In Romania sunt in acest moment capitaluri cu potential speculativ in valoare de doua miliarde euro, dar rezerva de aur si valute rezista chiar si in situatia in care acesti bani ar iesi deodata din tara, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, citat de NewsIn.

"Chiar daca ar fi sa iasa cei doua miliarde de euro din tara, asta nu inseamna ca e obligatoriu sa scada si rezervele valutare. Acest lucru s-ar intampla doar daca am avea un curs fix. In situatia de fata, am putea chiar sa nu pierdem nimic", a mai spus Isarescu.

Potrivit oficialului BNR, asa numitii “bani fierbini” sunt mai mult in depozite si mai putin in conturi curente. "Nu pleaca nimeni usor. Ar trebui ca sperietura sa fie foarte mare", este de parere guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu nu crede ca riscurile monetare si cele legate de deficitul de cont curent sunt limitate. Oficialul spune ca nu exista un pericol foarte mare nici in ceea ce priveste plasamentele investitorilor straini pe piata bursiera sau investitiile imobiliare.

"In privinta investitiilor imobiliare, nu poti pleca cu terenurile sau cu blocurile. Trebuie mai intai sa le lichidezi, sa le vinzi. Cat priveste investitiile directe in spatii productive, acestea sunt de durata ", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca trebuie gasit un punct de echilibru intre dorinta bancherilor de a adanci intermedierea financiara si riscurile prudentiale si macroeconomice pe care le ridica o crestere prea rapida a creditarii.

"Cresterea continua, insa, suntem inca cu mult in spate. Si aici este dilema politicii monetare.

Stim ca adancirea financiara, intermedierea trebuie sa creasca si pe de alta parte stim ca si celalalt adevar este adevarat, si anume ca o crestere mult prea rapida ca viteza a creditarii are si riscuri prudentiale si riscuri macro-economice si cautam sa gasim punctul de echilibru intre cele doua", a spus Isarescu.

In prezent situatia este relativ echilibrata, a precizat oficialul.

In ceea ce priveste moneda euro, guvernatorul BNR a spus ca nu vede adoptarea euro ca o cursa, in sensul ca cine o face mai repede e mai bine. Luand drept exemplu cazul Sloveniei, Isarescu a spus ca viziunea BNR este mai complexa.

"Daca ne-am uita la indicatorii fundamentali din Slovacia si ne-am intreba pe ce baza se apreciaza cursul monedei sale, veti vedea ca multi dintre noi si-ar pune semne de intrebare. Au probleme cu deficitul de cont curent, cu inflatia, cu economisirea. Singurul indicator e pe partea ofertei. Astia au increderea ca economia va merge bine", a declarat Isarescu.