Corespondenta din New York

Avocatii romani: Legea imigratiei ii va ajuta pe ilegalii din SUA

de Adrian Novac, New York     HotNews.ro
Miercuri, 23 mai 2007, 0:00


Adriana Trandafirescu
Foto: HotNews.ro

Senatorii americani au anuntat saptamana trecuta definitivarea unui proiect de lege pentru pentru rezolvarea statutului celor peste 12 milioane de imigranti ilegali. De aceasta lege ar putea beneficia si cateva mii de romani ce se afla ilegal in Statele Unite.

Adriana Trandafirescu, avocat specializat in probleme de imigratie, explica pentru HotNews.ro cum pot beneficia imigrantii romani de aceasta lege.

Reporter : Senatorii americani au anuntat zilele trecute ca au ajuns la un acord in problema imigrantilor ilegali. Care sunt principalele componente ale proiectului?

Adriana Trandafirescu : Inainte de a va raspunde la intrebare, as vrea sa vedem cum s-a ajuns aici. Ce s-a intamplat joi in Senatul american a fost un compromis care i-a adus impreuna pe senatorii din tabara republicana si cea democrata ce aveau divergente in problema imigrantilor ilegali.

[c:1:s]Ei discuta in comitetele din Congres de mai mult de trei luni de zile si in final joia trecuta au ajuns la un compromis. Dupa ce se va vota in Senat, legea se va duce in Camera Reprezentantilor iar la final va ajunge la presedintele George W. Bush care fie o va aproba fie isi va exercita dreptul de veto.

Cel mai important aspect al legii este, dupa parererea mea, securizarea frontierei. Au facut granita care era foarte importanta pentru domnul Bush!

Pentru ca domnul Bush a fost guvernator in Texas, dansul a vrut intarirea granitei. Construirea zidului de protectie este cel mai important component care s-a decis joi seara. Vor fi construite in jur de 500 de mile de granita (aproximativ 810 kilomteri) de catre 18.000 de muncitori astfel incat sa impiedice venirea imigrantilor ilegali, mai ales mexicani.

Al doilea lucru important care s-a decis este acela ca va exista un guest worker status adica li se va oferi un statut legal celor care lucreaza aici. Cu alte cuvinte, o sponsorizare in masa pentru 400.000- 600.000 de oameni anual. Aceste persoane vor veni in Statele Unite din patru in patru ani sau din doi in doi ani, in functie de tipul de viza Y sau Z pe care il obtin.

Oamenii care sunt aici ilegal vor putea sa aplice pentru aceste vize ori pot sa aplice din Europa sau de oriunde din lume.

Alta particularitate a legii este aceea ca unii sunt mai avantajati decat altii. Ce vreau sa spun cu asta? Cu cat esti mai educat, cu atat e mai bine pentru tine, cel care aplici. La fel daca esti de mai mult timp in tara asta, cu atat e mai bine. Esti avantajat apoi daca ai un cetatean american in familie (copil, parinte etc).

Asta nu inseamna insa ca cei care sunt singuri si needucati nu o sa fie ajutati ! Si ei vor fi ajutati, insa vor fi printre ultimii.

[c:2:d]Un element important este acela ca toti imigrantii ilegali trebuie sa se intoarca in Romania sau in tarile lor de origine. Capii de familie sau, in cazul celor care sunt singuri, ei insisi trebuie sa se duca inapoi in tara lor si sa aplice acolo. Aplicarea nu va fi foarte usoara si, in plus, va fi si foarte costisitoare.

Se propune ca ea sa fie in jur de 5000 de dolari, daca vrei sa aplici pentru green card sau doar 1.000 de dolari daca vrei sa intri prin acest guest worker status, adica prin aceasta viza de munca pe care poti sa o iei fie la doi, fie la 4 ani.

Cum am spus insa, dezbaterea nu este la final. Acest compromis se va dezbate la inceputul acestei saptamani in Senat, va urma Camera Reprezentantilor si dupa aceea va ajunge la presedinte.

