Autoritatile britanice au publicat, marti, primul bilant in privinta romanilor si bulgarilor care aspira sa munceasca in Regat, dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Aproximativ 8.000 de cetateni ai celor doua tari au primit acces pe piata britanica a muncii in primele trei luni ale acestui an, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Ambasadei britanice la Bucuresti.

Potrivit cifrelor oficiale, in perioada ianuarie-martie 7.935 de muncitori romani si bulgari au primit aprobare sa lucreze in Marea Britanie.

Dintre acestia, circa 5.075 au candidat direct pentru un loc de munca, 2.660 de persoane s-au inregistrat ca liber-profesionisti, in timp ce alti 2.425 s-au inscris ca lucratori sezonieri in agricultura.

Doar doua sute de romani si bulgari care au ajuns in Marea Britanie in aceasta perioada au declarat ca au suficiente mijloace pentru a se intretine singuri.

Dintre romanii care au primit permis de munca pe teritoriul britanic, pe primul loc se claseaza artistii de circ, urmati de bucatari si muzicieni. Nici bulgarii cu permis de munca nu s-au indepartat prea mult de la aceasta tendinta, primele locuri, dupa criteriul ocupatiei, fiind luate si in acest caz de asisatenti medicali, bucatari si circari.

Peste 50 la suta dintre ei au varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani,

iar sase din zece provin din Romania. Aproape o treime din muncitori au ales sa lucreze in sectorul hotelier si de divertisment.

Numarul imigrantilor din UK a scazut de la aderarea Romaniei si Bulgariei

Potrivit cotidianului The Guardian, in primele trei luni ale anului 2007 s-a inregistrat un numar total de 49.000 de cereri din partea muncitorilor din Europa de Est, cu 16.000 mai putini decat in ultimul trimestru din 2006. Peste 630.000 de muncitori din estul Europei au cautat un loc de munca in Marea Britanie, de la extinderea Uniunii Europene, in mai 2004.

Circa 41 la suta dintre muncitori au slujbe in sectorul administrativ, cu 25 la suta mai multi decat in 2004.

Polonia furnizeaza in continuare cel mai mare numar de imigranti,

respectiv 70 la suta din cei care cauta un loc de munca in Marea Britanie.

"Este prea devreme sa evaluam impactul deplin al aderarii

Bulgariei si Romaniei, dar cifrele preliminare arata ca politica noastra de a restrange accesul pe piata muncii din Marea Britanie ne asigura ca numai cei care au ceva de oferit tarii primesc dreptul de a munci aici", a declarat secretarul de stat pe probleme de imigratie, Liam Byrne.

"Continuam sa monitorizam restrictiile, dar ne vom uita si la alti indicatori", a adaugat acesta, citata de BBC.

Executivul britanic informeaza ca viitoarele modificari la regulile imigratiei, care vor intra in vigoare in 2008, vor ajuta autoritatile sa evalueze nivelurile potrivite ale imigratiei economice.

A fost intemeiata ingrijorarea britanicilor inaintea aderarii Romaniei?

La sfarsitul lui 2006, Guvernul de la Londra a restrictionat accesul pe piata muncii pentru muncitorilor romani si bulgari, pe motiv ca nu doreste o invazie a imigrantilor odata cu aderarea celor doua tari la UE.

In a doua jumatate a anului trecut, tabloidul britanic "The Sun" si alte publicatii au dus o veritabila campanie impotriva imigrantilor romani si bulgari si chiar au publicat o serie de articole calificate de unii defaimatoare la adresa romanilor.

Vorbind de o invazie de sute de mii de romani imediat dupa integrare, presa tabloida din Regat a conturat un tablou apocaliptic, unde "gangsteri romani si bulgari vor lua cu asalt Marea Britanie” dupa 1 ianuarie.

"Exista temeri multiple cum ca dupa data de 21 ianuarie 2007, alaturi de muncitori legali si cei ce viziteaza insula in scop turistic, in Marea britanie vor ajunge membri ai lumii interlope din cele doua tari”, scria The Sun.

Numarul tinerelor fortate sa se prostitueze e de ordinul miilor, cele mai multe fiind batute si violate pentru ca apoi sa fie scoase pe strazile marilor orase pentru a se prostitua, scrie tabloidul. Mai mult, Bulgaria era supranumita de The Sun “Thailanda Europei”.