Institutul Cultural Roman lanseaza o enciclopedia etnoculturala CD-ROMania si proiectia filmului documentar Dragus 2x40, in regia lui Titus Muntean miercuri, 30 mai 2007, de la ora 17,30, la sediul institutului.

Dublul eveniment este organizat de Fundatia Arte Vizuale si Institutul Cultural Roman.

CD-ROMania - o enciclopedie etnoculturala este un proiect conceput si initiat de Fundatia Arte Vizuale in anul 1997, cu scopul de a oferi o privire de ansamblu asupra mostenirii culturale a Romaniei. Coordonatorul proiectului este regizorul si producatorul Vivi Dragan Vasile, directorul Fundatiei Arte Vizuale.

Pentru realizarea enciclopediei etnoculturale, realizate sub forma unui ghid interactiv trilingv (roman-englez-francez), s-au folosit materiale documentare apartinand Bibliotecii Academiei Romane, Institutului de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu”, Muzeului de Etnografie din Brasov, Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale “Astra” din Sibiu, Muzeului Agriculturii din Romania si Muzeului de Etnografie al Maramuresului.

Enciclopedia CD-ROMania va fi prezentata de Ioana Popescu, director de cercetare la Muzeul Taranului Roman.

Filmul documentar Dragus 2x40, in regia lui Titus Muntean, este o productie a Fundatiei Arte Vizuale. Cu o durata de 26 de minute, filmul reia experienta inceputa de echipa sociologului Dimitrie Gusti, autor, in anul 1929, al primului documentar stiintific din Romania, in satul Dragus, de la poalele Fagarasului.

Dupa 40 de ani, in vremea lozincilor comuniste, studioul „Sahia” filmeaza in acelasi sat, folosind comparatia ca platforma pentru ideea „noului sat romanesc”, inevitabil fericit, in bunastare si plin progres.

La aproape 80 de ani de la filmul lui Dimitrie Gusti, in urma unui razboi mondial, instaurarii si apoi caderii comunismului, realizatorii filmului Dragus 2x40 incearca sa afle cum arata satul in zilele noastre. Lucrurile sunt mai putin simple decat par.

Titus Muntean a mai regizat lungmetrajul Examen (2003) si serialul de televiziune Lombarzilor 8 (2006).

La proiectia filmului va vorbi regizorul Alexandru Solomon, informeaza ICR.

Accesul publicului este liber.