Luni, 24 mai, la Londra IBM a lansat cel mai rapid processor din lume Power 6, ce ruleaza la o frecventa de 4,7GHz. Impreuna cu aceasta lansare a avut loc si prezentarea noului server IBM Sysem p570, ce include procesorul Power 6.

Latimea de banda folosita de Power 6 pentru a transfera informatii (300 GB/s) este suficienta pentru a descarca intregul catalog al iTunes in 60 de secunde.

Larry Hirst, IBM General Manager, UK, Irlanda si Africa de Sud si-a inceput prezentarea prin tragerea unui semnal de alarma asupra incalzirii globale si a schimbarilor climaterice la care asistam astazi. „Printul Charles a avut mai multe intalniri cu reprezentantii celor mai importante companii, printre care si IBM pentru a intreba ce facem in privinta acestui fenomen.

Vreau sa spunem tuturor ca la IBM exista de mult timp aceasta preocupare si ca prin inovatiile noastre, prin virtualizare si consolidare putem reduce in mod masiv energia electrica consumata” - a remarcat Larry Hirst.

In exemplul sau a aratat ca 30 de servere SunFire v890s pot fi inlocuite cu un singur server Power6, asigurand o economie de energie electrica in valoare de 100.000 USD anual. Practic, noile servere sunt de doua ori mai puternice decat cele din generatia precedenta si de trei ori mai rapide decat serverele competitiei.

Acum 10 ani, Deep Blue, supercomputerul de 1,4 tone care l-a invins pe campionul modial de sah, a schimbat perceptia oamenilor asupra tehnicii de calcul. Astazi, doar procesorul Power 6, ce cantareste cateva grame, are o putere de calcul de doua ori mai mare decat Deep Blue.

Inlocuirea unui parc intreg de servere cu un numar mult mai restrans, dar care executa aceleasi functii cu aceeasi putere de calcul, se numeste consolidare. Pentru noul server de la IBM, consolidarea reprezinta unul dintre domeniile unde poate gasi foarte multi clienti.

E minunat acest proces, dar apare o problema: daca ai 30 de oua in 30 de locuri diferite si spargi unul dintre ele nu este o paguba prea mare, dar daca le pui in acelasi cos si il scapi pe jos, atunci poti da faliment. Practic, trebuie sa fii sigur ca totul functioneaza perfect 24 de ore pe zi, adica timpul de oprire al serverului sa fie minim sau inexistent.

Fiabilitatea actualelor servere este exceptionala, ele nu se strica... si totusi trebuie oprite din cand in cand pentru activitati de mentenanta, upgrade de software sau de hardware. Acest timp nu mai poate fi acceptat intr-o aplicatie de care depinde succesul sau esecul unei afaceri.

Aici intervine marea noutate propusa de IBM. Acum poti transfera tot continutul unui disc sau al unei partitii pe alt disc, partitie sau server in timp ce serverul functioneaza. Clientul care lucreaza online nu va simti cum aplicatia pe care o foloseste se muta de pe un server pe altul.

Acest lucru este valabil si pentru componentele hardware, ce pot fi inlocuite fara a opri serverul sau aplicatiile ce ruleaza atunci.

Noutatile tehnologice aduse cu aceste lansari ale IBM sunt multiple. Astfel, Power 6 este primul procesor UNIX ce poate face calcule in sistem zecimal la nivel hardware. Imbunatatirea dramatica a modului in care se executa instructiunile in interiorul cipului - separarea circuitelor care au nevoie de un voltaj mai ridicat, a adus o reducere a puterii consumate in restul microcipului.

Power 6 are un sistem unic de management al voltajului/frecventei, „incetinind” dinamic anumite zone, obtinandu-se astfel o reducere cu 50% a energiei consumate, cu un impact minim asupra performantelor sistemului.

In plus, Power 6 mai are si alte sisteme de reducere a energiei consumate. Ceasul sistemului (care stabileste frecventa de lucru) se incetineste dinamic sau chiar se opreste atunci cand nu sunt instructiuni de executat. Totodata, memoria neutilizata este oprita si repornita atunci cand este necesar.

Frecventa de 4,7 GHz a procesorului este cea reala la care functioneaza pe server, dar in laborator s-a ajuns cu acest procesor la viteze mult mai mari fara a se depasi bariera de temperatura de 85 grade.

In lupta din ce in ce mai puternica de pe piata serverelor bazate pe UNIX/Linux, IBM considera ca noile produse vor constitui o arma mai performanta pentru castigarea unei cote de piata din ce in ce mai mari, noul server p570 reusind sa obtina cele mai bune rezultate la toate categoriile de benchmark-uri la care a fost supus, inregistrand chiar 25 de recorduri la anumite teste.