Reporter : Deci este un proces care va dura?
Adriana Trandafirescu : Este un proces care va mai dura dar atat Nancy Pelosi, speaker-ul Camerei Reprezentantilor, cat si George W. Bush vor ca aceasta lege sa fie aprobata si sa intre in vigoare pana in luna august.

Reporter : Exista o dezbatere intensa in prezent daca noua lege ofera sau nu amnistie pentru imigrantii ilegali. Ce credeti : este vorba despre amnistie ?
Adriana Trandafirescu : Despre amnistie se vorbeste mult, este un lucru dorit de multi insa trebuie clarificat daca avem sau nu de-a face cu o amnistie.

Nu este o amnistie! O amnistie inseamna o iertare totala a masei de imigranti, un pardon total pentru cei care au infractiuni la activ, pentru cei care au stat ilegal, pentru cei care au la dosar foarte multe lucruri negative care, in general, nu te-ar lasa sa devii cetatean american.

Nu este o amnistie insa fiecare persoana va trebui sa mearga sa fie amprentata pentru a se verifica daca are vreo infractiune la dosar, apoi trebuie sa stie engleza iar apoi va fi evaluat nivelul de educatie. Nu este amnistie, dar unii zic ca seamana foarte bine cu una !

In 1986, a fost intr-adevar o amnistie cand o patura intreaga de oameni, intre care si parintii mei (care au fost complet legali, niste oameni educati si muncitori), a putut sa ajunga in aceasta tara. Dar 1986 nu este la fel ca 2007 !

Reporter : Dupa intrarea in vigoare a legii, cam cat credeti ca va dura pana un imigrant ilegal va deveni cetatean american cu acte in regula ?
Adriana Trandafirescu : Este o intrebare la care e greu de dat un raspuns. Se propune ca perioada minima de asteptare sa fie opt ani de zile dar nu se stie sigur. Pentru ca imigrantii care au familie, care au copii, parinti sau soti cetateni americani sunt pusi inainte de ceilalti.

Momentan poti sa-ti iei green cardul chiar si in trei luni de zile, media obisnuita fiind de sase-opt luni de zile.

Dar asta nu inseamna ca va fi opt ani pentru toata lumea ! Nu, va fi intre 3 luni si 15 ani, iar pentru cei totali ilegali, care nu au avut absolut nici o portita de care sa se lege pana acuma, va fi de cel putin opt ani.

Reporter : Se aplica noua lege si cetatenilor romani aflati ilegali pe teritoriul american ?
Adriana Trandafirescu : Aceasta lege se aplica cetatenilor ilegali care sunt in prezent in Statele Unite. Nu uitati ca Romania a intrat in Uniunea Europeana si exista aici propunerea ca dupa un an de zile sa intre in aceeasi categorie cu tarile din vestul Europei (Anglia, Franta Spania).

Romanii vor veni si vor munci, vor vizita tara ca si orice cetatean european din Vest fara sa aiba nevoie de viza caci va fi libertate totala.

Singurul lucru de luat aminte este ca daca ai venit in tara asta si ai stat sase luni de zile peste viza, vei avea trei ani de zile negatie ca sa intri in Statele Unite.

Daca vei sta peste un an, vei avea negatie pentru zece ani! Si chiar daca vei fi cetatean european, va fi un impediment sa mai ajungi aici, in America, daca vei primi interdictie pentru trei ani sau zece ani ! Sa fii ilegal dar sa respecti legile americane - acesta este cel mai important lucru ! Exact asta au spus senatorii Edward Kennedy si Hillary Clinton: sa respecti legile si atunci te va respecta si America pe tine!

