ARAI: Preturile apartamentelor vor mai creste 5 ani, dupa care vor stagna

de Bogdan Asaftei     HotNews.ro
Vineri, 25 mai 2007, 0:00


Apartamentele vor continua sa se scumpeasca pentru inca o perioada de circa 5 ani, dupa care vor stagna, au declarat oficiali ai Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), cu ocazia unei conferinte de presa. Preturile vor stagna dupa acest interval de timp, deoarece se va ajunge la un nivel limita, la care locuintele nu se vor mai vinde.

De altfel, puterea de cumparare a romanului creste la un ritm mai scazut comparativ cu preturile locuintelor.

Reglementarea pietei imobiliare

Reglementarea pietei imobiliare din Romania este o alta preocupare a membrilor ARAI. In acest sens, ARAI va elabora un standard profesional pentru agentiile si agentii imobiliari, potrivit caruia acestia vor trebui sa respecte anumite criterii de calitate a serviciilor in relatiile cu clientii.

De altfel, ARAI a demarat deja impreuna cu ASRO (Asociatia Romana de Standardizare) realizarea Standardului profesional romanesc, compatibil cu cel european, valabil in toate tarile Uniunii Europene. Acesta va acoperi toate aspectele activitatii imobiliare, inclusiv problemele de etica si de formare profesionala.

“Dupa elaborarea si adoptarea acestui standard, se va putea introduce si sistemul de certificare unica a agentului imobiliar, care ar putea fi recunoscuta ca si certificare europeana.

Iar dupa ce va exista atat standardul, cat si certificarea, vor fi intrunite toate conditiile pentru elaborarea unei legi a serviciilor imobiliare” afirma Cristian Popescu-Ialomita, vicepresedinte ARAI si, in acelasi timp, vicepresedintele Confederatiei Europene Imobiliare (CEI). Preocupari in acest sens exista si la nivelul Uniunii Europene.

“Uniunea Europeana vrea sa unifice reglementarile specifice fiecarui stat si sa stabileasca reguli comune", a adaugat vicepresedintele ARAI. Acest document ar putea intra in vigoare la inceputul lui 2008.

Certified International Property Specialist (CIPS)

Conferinta de vineri, 25 mai, a Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) a fost prilejuita de anuntarea finalizarii cursului pentru obtinerea celei mai prestigioase calificari din domeniul imobiliar international: Certified International Property Specialist (CIPS).

Aceasta este cea de-a doua editie a cursului CIPS din Romania si au participat 28 de cursanti din 22 de agentii imobiliare din cadrul ARAI. In total, sunt acum 51 de absolventi, cu cei 23 din editia trecuta. Calificarea CIPS este o forma de invatamant exclusivista si extrem de respectata, organizata de National Association of Realtors (NAR) din Statele Unite.

Statutul de CIPS este detinut in intreaga lume doar de aproximativ 1.500 de profesionisti imobiliari. Dintre acestia, circa 300 traiesc si lucreaza in afara Statelor Unite. Studiile NAR arata ca detinatorii calificarii CIPS sunt unii dintre cei mai experimentati profesionisti din businessul imobiliar.

85% dintre acestia au peste 10 ani de experienta in tranzactiile imobiliare, iar 35% dintre ei chiar mai mult de 20 de ani de practica imobiliara.

Asociatia Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI)

ARAI are 12 ani vechime si desfasoara o intensa activitate internationala, fiind membra a CEI (Confederatia Imobiliara Europeana), CEREAN (Asociatia Imobiliara Central Europeana) si avand un parteneriat cu NAR (Asociatia Nationala a Agentiilor Imobiliare) din SUA.


