Apartamentele vor continua sa se scumpeasca pentru inca o perioada de circa 5 ani, dupa care vor stagna, au declarat oficiali ai Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), cu ocazia unei conferinte de presa. Preturile vor stagna dupa acest interval de timp, deoarece se va ajunge la un nivel limita, la care locuintele nu se vor mai vinde.

De altfel, puterea de cumparare a romanului creste la un ritm mai scazut comparativ cu preturile locuintelor.

Reglementarea pietei imobiliare

Reglementarea pietei imobiliare din Romania este o alta preocupare a membrilor ARAI. In acest sens, ARAI va elabora un standard profesional pentru agentiile si agentii imobiliari, potrivit caruia acestia vor trebui sa respecte anumite criterii de calitate a serviciilor in relatiile cu clientii.

De altfel, ARAI a demarat deja impreuna cu ASRO (Asociatia Romana de Standardizare) realizarea Standardului profesional romanesc, compatibil cu cel european, valabil in toate tarile Uniunii Europene. Acesta va acoperi toate aspectele activitatii imobiliare, inclusiv problemele de etica si de formare profesionala.

“Dupa elaborarea si adoptarea acestui standard, se va putea introduce si sistemul de certificare unica a agentului imobiliar, care ar putea fi recunoscuta ca si certificare europeana.

Iar dupa ce va exista atat standardul, cat si certificarea, vor fi intrunite toate conditiile pentru elaborarea unei legi a serviciilor imobiliare” afirma Cristian Popescu-Ialomita, vicepresedinte ARAI si, in acelasi timp, vicepresedintele Confederatiei Europene Imobiliare (CEI). Preocupari in acest sens exista si la nivelul Uniunii Europene.

“Uniunea Europeana vrea sa unifice reglementarile specifice fiecarui stat si sa stabileasca reguli comune", a adaugat vicepresedintele ARAI. Acest document ar putea intra in vigoare la inceputul lui 2008.

Certified International Property Specialist (CIPS)

Conferinta de vineri, 25 mai, a Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) a fost prilejuita de anuntarea finalizarii cursului pentru obtinerea celei mai prestigioase calificari din domeniul imobiliar international: Certified International Property Specialist (CIPS).

Aceasta este cea de-a doua editie a cursului CIPS din Romania si au participat 28 de cursanti din 22 de agentii imobiliare din cadrul ARAI. In total, sunt acum 51 de absolventi, cu cei 23 din editia trecuta. Calificarea CIPS este o forma de invatamant exclusivista si extrem de respectata, organizata de National Association of Realtors (NAR) din Statele Unite.

Statutul de CIPS este detinut in intreaga lume doar de aproximativ 1.500 de profesionisti imobiliari. Dintre acestia, circa 300 traiesc si lucreaza in afara Statelor Unite. Studiile NAR arata ca detinatorii calificarii CIPS sunt unii dintre cei mai experimentati profesionisti din businessul imobiliar.

85% dintre acestia au peste 10 ani de experienta in tranzactiile imobiliare, iar 35% dintre ei chiar mai mult de 20 de ani de practica imobiliara.

Asociatia Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI)

ARAI are 12 ani vechime si desfasoara o intensa activitate internationala, fiind membra a CEI (Confederatia Imobiliara Europeana), CEREAN (Asociatia Imobiliara Central Europeana) si avand un parteneriat cu NAR (Asociatia Nationala a Agentiilor Imobiliare) din SUA.