Campusurile studentesti din Cluj au fost bine utilate cu sectii de votare, ca tot studentul sa se poata manifesta electoral tocmai la el acasa. Autoritatile au tabacit Campusul Hasdeu cu doua sectii de votare. Una dintre ele a fost amplasata chiar in holul Caminului 14.

Studentii au coborat sa-l sustina pe Basescu in slapi si pijamale, sau chiar in halate de baie. Unii au coborat cu liftul, care a fost pus in functiune special pentru ocazie, altii au navalit pe scari.

Cabinele de vot, dotate cu perdelute albastre, stravezii, au asigurat un dus electoral cald pentru sustinatorii presedintelui Basescu. Comisia electorala, cu gesturi largi si cuviincioase, i-a intampinat pe tinerii studiosi cu stampile si declaratii. Fetele distinse, la costum si cravata, au manipulat harnic, ca o cohorta de furnicute grabite, buletine de identitate si buletine de vot. Fara nici macar o pauza de masa. Intreaga zi.

Fluxul de votanti s-a revarsat apoi calm, cu miscari domestice, spre cabine. Dupa consumarea actului, votantii au iesit despovarati, cu constiinta curatita parca de jegul oligarhic. Fetele senine s-au indreptat dupa vot spre camerele lor, unde au asteptat cu nerabdare rezultatele votului.

Referendumul a reusit sa tulbure insa niste membri AIESEC, cu pofta de viata si mare nerabdare de a ajunge la un chef la marginea Clujului. Unul dintre ei a inceput o negociere cu fortele de ordine. “De ce nu se poate? Va rog, sunt doar cateva baxuri de bere... Ne asteapta la chef. Ce sa facem?”

Ilustrul membru al ONG-ului, vizibil iritat de incident, a comunicat, intr-o convorbire telefonica agitata, conducerii aflate in plina petrecere, impasul teribil al managementului organizational. Baxurile cu bere, uitate in sediul de la parterul caminului, ar fi trebuit scoase taman prin sectia de votare...

“Ce sa fac? O sa caut un bancomat Banca Transilvania si cumpar altele...” Omul de ordine, rezemat de pervazul cosmeliei portarului, intre iritare si amuzament, l-a apostrofat parinteste pe tanarul neastamparat: “Trebuie sa ma intelegi, acest lucru nu este posibil, Doar nu vrei sa am probleme? Acuma au plecat astia de aici...

Vorbiti si voi cu aia de la care ati cumparat, sa va dea altele si le duceti pe astea inapoi”.

Alti membri nerabdatori, au inceput sa profereze printre dinti injuraturi si blesteme. “Fi-ti-ar referendumu` al dracu.. Cu Basescu` cu tot!” Neputinciosi in fata Ministerului de Interne, tinerii s-au retras in cautarea unui bancomat.

Apoi, o liniste nefireasca s-a lasat peste Sectia de votare 159. Intr-o sincopa de electori, acelasi angajat al Ministerului de Interne si-a aprins tacticos o tigara. Mi-am aprins si eu una si m-am asezat linistit pe canapeaua tare, langa Misha Dubovici, un student in indispensabili.

L-am servit cu un Kent Silver. Fericit ca nu e singurul care incalca interdictia de a fuma, l-a pufait tacticos. Apoi, s-a ridicat. “Multumesc, ma duc sa-mi iau din camera buletinul, sa-i ard peste chelie lu Baselu` un vot”.