Reporter : Cui se va aplica noua lege ? Doar celor care sunt aici in momentul aprobarii ei sau si celor care urmeaza sa vina in Statele Unite in lunile urmatoare?
Adriana Trandafirescu : Dupa cum s-a facut propunearea, se pare ca se va aplica celor care au venit aici pana la 1 ianuarie 2007, dar daca iei logic ceea ce am afirmat pana acuma si daca te gandesti la lege (care spune ca poti sa iei viza Y sau Z si poti sa vii sa lucrezi aici pentru cativa ani de zile, apoi sa te reintorci daca respecti legile), oficialii spun ca poti primi puncte pentru

a te ajuta sa iei green cardul mai usor. Deci implicit poti sa vii dupa ianuarie 2007 si poti sa beneficiezi de lege. Chiar daca autoritatile nu au spus-o foarte clar, logica asa ne spune.

Reporter : In concluzie, este sau nu o lege buna? Este ea permisibila sau nu ?
Adriana Trandafirescu : Este o lege buna! Eu zic ca noi, ultimii veniti, nu trebuie sa inchidem usa la cei care vin din spate si sa spunem : nu, acuma dupa mine nimeni nu mai intra! Toti in tara asta suntem imigranti, toti avem dreptul sa traim unde vrem si daca multi aleg America sa traiasca, de ce nu ?

Este o tara in care oamenii au venit sa traiasca pentru ca in Romania era dificil, nu aveai drepturi etc. La fel si in alte tari, in Romania era chiar mult mai bine decat in India, in Mexic, in Bangladesh si multe altele! Chiar si din Canada vin foarte multi spre Statele Unite, am clienti din Anglia si Franta care vin aici pentru ca prefera stilul de viata al Americii.

Este o lege buna si este o lege permisibila pentru ca le da oamenilor sa aleaga unde sa traiasca.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4245 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Legea are si efecte negative (Miercuri, 23 mai 2007, 17:22)

  Florin [anonim]

  De pilda nu imi voi mai putea sponsoriza sora pentru a imigra in SUA. Nici chiar fiul major. Green cardurile pentru parinti vor fi drastic limitate (totusi vor fi introduse vize pentru parintii cetatenilor SUA, ca sa rezolve aceasta problema).
  Apoi se mai duce complet visul unora: programul Loteriei Vizelor este eliminat. In primii ani dupa eliminare, aceste vize vor merge pentru acordarea green cardurilor celor care au aplicat pentru imigrare prin rudenie, iar apoi se va trece la un sistem pe baza de puncte (educatie, experienta, etc).

  Cititi singuri:
  http://www.whitehouse.gov/news/relea...0070517-7.html
 • 0 (0 voturi)    
  Link valid spre proiectul de lege (Miercuri, 23 mai 2007, 17:26)

  Florin [anonim]

  Scuze, anterior v-am dat un link trunchiat, dar acesta ar trebui sa mearga:

  http://www.whitehouse.gov/news/releases/2007/05/20070517-7. html
 • 0 (0 voturi)    
  Amnistia (Miercuri, 23 mai 2007, 19:06)

  Andrei [anonim]

  Orice avocat, chiar si unul care habar nu are romaneste si foloseste cuvinte englezesti aiurea in textul romanesc, ar trebui sa stie ca dupa ce aceasta lege (si oricare alta) trece de cele 2 Camere, nu se duce direct la presedinte, ci la mediere. Alta distractie, amendamente, nervi, pierdere de timp! Doar in situatia f. putin probabila ca trece identic prin cele 2 Camere, se duce direct la semnat.
  Cat priveste amnistia, bineinteles ca este amnistie si nu altceva. Nu ca ar fi un lucru rau, nicidecum. Dar acest cuvant e incarcat politic in America si toti politicienii in favoarea legii se feresc sa il pronunte, iar cei in defavoarea ei il folosesc cat mai des. Domana avocata, hai sa nu ne incurcam in semantica din corectitudine politica, mai ales ca va adresati unui public roman totusi, nu poporului american sau congresmenilor. Este amnistie si e foarte bine asa!
 • 0 (0 voturi)    
  3-6 luni pt Green card??? 3-6 ANI! (Miercuri, 23 mai 2007, 19:15)

  mir [anonim]

  La ora actuala obtinerea green cardului dureaza intre 2-5 ani de la aplicare (si nu poti aplica decat dupa un an de la intrarea in SUA). 2 ani dureaza pt cazurile exceptionale (doctorat, Master etc).

