Majoritatea bancilor importante din Romania se intilnesc vineri, in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, pentru a redacta un document de protest referitor la intirzierea avizarii noilor norme de creditare. Documentul va fi inaintat BNR, urmind ca saptamina viitoare, marti, sa aiba loc o discutie intre bancheri si guvernatorul Isarescu.

„In acest moment, intre Banca Nationala si comunitatea bancara exista o intrebare care nu are raspuns“, explica Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, care a adaugat ca mai multe banci din Romania se pling in continuare de faptul ca BNR are cerinte prea severe pentru a aproba normele. „Sintem la a treia intilnire de acest gen. Am primit mai multe scrisori de la BNR.

Cea mai importanta cerinta era aceea ca procentul creditelor neperformante sa nu depaseasca media pe sistem“, a mai spus oficialul ARB. Scrisoarea de protest este urmarea unei initiative a presedintelui Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, care a cerut ieri bancilor sa se uneasca pentru a acuza BNR de discriminare.

Cotidianul