„Razboiul civil“ prevazut a se declansa in urma victoriei lui Traian Basescu a inceput, insa nu in tara, ci intre cei care au pierdut referendumul. In PSD incepe razmerita marginalizatilor. Unii liberali se cer in opozitie, scrie Cotidianul. Coalitia antiprezidentiala a cazut in capcana propriilor planuri facute pentru a scapa cat mai usor de Traian Basescu, scrie EvZ. Saptamana incepe prost pentru Geoana, Iliescu, Hrebenciuc si Corlatean care sunt chemati sa dea socoteala la PSD, scrie Romania Libera. Coalitia anti-Basescu s-a pulverizat dupa ratarea obiectivului comun, demiterea presedintelui. Partidele aliate isi arunca unul altuia vina esecului, scrie Gandul, in timp ce Jurnalul National apreciaza ca o analiza atenta a cifrelor oficiale furnizate de BEC releva ca Basescu nu mai reprezinta decat propriul sau popor, electoratul PD-PLD.

Efectul 75%: razboi civil in tabara invinsilor

preluare Cotidianul

In PSD se pregateste executia “generalilor”

Viorel Hrebenciuc invita la calm, dar ar fi de acord cu intrarea PSD la guvernare. Liderii pesedisti au intrat in trepidatie. Se cauta vinovati. Pe de alta parte, se fac planuri de viitor.

O noua majoritate parlamentara. Sau alegeri anticipate. Sau pastrarea actualei configuratii politice pina dupa europarlamentarele din toamna. Sedinta de azi a conducerii PSD se anunta una cu scintei.

Unul dintre semnalele „revolutiei“ l-a dat ieri Victor Ponta. El a amenintat cu parasirea conducerii partidului, ca efect al referendumului.

„Daca iarasi voi auzi ca nimeni de la noi nu a gresit si nu este vinovat, eu imi voi da demisia si imi voi vedea de treaba alaturi cu colegii mei de la Gorj“, a declarat Ponta, pentru MEDIAFAX.

Opinia lui Victor Ponta este sustinuta si de un alt vicepresedinte al PSD, Liviu Dragnea. „Nu mai vreau sa stau in conducerea unui partid in care nimeni nu-si asuma raspunderea pentru ce s-a intimplat“, a anuntat ieri Dragnea.

Un alt vicepresedinte al PSD, Ilie Sirbu, spune ca responsabilitatea trebuie asumata, dar cu ocazia urmatorului congres. Cind va fi el.

Orban ii cere lui Tariceanu sa mute PNL in opozitie

Liderii PNL Bucuresti au luat decizia de a propune iesirea de la guvernare intr-o sedinta extraordinara a filialei, care s-a tinut duminica dimineata intre orele 4.00 si 5.00, imediat dupa numararea voturilor din Capitala de la referendum.

Surse liberale au afirmat ca premierul Tariceanu a fost informat de decizia luata si ca ar fi sugerat ca problema sa fie discutata doar in interiorul partidului, la sedinta BPC de astazi.

Un articol de Cristian Sutu, Dan Duca, Oana Iurascu, Lucian Gheorghiu

Integral in Cotidianul

Cum a sapat "grupul 322" groapa altuia

de Clarice Dinu (EvZ)

Coalitia antiprezidentiala a cazut in capcana propriilor planuri facute pentru a scapa cat mai usor de Traian Basescu.

Din strategia facuta pentru a-l impiedica pe presedinte sa ramana la Cotroceni un singur lucru s-a confirmat, prezenta redusa la referendum, dar nu a folosit scopului initial.

Pasul 1: Suspendarea lui Traian Basescu (19 aprilie). 322 de parlamentari ai PNL, PSD, PRM, UDMR, PC si ai minoritatilor il suspenda din functia de presedinte pe Traian Basescu, desi Curtea Constitutionala apreciase ca seful statului nu se facea vinovat de incalcari grave ale Constitutiei, ceea ce, potrivit legii, ar fi justificat acest demers.

Niciunul dintre cele 19 capete de acuzare gasite de contestatarii lui Basescu nu au fost considerate ca fiind intemeiate.

....

Pasul 4: Referendumul - prezenta redusa (19 mai). Stabilirea datei referendumului intr-o zi de sambata a avut ca efect o participare redusa la vot, mai ales in mediul rural, unde oamenii se afla la muncile campului pana seara. La aceasta se adauga faptul ca populatia activa este plecata la munca in alte tari.

Daca, la orase, numarul celor care a votat a fost aproape egal cu cel de la alegerile din 2004, la tara, acesta a fost cu aproape doua milioane mai mic.

„Prezenta scazuta din mediul rural se datoreaza migratiei populatiei in state occidentale. Cei care au ramas sunt batranii, putin interesati de dezbaterea politica”, considera analistul Cristian Parvulescu.

Procentul mic de participare la vot se datoreaza si faptului ca, sambata, membrilor unor anumite confesiuni le-a fost imposibil sa voteze deoarece religia le interzice desfasurarea vreunei activitati sambata. O alta cauza ar fi numarul mare de romani din strainatate pentru care nu au fost asigurate conditii adecvate de vot.

EvZ.

Geoana, chemat sa dea socoteala la PSD

preluare Romania Libera

Intrebat daca vreunul dintre liderii acuzati pentru esec va fi demis, Mircea Geoana a declarat pentru "Romania libera": "Sa vedem daca trebuie sa cada un cap. Dar nu la cald trebuie luate aceste decizii".

Este posibil, ca o solutie de compromis, sa se convina doar demiterea lui Titus Corlatean, secretarul general al PSD, care, in calitatea sa de sef al campaniei, este principalul responsabil pentru pierderea referendumului. Grupul de la Cluj doreste insa, cu precadere, trecerea pe linie moarta a lui Ion Iliescu, considerat principalul obstacol in calea adevaratei reforme a partidului.

Prevazator, Iliescu a inceput deja sa lanseze, printre membrii partidului, ideea potrivit careia, in situatia in care el va fi "victima" unui puci pus la cale de cei de la Cluj, el va provoca scindarea PSD.

In disperare de cauza, aseara, Mircea Geoana ii convocase in Kiseleff pe o parte dintre vicepresedinti, incercand sa potoleasca spiritele inaintea sedintei de astazi a Biroului Permanent si, mai ales, sa se asigure ca are suficiente voturi in Birou in fata clujenilor.

Romania Libera.

Alianta anti-Basescu a ramas pe janta

preluare Gandul

Traian Basescu a spart partidele in bucati. Coalitia anti-Basescu s-a pulverizat dupa ratarea obiectivului comun, demiterea presedintelui. Partidele aliate isi arunca unul altuia vina esecului. Corneliu Vadim Tudor il acuza pe Geoana ca a „gestionat prost” campania, pesedistii ii acuza pe liberali de „tradare”.

Liberalii se acuza intre ei ca nu au pus osul la munca, iar in PSD, liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, vine astazi in Bucuresti pentru a-i cauta pe cei „responsabili” de cel mai rasunator esec electoral pesedist din ultimii ani.

Pe acest fundal, propunerea lui Ludovic Orban privind intrarea PNL in opozitie da startul unei noi crize politice, mai puternica decat cea privind suspendarea presedintelui. (F.N.)

Gandul.