Curierul National

OCDE: Situatia economiei globale s-a imbunatatit

de     HotNews.ro
Vineri, 25 mai 2007, 0:00


Situatia economiei globale este mai buna decat in ultimii ani, pe fondul avansului rapid al Chinei si al relansarii economiilor Europei si Japoniei, care contrabalanseaza incetinirea inregistrata in SUA, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citata de Reuters.

Somajul este in scadere, iar bancile centrale trebuie sa isi mentina vigilenta, intrucat riscurile inflationiste sunt in crestere, in contextul majorarii preturilor alimentelor, marfurilor si a costurilor de transport, se arata in cel mai recent raport OCDE privind perspectivele economiei internationale.

"Situatia economica actula este, din multe puncte de vedere, mai buna decat cea inregistrata timp de mai multi ani", a declarat economistul-sef al OCDE, Jean-Philippe Cotis.

Pe de alta parte, politica monetara trebuie sa ramana stricta. Exceptand inflatia, un alt risc este reprezentat de tendinta guvernelor de a cheltui veniturile fiscale pentru a obtine castiguri pe termen scurt, si nu pentru a reduce datoriile si deficitele, repetand greselile "catastrofale" de la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, a mai spus oficialul.

OCDE a revizuit in crestere prognozele privind cresterea economica a Europei si a Japoniei, in 2007 si 2008, si a redus nivelul estimat pentru avansul SUA, dar analistii organizatiei apreciaza ca incetinirea dezvoltarii economiei americane, determinata de scaderea pietei imobiliare, nu va avea un impact semnificativ asupra celei mai mari economii a lumii.

SUA vor inregistra un avans de 2,1% in 2007, in scadere fata de nivelul prognozat anterior de OCDE, de 2,4%, dar cresterea se va accelera in 2008, la 2,5%, dupa un avans de 3,3% aferent anului 2006.
Pentru Japonia, OCDE a revizuit estimarea la 2,4% pentru acest an, de la 2%, si previzioneaza o dezvoltare de 2% in 2008. Economia japoneza a urcat cu 2,2% in 2006.

Analistii organizatiei au subliniat influenta relansarii economiei germane si italiene asupra zonei euro, pentru care prognozeaza o crestere de 2,7% in 2007, urmata de un avans mai moderat in 2008, de 2,3%.

Germania, cea mai mare economie din Uniunea monetara, va inregistra o crestere de 2,9% in 2007, ajustata cu numarul zilelor lucratoare, in apropierea ritmului de 3% aferent anului 2006, cand a consemnat cel mai rapid avans dupa anul 2000.

Evolutia va fi influentata de investitiile semnificative ale companiilor, care contracareaza efectele majorarii taxei pe valoarea adaugata cu trei puncte procentuale, la inceputul acestui an. In 2008, dezvoltarea se va incetini la 2,2%.

Cresterea economiei franceze se va plasa la 2,2% in acest an si in 2008, iar numarul locurilor de munca nou-create va urca, de asemenea.

In China, a patra mare economie a lumii, dezvoltarea economica va fi, din nou, de peste 10% si ar putea depasi "limita de viteza". OCDE recomanda autoritatilor de la Beijing sa permita aprecierea yuanului, pentru a limita avansul inflatiei si al excedentului de cont curent.

La nivelul celor 30 de state membre ale organizatiei, cresterea economiei este estimata la 2,7% in 2007, iar somajul se va reduce la 5,5%, de la 5,6% in 2006, cea mai importanta scadere fiind previzionata in Europa, de la 7,1% la 6,7%.

Pe de alta parte, bancile centrale ar trebui sa mentina o politica monetara destul de stricta, intrucat exista unele riscuri de supraincalzire economica, avertizeaza OCDE.

"Pe frontul monetar, in multe state exista riscul ca echilibrul dintre cererea si oferta agregata sa se modifice in sensul supraincalzirii, intr-o perioada de reducere a apetitului pentru politici fiscale stricte", a mai spus Cotis.

Banca Centrala Europeana ar putea majora rata dobanzii de politica monetara de doua ori in acest an, respectiv in luna iunie si la sfarsitul anului, masuri urmate de o pauza in 2008, estimeaza analistii organizatiei.
integral in Curierul National37 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi