Surse din interiorul Centralei Nuclearelectrica Cernavoda denunta o intelegere PNL-PSD pentru impartirea sferelor de influenta in domeniu. Potrivit acestora, doua firme, desemnate in 2003 de PSD si intrate in 2005 sub umbrela PNL, s-au inteles sa elimine de pe piata cele mai mari societati de constructii nucleare.

PNL si PSD si-au impartit sferele de influenta la Centrala Nucleara de la Cernavoda, in urma unei intelegeri pritocite imediat dupa alegerile din 2005, dar care a capatat consistenta dupa scoaterea PD de la guvernare, sustin surse din interiorul centralei.

Potrivit acestora, directorul general Teodor Chirica, numit politic, ar reprezenta interesele PNL, bucurandu-se de protectia senatorului liberal Puiu Hasotti. In schimb, directorul Departamentului Interfete, Ionel Bucur, este identificat drept omul PSD, venit pe filiera Rafo Onesti, din zona gruparii Viorel Hrebenciuc - Corneliu Iacobov - Ovidiu Tender.

Firmele de "partid" "Elcomex IEA" SA si "General Concrete" SA au cotizat in campania electorala si, intamplator sau nu, au primit ulterior contracte consistente la Cernavoda.

Sponsorii de partid

Doua firme, "Elcomex IEA" SA si "General Concrete" SA, ambele din Cernavoda, i-au sponsorizat atat pe liberali si democrati, cat si pe pesedisti. Asa au ajuns sa prospere, in special dupa 2005. Din actele oficiale rezulta faptul ca, numai pentru PSD, "Elcomex" a venit de acasa cu 1,4 miliarde lei vechi.

Potrivit Ministerului Finantelor, aceeasi firma, darnica cu PSD si PNL, avea in perioada campaniei electorale datorii la stat de 4,9 miliarde lei. Coincidenta sau nu, cele doua firme au incheiat dupa 2005 cele mai mari contracte cu centrala nucleara.

De altfel, surse din interiorul centralei denunta un plan bine pus la punct inca din 2003, care prevedea eliminarea unor firme puternice, cu contracte traditionale pe platforma nucleara.

Sursele noastre sustin ca, avand OK-ul politic al conducerii centralei, s-a actionat astfel incat firme precum "Constructii Nuclearelectrice" (CNE) SA, "Amea" SA sau Antrepriza "Nuclearmontaj" SA sa intre in stare de faliment si sa fie scoase de pe piata.

Astfel, potrivit intelegerilor politice dintre cele doua partide, "General Concrete" urma sa inlocuiasca pe piata Constructii Nuclearelectrice, iar "Elcomex" sa castige segmentul de piata al firmei "Amea" SA, dar si al Antreprizei "Nuclearmontaj".

Integral in Romania Libera