Fondatorul enciclopediei Wikipedia, cea mai mare sursa de articole de pe internet, bazata pe un continut creat de utilizatori, Jim Wales a anuntat intr-un interviu acordat revistei "Fast Company" ca planuieste lansarea unui nou motor de cautare.

Wales vrea sa atace direct Google folosind un nou sistem de cautare. "Cand s-a lansat, Google a salvat internetul pentu ca, desi existau multe lucruri interesante de citit, nu aveai cum sa le gasesti", spune Wales.

El a continuat spunand ca, intre timp, avansul Google a scazut pentru ca si Yahoo si alte motoare de cautare ofera cam acelasi lucru.

Un sondaj realizat de revista citata indica ca 21% din utilizatori cu experienta au impresia ca motoarele de cautare le inteleg cererile. Doar 10% gasesc direct ce cauta, in timp ce 90% sunt nevoiti sa schimbe cuvintele cautate pentru a obtine rezultatul dorit.

Noul motor de cautare pe care Wales doreste sa il lanseze cat mai curand, fara insa sa aiba o data precisa, va fi creat la fel ca Wikipedia, de catre utilizatori ai enciclopediei, priceputi in dezvoltarea de software. Ei au fost stransi intr-o companie numita Wikia, finantata in parte de Amazon.com.

Condusa de fostul director al eBay.com, echipa de programatori cauta solutii pentru a duce motorul de cautare la nivelul urmator. Spre deosebire de alte motoare de cautare, ierarhizarea va fi transparenta si generata tot de utilizatori, ca in cazul Wikipedia, prin note date de catre acestia.

de Vlad Iorga

integral in Adevarul