Senatorii americani au anuntat saptamana trecuta definitivarea unui proiect de lege pentru pentru rezolvarea statutului celor peste 12 milioane de imigranti ilegali. De aceasta lege ar putea beneficia si cateva mii de romani ce se afla ilegal in Statele Unite.

Adriana Trandafirescu, avocat specializat in probleme de imigratie, explica pentru HotNews.ro cum pot beneficia imigrantii romani de aceasta lege.

Reporter : Senatorii americani au anuntat zilele trecute ca au ajuns la un acord in problema imigrantilor ilegali. Care sunt principalele componente ale proiectului?

Adriana Trandafirescu : Inainte de a va raspunde la intrebare, as vrea sa vedem cum s-a ajuns aici. Ce s-a intamplat joi in Senatul american a fost un compromis care i-a adus impreuna pe senatorii din tabara republicana si cea democrata ce aveau divergente in problema imigrantilor ilegali.

[c:1:s]Ei discuta in comitetele din Congres de mai mult de trei luni de zile si in final joia trecuta au ajuns la un compromis. Dupa ce se va vota in Senat, legea se va duce in Camera Reprezentantilor iar la final va ajunge la presedintele George W. Bush care fie o va aproba fie isi va exercita dreptul de veto.

Cel mai important aspect al legii este, dupa parererea mea, securizarea frontierei. Au facut granita care era foarte importanta pentru domnul Bush!

Pentru ca domnul Bush a fost guvernator in Texas, dansul a vrut intarirea granitei. Construirea zidului de protectie este cel mai important component care s-a decis joi seara. Vor fi construite in jur de 500 de mile de granita (aproximativ 810 kilomteri) de catre 18.000 de muncitori astfel incat sa impiedice venirea imigrantilor ilegali, mai ales mexicani.

Al doilea lucru important care s-a decis este acela ca va exista un guest worker status adica li se va oferi un statut legal celor care lucreaza aici. Cu alte cuvinte, o sponsorizare in masa pentru 400.000- 600.000 de oameni anual. Aceste persoane vor veni in Statele Unite din patru in patru ani sau din doi in doi ani, in functie de tipul de viza Y sau Z pe care il obtin.

Oamenii care sunt aici ilegal vor putea sa aplice pentru aceste vize ori pot sa aplice din Europa sau de oriunde din lume.

Alta particularitate a legii este aceea ca unii sunt mai avantajati decat altii. Ce vreau sa spun cu asta? Cu cat esti mai educat, cu atat e mai bine pentru tine, cel care aplici. La fel daca esti de mai mult timp in tara asta, cu atat e mai bine. Esti avantajat apoi daca ai un cetatean american in familie (copil, parinte etc).

Asta nu inseamna insa ca cei care sunt singuri si needucati nu o sa fie ajutati ! Si ei vor fi ajutati, insa vor fi printre ultimii.

[c:2:d]Un element important este acela ca toti imigrantii ilegali trebuie sa se intoarca in Romania sau in tarile lor de origine. Capii de familie sau, in cazul celor care sunt singuri, ei insisi trebuie sa se duca inapoi in tara lor si sa aplice acolo. Aplicarea nu va fi foarte usoara si, in plus, va fi si foarte costisitoare.

Se propune ca ea sa fie in jur de 5000 de dolari, daca vrei sa aplici pentru green card sau doar 1.000 de dolari daca vrei sa intri prin acest guest worker status, adica prin aceasta viza de munca pe care poti sa o iei fie la doi, fie la 4 ani.

Cum am spus insa, dezbaterea nu este la final. Acest compromis se va dezbate la inceputul acestei saptamani in Senat, va urma Camera Reprezentantilor si dupa aceea va ajunge la presedinte.

Reporter : Deci este un proces care va dura?

Adriana Trandafirescu : Este un proces care va mai dura dar atat Nancy Pelosi, speaker-ul Camerei Reprezentantilor, cat si George W. Bush vor ca aceasta lege sa fie aprobata si sa intre in vigoare pana in luna august.

Reporter : Exista o dezbatere intensa in prezent daca noua lege ofera sau nu amnistie pentru imigrantii ilegali. Ce credeti : este vorba despre amnistie ?

Adriana Trandafirescu : Despre amnistie se vorbeste mult, este un lucru dorit de multi insa trebuie clarificat daca avem sau nu de-a face cu o amnistie.

Nu este o amnistie! O amnistie inseamna o iertare totala a masei de imigranti, un pardon total pentru cei care au infractiuni la activ, pentru cei care au stat ilegal, pentru cei care au la dosar foarte multe lucruri negative care, in general, nu te-ar lasa sa devii cetatean american.

