Patru romani dintre care trei doctori si un asistent medical pregatesc o expeditie medicala in sudul Republicii Ciad, Africa. Tinerii, cu varste cuprinse intre 27 si 30 de anii, condusi de stomatologul Roland Hermann au mai convins doi medici din Germania si Elvetia sa li se alature. Echipajul va acorda ingrijiri medicale persoanelor din Ciad, intre 3 iunie si 3 iulie.

Proiectul numit „Mesagerii Romaniei Red Angels” este organizat de Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie (ASEF), la initiativa unui grup entuziast de tineri, in frunte cu Dr. Roland Hermann, medic stomatolog dar si pasionat al zborurilor cu parapanta.

Desfasurarea proiectului are la baza o stransa colaborare cu autoritatile locale si cu singurul asezamant de sanatate din zona, micul spital din Bere. Acolo, explica stomatologul Hermann, un singur medic, un american, se chinuie sa rezolve problemele medicale a tuturor celor 60.000 de suflete.

„In primul rand dorim sa-si ajutam pe cei care nu au acces la serviciile medicale, dar dorim sa-i incurajam si pe alti medici sa mearga acolo unde este cea mai mare nevoie de ei”, spune Hermann.

In Ciad, conditiile de viata sunt severe iar accesul la educatie dificil. „Cei de acolo prefera sa-si ia copii la munca”, spune seful echipei romane de medici.

A doua experienta in salbaticie

„Seful expeditiei, Roland Hermann, a mai participat la o astfel de misiune in Guiana Britanica, unde nu a fost tocmai usor. La inceput populatia de acolo i-a privit cu ostilitate insa dupa ce au vazut rezolvarea primelor cazuri medicale locuitorii de acolo au inceput sa se deschida”, spune Lazar Forray, presedintele ASEF.

„E greu de spus ce s-a intamplat acolo. Oamenii aceia nu au nici acum asistenta medicala. Am avut pacienti triburi amerindiene, despre care am constatat ca si-au pierdut traditiile, dar am intalnit si oameni care aplica si acum leacurile babesti pentru tratament”, povesteste Roland Hermann.

”Cei mai multi dintre oamenii din Guiana Britanica lucreaza in minele de aur si diamant”, cu toate acestea, bastinasii traiesc la limita subzistentei.

Medici cu parapanta

Numele expeditiei este Mesagerii Romaniei „Red Angels” 2007 si vorbeste despre modul in care echipa se va deplasa la diferite asezari omenesti. Fiind pasionati ai sportului cu parapanta, ei vor folosi motoparapanta pentru la ajunge in localitati unde accesul pe alta cale ar fi foarte dificil datorita salbaticiei naturii.

„Deocamdata noi vrem sa testam conceptul. Avem si experienta din Guiana. Deplasarea pe jos, pentru 12 km ne lua o zi intreaga, iar cu parapanta timpul parcurs pe drum se scurteaza. Cu cat avem mai mult timp sa ajutam oamenii care au nevoie de asistenta medicala, cu atat mai bine” mai spune Hermann.

Alaturi de medicii romani, la aceasta misiune mai participa si doi medici din Germania si Elvetia. „La un congres al studentilor ei si-au exprimat dorinta de a ni se alatura”, spune Hermann.

The Red Angels

"Ingerii " romani, care vor participa la aceasta misiune sunt : Roland Hermann: 29 ani, dentist, cabinet particular Medias, Ilyes Ferencz: 30 ani, asistent medical SMURD Tg.Mures, Incze Sandor: 28 ani, medic rezident ortopedie, Tg.Mures si Bartha Zsuzsana : 27 ani, medic rezident ortopedire Tg.Mures.

Programul de activitati zilnice va fi foarte incarcat, cuprinzand deplasari spre localitatile unde nu exista personal medical si de ingrijire, oferirea serviciilor medicale si tinerea de cursuri educative privind o viata rationala si sanatoasa.

Proiectul numit „Mesagerii Romaniei Red Angels” este organizat de Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie (ASEF), la initiativa unui grup entuziast de tineri, in frunte cu Dr. Roland Hermann, medic stomatolog dar si pasionat al zborurilor cu parapante.

Desfasurarea proiectului are la baza o stransa colaborare cu autoritatile locale si cu singurul asezamant de sanatate din zona, micul spital din Bere.