  Si asta in situatia in care esti angajat legal la o firma serioasa, care iti si plateste o firma tare de avocati sa-ti prelucreze dosarul!!!

  Cunosc medici care lucreaza aici legal de 6-7 ani, dar pt ca nu-si permit cine stie ce avocat nu au nici macar una din "aprobarile" anterioare primirii green cardului (drept de munca independent de firma care te "sponsorizeaza" pt a lucra legal, dreptul de a parasi si reveni in tara fara a obtine o noua viza etc).

  Vorbesc in completa cunostinta de cauza. Sunt unul din sutele de romani care sunt intr-una din urmatoarele situatii: lucreaza la o firma imensa de soft din state, SAU sunt "spouse"-ul celui care lucreaza si asteapta - pe viza legala - de ani si ani de zile sa aiba drept de munca...

  Doamna Trandafirescu sa mai citeasca datele de procesare care se afiseaza de o luna pe site-ul DHS...
 • 0 (0 voturi)    
  Amnistia (Miercuri, 23 mai 2007, 21:29)

  Gabi [anonim]

  Parerile sunt impartite intre reprezentantii celor 2 partide (republicani/democrati).Exista in momentul de fata o serie de luari de pozitie din partea cetatenilor americani pe langa reprezentantii politici sau prin intermediul audio-vizualului (talk/show), ca legea "amnistie" propusa sa nu fie aprobata.
  Americanii "cu scaun la cap" isi dau seama de costurile imense pe care le-ar implica un aviz pozitiv cat si deteriorarea drastica a situatiei clasei medii a societatii, in detrimentul "ilegalilor".Oricum se pare ca oamenii politici nu se asteptau la o atat de inversunata luare de pozitii iar week-end-ul de Memorial Day va fi pt ei un moment de reflectii intense.
 • 0 (0 voturi)    
  ar trebui sa devin ilegal ?? (Joi, 24 mai 2007, 11:03)

  Horea [anonim]

  Mi se pare ciudat ca nimeni ne se intreaba ce vor face milioanele si milioanele de "non-imigranti" care sunt in america legal? Ma refer la cei care se prefac ca sunt studenti, sau turisti, sau la training, si inca au statut oarecum legal. Vizele F, J, etc. Toti astia (sunt si eu printre ei) vor vrea sa aplice pt greencard. Deci cele 12 milione sunt mult mai multe.

  Idei? Sfaturi? :)
 • 0 (0 voturi)    
  12 milione legali...este permisibil (Joi, 24 mai 2007, 19:32)

  mira [anonim]

  America lasa 12 milione sa devina legali...aceasta este o lege permisibila! Cum a si spus avocata, America ii face pe acestia legali, dar de acum isi inchide granitile sa nu pornesca un alt val de imigranti, cel putin nu 12 milione.
 • 0 (0 voturi)    
  Traiasca America. (Joi, 24 mai 2007, 19:46)

  Mircea [anonim]

  Da, sunt aici de 7 ani fara statut si ma bucur ca este o portita petru mine de a fi legal. Am prieteni care in 6 luni au primit green-cardul si alti care l-au luat in 3 luni de cind au depus aplicatia de green-card, cred ca este I-485. Prin casatorie este mai repede cecit prin sponsorizare de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  Dna T. a puctat exact cum legea va ajuta ilegalul sa devina legal (Joi, 24 mai 2007, 19:54)

  Ori [anonim]

  Un avocat din California este pe aceasi pagina...adica in agrement cu Dna Trandafirescu, in special cum devine o propunere o lege in SUA si mai ales efectele positive ale noii legi de imigrare. Daca stam sa comentam toate portiltele legii, ar trebui sa scriem carti, nu sa dam interviewuri de citeva rinduri. Eu am studitat aceasta propunere de lege Americana in privinta imigrantilor si Dna Tradafirescu a punctat exact ce este mai positiv si ce ajuta oamenii sa devina legali in SUA.
 • 0 (0 voturi)    
  Voi fi legal in SUA! (Joi, 24 mai 2007, 20:04)

