Nu mai putin de 500 de firme au transmis Consiliului National pentru IMM (CNIPMMR) ca sunt interesate de a obtine finantare prin Programul de Crestere a Competitivitatii Economice. Acest lucru l-a declarat pentru « euROfonduri » Ovidiu Nicolescu, presedintele organizatiei patronale amintite.

Din pacate, nu exista foarte multe noutati despre acest program care sa poate satisface curiozitatea intreprinzatorilor. Versiunea modificata a documentului, care a fost transmisa la Bruxelles, poate fi consultata pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor.

Un lucru este sigur: de baza pentru mediul de afaceri ramane Axa Prioritara 1 - “Un sistem de productie inovativ si eco-eficient” care are alocata o suma de circa un miliard de euro pentru perioada 2007-1013.

Succesul anticipat al sub-componentei amintite este recunoscut chiar de catre reprezentantii Organismului Intermediar pentru acest program, care functioneaza in cadrul Ministerului pentru IMM, Comert si Profesii Liberale (fosta ANIMMC).

"Intalnirile directe avute cu IMM-urile in cadrul evenimentelor de promovare a POS CCE, precum si datele culese in teritoriu de oficiile ANIMMC releva un interes deosebit al intreprinzatorilor pentru proiectele de investitii productive.

Se prefigureaza asadar, o cerere semnificativa, cel putin in primii ani dupa lansarea Programului, pentru finantarea achizitiilor de echipamente si modernizarea capacitatilor de productie", a declarat Ileana Modreanu, sef serviciu in cadrul ANIMMC.

Opinia reprezentantilor mediului privat este ca, desi extrem de interesante, oportunitatile finantarilor nerambursabile sunt limitate de accesul la credite al IMM-urilor. Pe de alta parte, patronatele au inceput sa aiba diferite initiative pentru a sprijini pregatirea firmelor pentru lansarea programelor.

Un exemplu in acest sens este “indrumarul” realizat de organizatia patronala UGIR 1903. (vezi documentul atasat)