Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2007 la Centrul National al Dansului este venirea la Bucuresti a coregrafului francez Jerome Bel, unul dintre cei mai inovatori - la modul radical - coregrafi europeni.

Jerome Bel este, in acelasi timp, si titlul lucrarii sale coregrafice din 1995, cel mai cuprinzator exemplu de montare austera din cadrul curentei „reduceri“ a teatralitatii ce caracterizeaza dansul european contemporan.

Fara instalatie de iluminat, fara sistem de sunet, fara costume, fara decor. Astfel este caracterizata aceasta piesa a coregrafului francez. Aceasta montare a goliciunii (precedind si reflectind goliciunea dansatorilor) pregateste deja terenul pentru o critica a dorintei din cadrul culturii noastre, a marfii.

La Bucuresti vor fi sustinute doua dintre cele mai cunoscute piese ale sale: “Jerome Bel”, in data de 25 si 26 mai, si “The Last Performance (a lecture)”, in data de 27 mai.

Jerome Bel locuieste in Paris si Rio de Janeiro si lucreaza in toata lumea. A studiat dansul la Centre National de Danse Contemporaine din Angers, Franta (1984-1985) si a colaborat ca interpret cu numerosi coregrafi din Franta si Italia.

Printre piesele sale cele mai cunoscute se numara: “nom donne par l'auteur” (1994), “Jerome Bel” (1995), “Shirtology” (1997), “The last performance” (1998), “The show must go on” (2001), “Veronique Doisneau” (2004), “Pichet Klunchun & myself” (2005).

In 2003 Jerome Bel este curator, alaturi de Alain Platel, al Festivalului Klapstuk din Leuven (Belgia).

In 2005 a fost recompensat cu Bessie Award pentru reprezentatiile cu “The show must go on” din New York.