Cunoscind bine modul in care Traian Basescu intelege sa faca politica, mai ales dupa celebrul episod al demisiei in cinci minute, mi-e foarte clar ca declaratia de impacare a PD cu PSD este facuta pentru a baga in corzi PNL si pentru a forta caderea guvernului Tariceanu.

Joi noapte, cu 24 de ore inainte de marea zi a referendumului, l-am intrebat, in direct, pe Emil Boc, in studioul Realitatea TV, daca, dupa 19 mai, ar putea fi luata in calcul o colaborare PD-PSD.

Macinind un snop de vorbe cu viteza-i deja cunoscuta, domnul Boc a pus, inca o data, placa tocita despre programul politic al PD, care interzice, explicit, orice colaborare cu PSD pina dupa alegerile parlamentare din 2008. Luni dupa referendum, acelasi Emil Boc declara, tot la o emisiune a sus-semnatului, ca alineatul din programul politic, asa cum a fost introdus, tot asa poate fi si eliminat.

Iar o colaborare PD-PSD este acum posibila. Mi-a venit sa vomez si-am cerut publicitate.

Cititorilor cu stomac tare, care vor sa vada in ce fel a fost primita declaratia presedintelui PD, le sta la dispozitie site-ul realitatea.net. Mie mi-a ajuns. Ii inteleg si pe dezamagitii care-l injura, si pe disperatii carora nu le vine a crede ca Boc a fost in stare sa rosteasca asemenea cuvinte.

Ii inteleg, cu atit mai mult cu cit nu mai e un secret pentru nimeni ca, prin vocea primarului de Cluj travestit in presedinte de partid, vorbeste, de fapt, Traian Basescu. Si Traian Basescu este cel care le-a spus, de atitea ori, ca PSD inseamna diavolul, oligarhii si coruptii din Romania.

Iar acum, se arata la orizont colaborarea cu dracu’ pentru a trece puntea unui asa-zis program de reformare a clasei politice.

Sa fie clar: nu varianta unei intelegeri pedisto-pesediste este cea care imi da fiori de scirba.

Am priceput cu asupra de masura, in anii din urma, ca in politica nu exista ingeri si demoni. Am vazut, la fel ca multi dintre cei care citesc aceste rinduri, cum rinjesc lichelele din spatele fiecarei sigle de partid. Dar mi-am inchipuit ca printre combinatori exista si oameni de onoare in stare sa respecte cuvintul rostit cu citeva ore in urma.

Multi dintre cei care la referendumul din 19 mai au votat pentru intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni au facut-o nu din simpatie pentru omul politic Basescu, ci dintr-o pornire instinctuala impotriva PSD, pe care-l identifica, in continuare, cu stafia Partidului Comunist.

Din aceasta perspectiva, incalculabile vor fi pierderile electorale ale PD si ale reinscaunatului presedinte, dupa declaratia recenta a maruntului domn Boc!

Nu cred deloc in teza fantezista a refacerii fostului FSN. Nu cred nici in varianta unui guvern PD-PSD. Dar, cunoscind bine modul in care Traian Basescu intelege sa faca politica, mai ales dupa celebrul episod al demisiei in cinci minute, mi-e foarte clar ca declaratia de impacare a PD cu PSD este facuta pentru a baga in corzi PNL si pentru a forta caderea guvernului Tariceanu.

Fara scrupule si fara sa dea doi bani pe angajamentele scrise sau verbale, Traian Basescu si PD nu se vor lasa pina cind nu vor ajunge la implinirea maretului lor vis politic care incepe cu declansarea alegerilor anticipate si continua cu inscaunarea unui premier PD la Palatul Victoria. Asta-i pohta ce-o pohteste actualul presedinte, si nimic nu-l va impiedica sa si-o astimpere.

Pina atunci, nu ne ramine decit sa privim impietriti sau dezgustati cum se pregatesc oamenii lui de festinul guvernarii, lingind azi ce-au scuipat ieri.