Saptamana Financiara

Prestezi... catre tine, dar platesti!

de Florin Rusu     Saptamana Financiara
Marţi, 22 mai 2007, 0:00In Romania, autoritatile isi motiveaza majorarea de taxe si impozite, dar si reglementarea stricta a activitatilor economice prin nivelul ridicat al evaziunii fiscale.

Numai ca, potrivit noului Cod Fiscal, esti evazionist si fara sa stii! Un taximetrist care foloseste in interes personal masina poate intra in ilegalitate daca nu plateste taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru serviciul pe care si l-a facut cu acest prilej.

Iar daca un angajat al unei societati de transport auto foloseste camionul firmei pentru a-si muta mobila, prestarea respectiva intra si ea in sfera de aplicare a platii TVA. Conditia: daca taxa a fost dedusa total sau partial.
Taxa pe valoare adaugata, la prima vedere, trebuie platita doar in cazul unor tranzactii comerciale. Iar in mod normal, o activitate comerciala trebu-ie desfasurata intre cel putin doi agenti economici. Numai ca exista, cel putin potrivit actualului Cod Fiscal, si activitati comerciale cu un singur actor. Acestea sunt livrarile si prestarile catre sine.

Cu alte cuvinte, daca un individ, in calitate de patron, pres-teaza un serviciu sau livreaza un bun catre sine, din punct de vedere fiscal nu mai este aceeasi persoana, ci devine un simplu client. Iar pentru aceasta tranzactie trebuie facturata TVA.

Dar la stat pentru nunta asociatilor
Situatia este aceeasi in cazul oricarui angajat. Exemplele in acest sens sunt destule: o societate cu obiect de activitate lucrari de constructii-montaj a construit o locuinta in care va locui familia unui asociat.

Tot prestare catre sine este considerata si asigurarea gratuita de catre o societate hoteliera si de alimentatie publica a mesei in cazul nuntii unui membru al Consiliului de Administratie, dar si cazarea gratuita intr-o camera din hotel timp de 3 zile pentru respectivul membru si viitoarea sa sotie.

De asemenea, o firma de reparatii auto care utilizeaza piese de schimb si repara autoturismul proprietate personala al unui salariat se incadreaza in aceeasi categorie. O firma care vinde televizoare si mobila, in cazul in care ofera cu titlu gratuit unui salariat, cu ocazia casatoriei, un televizor sau mobila de bucatarie, trebuie sa factureze operatiunea.

Lipsa din gestiune - asimilata livrarii catre sine
Potrivit Codului Fiscal, este considerata o livrare catre sine preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

Totoda-ta, tot livrare catre sine este si preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

In aceeasi categorie se incadreaza si bunurile constatate lipsa din gestiune, cu exceptia bunurilor distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora (incendiu, razboi, razboi civil, acte de terorism), a bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si a activelor corporale fixe casate.

In schimb, nu este considerata livrare catre sine livrarea bunurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca nu sunt imputabile, iar degradarea acestora se datoreaza unor cauze obiective, dovedite cu documente.
Integral in Saptamana Financiara
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


116 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

22:23 ​Cupa României: Surpriza serii - CFR Cluj, eliminată de Poli Iași / Moldovenii merg în optimi
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by