Presedintele revine la Cotroceni acompaniat de mult zgomot mediatic, provocat inclusiv de o iesire grobiana pe care a avut-o simbata dupa-amiaza. Esential e insa altceva.

Masculul alfa al politicii romanesti a revenit in fotoliul din care adversarii si dusmanii sai au incercat sa il indeparteze. E multa agitatie la reintoarcerea la Cotroceni a lui Traian Basescu si nici nu se putea altfel.

Logic, punctul maxim de fierbere pentru „oala” sistemului politic autohton inca nu a fost atins, asa cum s-ar putea crede, in campania electorala pentru referendumul recent consumat. Este de asteptat ca urmatoarele luni sa faca vizibile pe scena publica tensiuni mult mai mari, pentru ca mizele care sint in joc sint si ele foarte mari.

Fibrilatiile in care au intrat partidele - in primul rind acele partide care au fost implicate activ in coalitia anti-Basescu - sint un prim semnal ca, in vara aceasta, nu vor fi multi liderii politici ale caror vacante vor fi tihnite.

Insa marele factor de presiune este si va ramine Traian Basescu; acesta este un alt motiv pentru care e bine ca tentativa de suspendare a acestui politician neobisnuit a esuat.

Intr-un interviu acordat cotidianului „Romania libera” in timpul campaniei electorale, presedintele Romaniei a promis ca „Basescu II va ramine Basescu I”. Nu prea mai poate asa ceva. Asta din mai multe motive. Enumar doar trei, foarte importante.

Primul e acela ca, dupa 2004, o data cu instalarea la Cotroceni a lui Traian Basescu, tensiunile care au macinat Romania au devenit foarte vizibile si au capatat contur clar. Al doilea tine de faptul ca, desi i-a infrint inca o data detasat, Traian Basescu si cei care il sustin nu au reusit sa ii scoata din joc pe adversari.

In aceste conditii, e inevitabil ca evolutia imediata si pe termen mediu a presedintelui Romaniei va fi aspru monitorizata si va fi constant supusa unui bruiaj teribil. In fine, al treilea motiv pentru care vom avea, in mod cert, un alt Traian Basescu se regaseste in agenda pe care a asumat-o public in campania electorala. Lista de prioritati pe care a formulat-o presedintele e remarcabila.

Reforma in justitie, sistemul de sanatate, sistemul de securitate, economie si in sistemul politic (cu tot cu legea lustratiei functionala) - am enumerat doar jumatate dintre mizele pe care si le-a pus in fata Traian Basescu. Nu sint mize mici si nici nu sint doar mize mari. Sint mizele cele mai mari. Aici e nodul problemei.

Traian Basescu, masculul alfa al politicii romanesti, revine, asadar, la Cotroceni. Si anume: revine calare pe idei foarte, foarte inalte. Duce cu sine, asumata cu voce tare, o agenda gedesista; a se intelege o agenda radicala, maximalista, asa cum, pina acum, nici un alt politician, care a facut proba unei vointe politice, dovedita si demna de a fi luata in seama, nu a mai asumat.

Problema cu acest set de obiective majore e, de fapt, problema care e implicata in orice „dans” cu principii inalte: cu cit sint mai mult negociate, cu atit diferenta dintre model/enunt/principiu si realitate/realizare/punere in practica creste foarte mult.

Or, cei care se opun acum lui Traian Basescu - aflati in pozitii de putere - nu sint putini; in plus, interesul lor este acela de a transforma in caricaturi asemenea idei indraznete. Prin urmare, Traian Basescu va fi nevoit sa gaseasca unele formule de negociere cu ei; sa se faca „frate cu dracul”, adica.

Desigur, niste anticipate venite in regim de urgenta ar mai simplifica din ecuatia complicata de acum. Dar nu cu mult. Pentru a fi invingator in ce si-a propus - inca o data: foarte, foarte multe - Traian Basescu trebuie, intr-un fel, sa se lase infrint. Cu alte cuvinte, sa se sacrifice pe sine. Asta, desigur, in situatia in care chiar e serios in ceea ce spune.