Comisarul European a mentionat ca alte domenii precum “ Imbunanatirea sectoarelor agricol si forestier” si “Imbunatatirea mediului si a spatiului rural” vor primi, in medie la nivelul UE, circa 35% si respectiv 46% din fondurile alocate dezvoltarii rurale pentru perioada 2007-2013.

Tarile UE, reticente la inovare

Cea de-a treia “axa prioritara” denumita “calitatea vietii si diversificare” va primi numai 19% din totalul fondurilor, de la statele membre.

“Acest lucru demonstreaza ca majoritatea statelor membre sunt reticente la promovarea initiativelor inovative care ies din sfera agriculturii clasice, si sa sustina o dezvoltare rurala cu deschidere mai ampla”, a mai spus Fischer-Boel.

“Axa” mentionata este, in opinia Comisarului, “cruciala pe termen lung” fiindca vizeaza imbunantirea conditiilor de munca si de viata pentru gospodarii si comunitatea rurala, in plus asigurand o legatura mai puternica intre agricultura si alte sectoare economice”, a mai spus Fischer-Boel.

Una din concluziile prezentarii sustinute de Comisarul European a fost aceea ca agricultura, la nivel european, trebuie sa se deschida mai mult catre alte sectoare, pentru a deveni sustenabila.

Miza proiectelor de “calitate a vietii si diversificare”

Romania a inclus domeniul mentionat de Marianne Fischer-Boel in Axa 3 a Programului National de Dezvoltare Rurala, aflat in negociere cu Comisia Europeana. Procentul alocat este peste media europeana, respectiv 26% din totalul fondurilor pentru dezvoltare rurala, adica o suma de aproximativ 2,473 miliarde de euro.

In aceasta axa se vor gasi cele mai interesante oportunitati pentru intreprinzatori. Este vorba despre doua masuri care cumuleaza diverse tipuri de investitii, in turism si „diversificarea activitatilor non-agricole”: artizanat, mestesuguri, procesarea secundara a alimentelor, brutarii, patiserii, croitorii.

"Aici pot primi finantare cam toate categoriile de microintreprinderi care activeaza in mediul rural, precum si persoane fizice care au o gospodarie la tara.

Paleta este foarte larga, aproape ca nu sunt tipuri de investitii la care sa spunem nu", a explicat la inceputul lunii mai in cadrul unui interviu pentru „euROfonduri” Viviana Vasile, director general adjunct la Autoritatea de Management pentru PNDR.

Detaliile referitoare la sumele care se pot primi si procentul de co-finantare necesar vor fi stabilite in urma negocierilor cu Comisia Europeana.