Doua trusturi de presa, Intact si MediaPro, vor da curs indemnului CRP si il vor boicota pe Basescu, noteaza Cotidianul. Totodata, EvZ a luat pozitia catorva ziaristi referitor la gestul lui Basescu, acestia condamnand comportamentul sefului statului. In Gandul gasim comunicatul emis de CRP in care condamna comportamentul inacceptabil si abuziv al presedintelui Traian Basescu fata de jurnalista Andreea Pana. In schimb, Jurnalul National precizeaza ca atat presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, cat si reprezentantul minoritatii rome in Parlament, deputatul Nicolae Paun, sustin ca nu vor initia nici un demers in acest caz.

Boicot audiovizual impotriva lui Basescu

Doua trusturi de presa, Intact si MediaPro, vor da curs indemnului CRP si il vor boicota pe Basescu. „Decizia CRP ma bucura in mod sincer. Noi o vom respecta. Incidentul petrecut colegei noastre mi-a produs un sentiment de revolta.

Boicotul e un gest de solidaritate de breasla si mi se pare un mod potrivit de a raspunde gestului facut de presedintele Basescu“, ne-a declarat Mihai Gadea, director general al Antenei 2 si realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei“ de pe Antena 3.

Intrebat daca invitatul sau Valentin Stan se va putea abtine sa nu pomeneasca nici un cuvint despre Traian Basescu, Gadea a precizat: „Domnul Stan este invitat o singura data pe saptamina la emisiunea «Sinteza Zilei».Deoarece a fost aseara (luni seara - n.r.), nu cred ca o sa mai fie invitat saptamina aceasta“.

Vlad Petreanu, director editorial Antena 3, ne-a declarat: „Inclin spre a da curs acestui boicot audiovizual, dar ma voi consulta si cu colegii mei. Decizia CRP reprezinta un semnal de ingrijorare la adresa comportamentului presedintelui Basescu“.

Din partea grupului MediaPro, Maria Apostol, PR-ul trustului, a precizat: „Sintem membri ai CRP si grupul MediaPro va respecta acest boicot audiovizual“. (de George Lacatus)

Integral in Cotidianul

Comunicatul CRP

Consiliul de Onoare al CRP condamna comportamentul inaccep?tabil si abuziv al presedintelui Traian Basescu fata de jurnalista Andreea Pana, aflata in exercitiul profesiei.

Gestul presedintelui Basescu, de a lua jurnalistei prin forta telefonul, de pe care ulterior s-a sters o inregistrare video, se inscrie intr-o serie de atacuri ale politicienilor la adresa presei - culminand acum cu agresarea fizica si deposedarea unui jurnalist de obiecte personale chiar de persoana publica ce detine cea mai reprezentativa functie in stat.

Presedintele Basescu a incalcat prin actiunea sa dreptul constitutional al publicului la informare.

Constatand lipsa de reactie a autoritatilor, Clubul Roman de Presa va depune plangere penala in acest caz. De asemenea, CRP va sesiza organismele internationale.De aceeasi reactie vor beneficia din partea CRP toti cei care vor impiedica in acest mod exercitarea profesiei de jurnalist.

Clubul Roman de Presa recomanda presei sa instituie in ziua de joi, 24 mai, pentru mediul audio-vizual si vineri, 25 mai, pentru publicatiile zilnice tiparite tacere mediatica asupra declaratiilor presedintelui Basescu, in semn de protest fata de actiunea violenta de blocare a informarii prin presa de catre presedintele Basescu.

Pe data de 06 iunie, CRP va organiza o larga dezbatere privind seria de agresiuni impotriva presei, la care vor fi invitati sa participe presedintele Romaniei si alte autoritati.

Integral in Gandul

Ziaristii condamna gestul

Ziaristii condamna gestul

„La ce ne putem astepta de la alti oameni politici, de la businessmeni, bisnitmani, alte persoane publice mai mult sau mai putin dubioase, care au antecedente in materie de agresare a jurnalistilor si care vor considera, probabil, ca s-a dat liber acum daca asa a facut presedintele?”, s-a intrebat Cristian Tudor Popescu, presedintele CRP, citat de Mediafax.

Catalin Tolontan, redactor-sef al „Gazetei Sporturilor”, considera ca Basescu a avut o atitudine „nedemna pentru un presedinte. „Raspunsul meu are doua componente: in primul rand Traian Basescu a comis o fapta penala, iar atitudinea lui general incitatoare fata de presa este nedemna pentru un presedinte”, a declarat Tolontan pentru EVZ.

„In al doilea rand, CRP trebuia sa fie la fel de ferm cand guvernul Adrian Nastase agresa economic redactii intregi si impingea la disponibilizari prin repartizarea discretionara a publicitatii de stat!”, a continuat jurnalistul. „Cred ca este important ca, in 2007, breasla are un mecanism de autoaparare”, este de parere Mihai Tatulici.

Posturile Antena 1 si Antena 3 se vor conforma recomandarii privind embargoul. Realitatea TV a anuntat ca respecta decizia CRP, dar nu va ignora, joi, stirile cu Basescu. „Realitatea TV este o investitie privata care face un serviciu public de informare corecta”, se arata intr-un comunicat.

Robert Turcescu a declarat ca ziarul „Cotidianul” nu se decisese inca. „In momentul de fata, majoritatea redactiei spune ca prejudiciat ar fi cititorul. Inclin sa cred ca stirile cu Traian Basescu vor fi date vineri, dar asta nu inseamna ca protestul CRP impotriva limbajului presedintelui nu este unul just” a spus Turcescu. (de Petrisor Obae, Alexandru Bala)

Integral in EvZ