Traian Basescu a fost intampinat cu Garda de onoare, covor rosu si fanfara la ceremonia de reluare a atributiilor de la Cotroceni, noteaza Adevarul. In contextul in care Amnesty International a afirmat ca in Romania rromii sunt discriminati, noteaza Gandul, intoarcerea presedintelui la Cotroceni a stat sub semnul avertismentului primit de la CNCD pentru folosirea termenului de "tiganca imputita", scrie Cotidianul. Evz considera ca Basescu nu poate fi sanctionat pentru altercatia cu jurnalista Andreea Pana, deoarece nu exista o baza legala.

"Traian Basescu a sosit in urma cu cateva minute la Palatul Cotroceni, unde urmeaza sa-si reia atributiile, in cadrul unei ceremonii la care participa si Nicolae Vacaroiu, care isi incheie astfel mandatul de presedinte interimar.

Traian Basescu a fost intampinat cu Garda de onoare, covor rosu si fanfara intonand imnul de stat", scrie Adevarul.

"Tiganii au ramas expusi intolerantei si discriminarii in Romania si, mai mult, in 2006, unii responsabili cu aplicarea legii s-au facut vinovati de rele tratamente fata de reprezentantii minoritatii rome, constata Amnesty International in raportul sau anual pe 2007 privind situatia drepturilor omului in lume, dat publicitatii ieri la Londra si citat de Rompres.

Raportul, care analizeaza situatia respectarii drepturilor omului in 2006, noteaza totodata ca femeile din Romania au fost mereu vulnerabile la traficul cu fiinte umane si la violenta in familie, in timp ce situatia pacientilor internati in clinici de psihiatrie a ramas un motiv de ingrijorare.

Amnesty International mentioneaza in raportul sau pe 2006 privind Romania si modificari aduse Codului de procedura penala, fata de care si-au exprimat ingrijorarea organizatii neguvernamentale romane si internationale.

In virtutea noilor dispozitii, procurorii pot intercepta mesajele electronice si pune sub ascultare convorbirile telefonice cu 96 de ore inainte de a informa un judecator, ceea ce ar putea afecta confidentialitatea relatiei client-avocat", noteaza Gandul.

"Presedintele Basescu va contesta in instanta decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care l-a sanctionat, ieri, cu avertisment pentru utilizarea expresiei „tiganca imputita“ la adresa unei jurnaliste.

Decizia CNCD a stirnit o reactie dura din partea lui Traian Basescu. El considera „inacceptabil ca o discutie in intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, sa faca obiectul analizei unei institutii a statului roman“.

Presedintele apreciaza aceasta abordare ca „fiind una specifica fostei Securitati“. Juristii contactati de Cotidianul au opinii divergente despre fapta presedintelui.

Presedintele va contesta in instanta avertismentul primit de la CNCD pentru utilizarea expresiei „tiganca imputita“, acrie Cotidianul.

"Specialistii in Drept sustin ca presedintele nu poate fi acuzat de nicio infractiune, dupa ce i-a "confiscat" telefonul mobil unui reporter al postului Antena 1.

Specialistii in Drept sustin ca presedintele Traian Basescu nu poate fi acuzat de comiterea vreunei infractiuni dupa ce, sambata, i-a confiscat telefonul mobil unui reporter al postului de televiziune Antena 1.

Si asta intrucat faptele sale nu indeplinesc toate criteriile pentru a fi incriminate de Codul Penal romanesc.

Ana Diculescu: „Nu poate fi acuzat de nicio infractiune”

Mai mult, Ana Diculescu-Sova - considerata de marea majoritate a magistratilor cel mai bun avocat din Romania - sustine ca Traian Basescu nu poate fi pus sub invinuire de nicio fapta incriminata de legea penala sau civila.

„Legile contin extrem de multe elemente de bun-simt. Nu putem bagateliza prevederile Codului Penal. (...) Articolul 208 sanctioneaza furtul ca pe o fapta grava, comisa cu un scop precis: insusirea pe nedrept a bunului luat din posesia sau detentia altuia.

A se intelege ca iei un bun pentru a-l pastra si a te folosi de el sau pentru a-l vinde”, a precizat Sova", considera Evz.