Cotidianul de afaceri Business Standard scrie despre cresterea vinzarilor la masinile de lux in primele patru luni ale acestui an. Astfel, de la inceputul anului, romanii au cumparat masini de lux in valoare totala de 18 milioane de euro.

Piata masinilor de lux, cu preturi de peste 100.000 de euro, a inregistrat o crestere de 30% fata de perioada similara a anului trecut, pana la valoarea de 18 mil. euro. Evolutia, apreciaza importatorii, se datoreaza unui apetit tot mai mare pentru masini de lux. Cresterea generala a vanzarilor de masini noi in perioada analizata a fost de 19%.

In primele patru luni ale anului s-au vandut peste 175 de masini cu preturi de peste 100.000 de euro, fata de 137 in perioada similara a anului trecut. Toate aceste automobile sunt produse in Europa, prin urmare renuntarea la taxe ca urmare a aderarii la UE nu a afectat piata de profil.

"Clientii romani au o mare afinitate pentru marcile de lux. Romania este - si suntem convinsi ca va fi si in viitor - o piata expansiva. De aceea, estimam o crestere a vanzarilor din segment", a declarat pentru "Business Standard" Gunther Seifert, director general al Porsche Romania.

Compania importa marcile premium Porsche si Audi, care au vandut in perioada analizata 61 de masini cu preturi apropiate sau mai mari de 100.000 de euro.

In acest moment, primul jucator din piata romaneasca pe acest segment este DaimlerChrysler, care a vandut in primele patru luni ale anului 86 de masini marca Mercedes, de peste 100.000 de euro. Mercedes are trei modele in gama care indeplinesc acest criteriu de pret - limuzina de lux Clasa S, coupe-ul CL si roadsterul SL.

Marca italiana de lux Maserati a vandut in prima parte a anului patru modele Quattroporte, prin intermediul importatorului AutoItalia.

"Pentru anul 2007 estimam vanzarea a 20-25 de automobile Maserati", au declarat reprezentantii AutoItalia. Pretul acestor automobile este de 80.000 de euro fara TVA. Anul trecut s-au comercializat 16 exemplare, iar in 2005 - 11 modele Maserati.

BMW a vandut in primele patru luni ale anului 13 limuzine de lux Seria 7 si 12 coupe-uri Seria 6. Oficialii BMW au declarat ca spera sa vanda anul acesta peste 100 de masini cu preturi de peste 100.000 de euro. Gama constructorului premium german cuprinde cateva modele ale caror preturi standard fara TVA este de 90.000 de euro.

O categorie aparte de masini de lux sunt cele care poarta sigle precum Bentley, Ferrari sau Lamborghini si ale caror preturi sunt mai mari de 150.000 de euro. Aceste marci nu au reprezentante in Romania, dar asta nu a impiedicat importul lor.

"In anul 2005 am avut aproximativ 15 livrari de Bentley catre Romania, prin reprezentanta din Viena, iar in 2006 numarul crescuse deja la 26", explica Seifert.

Piata auto in general si cea de lux in particular vor creste in 2007 si mai mult, spune Seifert, ceea ce va justifica realizarea unei investitii de 10 milioane de euro intr-o locatie premium ce urmeaza sa includa showroom-uri si service-uri Lamborghini si Bentley. Investitia va fi finalizata in 2008.

In Romania exista, confrom estimarilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), aproximativ 200 de masini la mia de locuitori, fata de 500 in tarile vestice din Uniunea Europeana, precum Franta sau Germania. Aceasta statistica ia in considerare atat autoturismele, cat si camioanele.

In Polonia, gradul de motorizare este de 323 de masini la 1.000 de locuitori, iar in Cehia - de 400 de masini la o mie de locuitori. Pana si in Bulgaria gradul de motorizare este 250 de masini la o mie de locuitori.

Tabel: Masini de 100.000 de euro (unitati vandute)

[h:1]

Sursa: APIA