Gigantul rus Gazprom si compania austriaca OMV au semnat un memorandum pentru a controla impreuna centrul austriac de distributie a gazului de la Baumgarten, din nordul Austriei, a declarat Sergei Kuprianov, purtatorul de cuvant al companiei ruse, citat de Reuters. Kuprianov nu a precizat insa care va fi rolul exact al grupului rus in cadrul acestei cooperari.

Memorandumul a fost semnat intre Aleksei Miller, directorul Gazprom, si Wolfang Ruttenstorfer, presedintele OMV, cu ocazia vizitei presedintelui Putin in Austria.

Austria, interesata de energie

Putin a subliniat ca, in cursul acestei vizite, au fost incheiate circa 30 de contracte intre cele doua state. Contractele au fost realizate mai ales in domeniul energetic si in cel al constructiei de masini, si ele au o valoare totala de aproximativ 3 miliarde de euro.

Presedintele de la Kremlin a mai dat asigurari Austriei ca va continua furnizarea de gaze naturale catre aceasta tara pana in 2027.

Pericol pentru proiectul Nabucco?

Totusi, aceasta intrevedere ar putea sa aiba consecinte nefaste asupra Romaniei. Mai exact, asupra proiectului Nabucco. Schita acestui proiect urmarea sa ocoleasca Rusia in transportarea resurselor energetice din Asia Centrala si bazinul Marii Caspice catre tarile din Uniunea Europeana.

Totusi, in urma cu doua saptamani, in ultima sa vizita in Kazakhstan si Turkmenistan, presedintele rus a dat asigurari ca gazul din Asia Centrala va fi transportat prin Rusia. Ceea ce ar zadarnici considerabil realizarea proiectului Nabucco.

Mai mult chiar, OMV este implicat puternic in proiectul acestei conducte, iar o parte a presei considera ca vizita lui Putin si a oficialilor Gazprom in Rusia ar putea avea efecte majore asupra proiectului. De altfel, reprezentatii Gazprom au declarat, in trecut, ca proiectul Nabucco nu mai este de actualitate.

Citeste si:

  • Interviu cu reprezentantul societatii petroliere din Azerbaidjan despre Nabucco