  Marian Cucea [anonim]

  Am asteptat si am asteptat sa am drepturi de munca in America si sa-mi aduc sotia si copiii din Romania. Da, nu a sa pot sa-mi aduc parintii, da eu si alte milione de oameni vom fi lagali. Dna Trandafirescu, multumest petru vesti bune. La TV si in ziare spune si partile negative, dar eu voi fi legal!
 • 0 (0 voturi)    
  Luctrez intr-un office legal si stiu ce vorbesc (Joi, 24 mai 2007, 20:13)

  Dorian di NY, Queens [anonim]

  De cind pui aplicatia de green card, dureaza appx 6 luni sa ai statut permanent in SUA (Green Card). Uni au in 3 luni altii nici in 2 ani. Mir, #4, sunt mii si mii de cazuri, tote deiferite, care astepta procesarea actelor sau au aplicat ptr green card. nu esti numai tu cu cazul tau.
 • 0 (0 voturi)    
  Insfirsit, un avocat la subiect care veda o oportunitate pentru ilegali prin legea asta mult asteptata. (Joi, 24 mai 2007, 20:33)

  Matei Duta [anonim]

  Sotia, cetatean american, a inceput procesul petru mine in oct. 06 si deja am avut interviewul petru g.c. Eu am fost ilegal de 5 ani venit prin contract de munca unde ar fi durat in jur de 3-5 ani sa am g.c. Prin sotie, decum am aplicat, sunt gata! Ce bine ca nu am deaface cu toate legile aste noi.
  La TV spun la fel ca Dna Avocat ca propunerea mai trebuie sa treca prin Congres si apoi la Bush petru dreptul de veto. Prin vara se asteapta finalizarea.
  • 0 (0 voturi)    
   ellegantlux@yahoo.com (Luni, 17 august 2015, 4:46)

   Jock [anonim] i-a raspuns lui Matei Duta

   Pentru Matei Duta. Spui ca prin contract de munca ar fi durat 3-5 ani sa ai Green Card.Nu stiu, asa o fi. Dar ce stiu sigur este ca prin casatoria cu o cetateanca americana care a aplicat pentru tine, nu ai cum sa fii gata. De la data aplicarii pentru tine, poate in mai putin de 1 an , posibil sa fi terminat cu interviul si sa fi primit un Green Card Conditionat, adica exact pentru doi ani de zile.Cazul in care intre voi nu intervine un divort, trebuie sa faci o alta aplicatie pentru schimbarea statutului din Conditionat in Green Card Permanent, care mai poate dura cel putin 1 an. Deci 3 ani daca ramii casatorit cu cetateanca americana. Altfel iti poti pierde dupa cei doi ani de GC conditionat deoarece nu mai ai statutul de casatorit si asa ca poti pierde tot. Aviz celor care vor sa faca o afacere dintr-o casatorie fictiva,este foarte riscant si periculos, vei fi deportat si posibil inchis.
 • 0 (0 voturi)    
  Amnestie si Bravo America, iti deschizi si inchizi portile (Joi, 24 mai 2007, 20:47)

  George [anonim]

  Amnestie sau nu, nu o sa stim decit cind se finalizeaza legea care are are multe parti positive si atit de multe negative. Oricum, mesajul avocatei este spus bine si clar, ce avem noi in ziare este doar o parte din compromis, care pentru milione se pare ca legea ii va ajuta. Legal vorbind, nu ete o amnesie. Intre noi care discutam la un sprit si nu avem crime comise, mari incalcari de lege si vorbim ceva engleza, este ca si o amnestie.
 • 0 (0 voturi)    
  Grabitva sa aduceti parintii (Joi, 24 mai 2007, 22:18)

  Gabi [anonim]

