiei cu numarul 4000...

Prima pagina a ziarului Timisoara, 19 mai 2007
Foto: Gheorghe Ilas

Ziarul Timisoara este proprietatea omului de afaceri Oscar Berger si apare intr-un tiraj limitat, de trei ori pe samtamana. Berger a fost actionar la o retea de cablu, pe care a vandut-o companiei UPC.

Ultima ora

Seful Politiei Romane, Dan Fatuloiu, a solicitat BEC sa explice interpretarea Legii 3/2000 privind referendumul pentru a vedea daca se poate ridica, in vederea confiscarii, tirajul ziarului "Timisoara"

Desi BEJ Timis a sesizat politia in legatura cu textul din prima si ultima pagina a ziarului, publicatia se vinde nestingherit la chioscurile de presa.

In imagine, Oscar Berger

Articolul integral va fi disponibil in Romania Libera