Producatorii de palinca din Romania s-au apucat sa stranga semnaturi pentru a modifica legislatia in vigoare, care prevede accizarea produselor traditionale precum palinca, tuica si rachiurile, dar si obligativitatea unor investitii majore pentru a produce aceste bauturi.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala (APPN) Salaj, Grigore Ardelean, spune ca accizarea acestor bauturi a pornit de la marii producatori de spirtoase, ale caror interese au fost ca produsele traditionale sa fie trecute ca brand al lor.

Introducerea de accize pentru bauturile traditionale a fost explicata de autoritati ca o aliniere la normele europene in domeniu, motiv pentru care, pe langa propunerea de modificare a legislatiei interne, producatorii de bauturi traditionale trebuie sa faca lobby si la Bruxelles.

Potrivit noului Cod Fiscal, cei care produc palinca, rachiu sau alte astfel de bauturi pentru consumul propriu trebuie sa plateasca pentru fiecare litru produs peste 6 lei, in conditiile in care, la ora actuala, aceasta bautura se vinde cu 13-15 de lei/litru.

Acest lucru este considerat anormal de catre producatori, intrucat, potrivit lui Grigore Ardelean, in statele UE, accizele pentru produsele traditionale, asa cum este palinca, se cifreaza la 20-50% din nivelul accizelor stabilite pentru fiecare stat in parte.

Integral in Gandul