  Legea e buna pentru aia case sunt aici in America, da daca suntem American naturalizati sa ne grabim sa ne aducem parintii din romania cit leage asta veche ne mai permite.
 • 0 (0 voturi)    
  Patura ascunsa ilegala (Joi, 24 mai 2007, 22:18)

  Paul [anonim]

  Ce se intimpla cu cei veniti in SUA si lucreaza pe viza J sau pe F si H si alte viza care sunt luate doar sa avem un statut legal? Ar trebui sa devenim legali? Dupa cum spune avocata Americana, SUA ne scuteste de fi ilegali, dar cu citi ani de asteptare! Legea este permisibila dar EU sa astept 8 ani. Chiar, ar trebui sa fiu ilegal!
 • 0 (0 voturi)    
  ma intreb si eu (Vineri, 25 mai 2007, 8:18)

  radu [anonim]

  parerile vad ca sunt impartite,dar incerc sa vad partea pozitiva pentru mine.sunt in sua de un an,ilegal,oare daca legea asta o sa fie semnata de bush care sunt optiunile mele?ca sincer nu imi asum riscul sa ma intorc acasa si sa trec printr-un proces birocratic ca sa pot veni inapoi.
 • 0 (0 voturi)    
  dar eu? (Marţi, 29 mai 2007, 19:56)

  cristina vlad [anonim]

  sunt in USA de anul trecut din luna mai, am venit cu un contract de munca pe 6 luni iar dupa aia mi-am prelungit viza pt inca 6 luni pana in mai 2007; acum de vreo 2 sapt am aplicat iar pt alte 6 luni (viza de turist); va rog sa-mi spuneti ce sanse am sa devin legal si cu drept de lucru in aceasta tara?
  va multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Noutati (Luni, 4 iunie 2007, 18:53)

  Florin [anonim]

  Am gasit articolul asta in HotNews.ro.Mama
 • 0 (0 voturi)    
  caz de deportare............ (Sâmbătă, 23 iunie 2007, 22:41)

  gabriela stefan [anonim]

  buna,
  as avea si eu o intrebarea
  In 2005, sep 2 am venit in sua cu viza J-1, si nu am respectat contractul de 1 an si am fost reclamata de familia care mi-au facut contract la INS.
  inainte de a mi se expira viza de 1 an am aplicat pt waiver,si l-am primit,dupa care am aplicat pt viza de vizitator, nestiind ca sunt reclamata la INS.
  nu mi-a mai venit nici un raspuns, isr in mai anul acesta mi-au trimis INS sa ma prezint la proces pt. deportare.
  am fost prima data la proces fara avocat, si mi-am mai dat o alta data de proces in 18 oct 2007.
  spuneti-mi va rog ce sa fac in cazul meu, daca imi i-au avocat as mai putea prelungi statutul mei aici.
  sau as avea sanse sa intru in noua lege pentru imigranti, daca o sa fiu deportata si nu o sa plec.
  va rog dati-mi un sfat.
  va multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  pt gabriela stefan (Marţi, 4 septembrie 2007, 19:59)

  gabriela [anonim]

  Mergi la un avocat roman cat de repede,poti sa-ti faci extension pt deportarea aceea,trebuie sa aplici pt asta....un avocat te poate ajuta,macar cu sfatrui si sa te indrume ce ai de facut,cred ca cel mai indicat ar fi o casatorie,altfel nu stiu cum ai putea sa anulezi deportarea.Prin extension poti sa obtii doar o amanare.
 • 0 (0 voturi)    
  NU! (Marţi, 3 august 2010, 0:34)

  io [anonim]

  Sunt cu totul impotriva acestei iar argumentatia mi se pare fundamental ILEGALA. Legea imigratiei americane este foarte clara: nu ai venit legal sau nu ai mentinut statul de legalitate, nu poti deveni legal . Domana Trandafirescu argumenteaza exact in stilul comunistilor de la Partidul Democrat. Inadmisibil! Cei care sunt de partea acestie legi sunt toti cu un trecut ilegal.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by