Nu este o amnistie insa fiecare persoana va trebui sa mearga sa fie amprentata pentru a se verifica daca are vreo infractiune la dosar, apoi trebuie sa stie engleza iar apoi va fi evaluat nivelul de educatie. Nu este amnistie, dar unii zic ca seamana foarte bine cu una !

In 1986, a fost intr-adevar o amnistie cand o patura intreaga de oameni, intre care si parintii mei (care au fost complet legali, niste oameni educati si muncitori), a putut sa ajunga in aceasta tara. Dar 1986 nu este la fel ca 2007 !

Reporter : Dupa intrarea in vigoare a legii, cam cat credeti ca va dura pana un imigrant ilegal va deveni cetatean american cu acte in regula ?

Adriana Trandafirescu : Este o intrebare la care e greu de dat un raspuns. Se propune ca perioada minima de asteptare sa fie opt ani de zile dar nu se stie sigur. Pentru ca imigrantii care au familie, care au copii, parinti sau soti cetateni americani sunt pusi inainte de ceilalti.

Momentan poti sa-ti iei green cardul chiar si in trei luni de zile, media obisnuita fiind de sase-opt luni de zile.

Dar asta nu inseamna ca va fi opt ani pentru toata lumea ! Nu, va fi intre 3 luni si 15 ani, iar pentru cei totali ilegali, care nu au avut absolut nici o portita de care sa se lege pana acuma, va fi de cel putin opt ani.

Reporter : Se aplica noua lege si cetatenilor romani aflati ilegali pe teritoriul american ?

Adriana Trandafirescu : Aceasta lege se aplica cetatenilor ilegali care sunt in prezent in Statele Unite. Nu uitati ca Romania a intrat in Uniunea Europeana si exista aici propunerea ca dupa un an de zile sa intre in aceeasi categorie cu tarile din vestul Europei (Anglia, Franta Spania).

Romanii vor veni si vor munci, vor vizita tara ca si orice cetatean european din Vest fara sa aiba nevoie de viza caci va fi libertate totala.

Singurul lucru de luat aminte este ca daca ai venit in tara asta si ai stat sase luni de zile peste viza, vei avea trei ani de zile negatie ca sa intri in Statele Unite.

Daca vei sta peste un an, vei avea negatie pentru zece ani! Si chiar daca vei fi cetatean european, va fi un impediment sa mai ajungi aici, in America, daca vei primi interdictie pentru trei ani sau zece ani ! Sa fii ilegal dar sa respecti legile americane - acesta este cel mai important lucru ! Exact asta au spus senatorii Edward Kennedy si Hillary Clinton: sa respecti legile si atunci te va respecta si America pe tine!

Reporter : Cui se va aplica noua lege ? Doar celor care sunt aici in momentul aprobarii ei sau si celor care urmeaza sa vina in Statele Unite in lunile urmatoare?

Adriana Trandafirescu : Dupa cum s-a facut propunearea, se pare ca se va aplica celor care au venit aici pana la 1 ianuarie 2007, dar daca iei logic ceea ce am afirmat pana acuma si daca te gandesti la lege (care spune ca poti sa iei viza Y sau Z si poti sa vii sa lucrezi aici pentru cativa ani de zile, apoi sa te reintorci daca respecti legile), oficialii spun ca poti primi puncte pentru

a te ajuta sa iei green cardul mai usor. Deci implicit poti sa vii dupa ianuarie 2007 si poti sa beneficiezi de lege. Chiar daca autoritatile nu au spus-o foarte clar, logica asa ne spune.

Reporter : In concluzie, este sau nu o lege buna? Este ea permisibila sau nu ?

Adriana Trandafirescu : Este o lege buna! Eu zic ca noi, ultimii veniti, nu trebuie sa inchidem usa la cei care vin din spate si sa spunem : nu, acuma dupa mine nimeni nu mai intra! Toti in tara asta suntem imigranti, toti avem dreptul sa traim unde vrem si daca multi aleg America sa traiasca, de ce nu ?

Este o tara in care oamenii au venit sa traiasca pentru ca in Romania era dificil, nu aveai drepturi etc. La fel si in alte tari, in Romania era chiar mult mai bine decat in India, in Mexic, in Bangladesh si multe altele! Chiar si din Canada vin foarte multi spre Statele Unite, am clienti din Anglia si Franta care vin aici pentru ca prefera stilul de viata al Americii.

Este o lege buna si este o lege permisibila pentru ca le da oamenilor sa aleaga unde sa traiasca.