856 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  :) (Vineri, 25 mai 2007, 18:15)

  Dan [anonim]

  Pai daca vor creste de ce sa-l vand acum ieftin.
  Asa ca, domnilor agenti imobiliari, daca vreti sa speriati potentialii cumparatori ca e mai bine sa cumpere acum, sa nu cumva sa va treziti pe urma ca aveti cumparatori dar nu mai vrea nimeni sa vanda. :D
 • 0 (0 voturi)    
  Bun pronostic (Vineri, 25 mai 2007, 19:00)

  Eu [anonim]

  Au innebunit cu pronosticurile; se mai trezeste unul altul si isi mai da cu parerea despre pretul apartamentelor;
  Peste 5 ani fix, si nu mai devreme il voi vinde;
  Ca nu vor mai creste in ritmul ultimilor 5 ani e lesne de crezut; dar cat o mai exista piata libera sa ne mai scuteasca atotstiutorii de predictii astrale.
 • 0 (0 voturi)    
  manevra (Vineri, 25 mai 2007, 19:15)

  titi [anonim]

  problema e ca omenii nu mai vand
  in ultima vreme am citit cel putin 5 articole pe aceasta tema
  incep oamenii cu profetii de acest gen sa tina pretul sus si sa traga cominion gras.
  criza de locuinte e artificiala si lumea pune botu
 • 0 (0 voturi)    
  speculatii ... (Vineri, 25 mai 2007, 20:08)

  Larry [anonim]

  De cate ori a crescut puterea de cumparare a romanului in ultimi 6-7 ani si de cate ori au crescut preturile la imobiliare ?
  Preturile imobiliarelor nu sunt justificate de o crestere economica pe masura deci sunt pur speculative. Iar cand o crestere de preturi e pur speculativa nu se poate sustine prea mult timp asa .. o sa se prabuseasca la un moment dat. De fapt preturile imobiliarelor in multe tari din eruopa sunt speculate inclusiv Canada si US si asta a fost declansata de caderea pieti din 2001.
  Fac si eu un pronostic, eu zic ca la sfarstul anului asta or sa inceapa sa scada preturile ... in mod normal ar trebui sa scada cu peste 200% ca sa se alinieze cu puterea reala de cumparare ... dar asta ar fi valabil intr-o economie de piata ceace in Romania nu prea e. De fapt uite in Spania deja constructorii au inceput sa ramana fara cereri desi locatia si puterea de cumparare (multa care vin din UK) sunt net superioare Romaniei. In US au inceput sa aiba mari probleme cu creditele pt locuinte care au fost date pe criterii nerealiste. Iar pe o alta nota EU a zis ca o sa ajusteze dobanzile la credite de trei ori anul asta (in crestere). Deci semnalele sunt acolo si multi analisti in lume asteapta sa vada o cadere a pietei imobiliare la sfarsitul anului asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Piata romaneasca pierde cu fiecare zi din din credibilitate (Vineri, 25 mai 2007, 20:21)

  Marius Murgu [anonim]

  Cu profeti minati de interese comerciale totul devine o piesa de teatru.
  Cert este ca la Bucuresti preturile cerute de dezvoltatorii aparuti ca ciupercile, frizeaza ridicolul: preturi la apartamente aproape la nivelul unuia simila la M?nchen. Ce sa mai amintesc de diferenta uriasa la calitatea mediului: La Bucuresti murdarie, noxe si lipsa de civilizatie, in orasele mari europene gasesti exact opusul.
  Guvernul ar trebui sa intervina si sa reglementeze excesele nesanatoase ale operatorilor speculantori din piata.
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia = actualizarea impozitelor (Vineri, 25 mai 2007, 21:07)

  Tabasco [anonim]

  Este ridicol ce sa intampla. Toti viseaza sute de mii de euro pe cutiutzele facute de Ceusescu. Din acest motiv piata este practic blocata. Problema este ca cine are unul sau mai multe apartamente isi permite sa stea cu ele astaptand fraierul care sa-i plateasca suma mult visata. Toate astea in numele cererii si ofertei.
  Peste tot in lumea civilizata impozitele pe locuinte sunt de cel putin 1% pe an. Asa ca oricine poate sa socoteasca valoarea reala a unui apartament in Romania. Pur si simplu inmulteste cu o suta impozitul anual. Restul este specula!
  O solutie ar fi realinierea impozitelor. Daca un apt de 2 camere se vinde cu 70.000 euro impozitul aplicat retroactiv proprietarului ar trebui sa fie cam 700euro/an. Macar se imbogateste primaria si face parcuri dacat speculantii. Iar la asemenea impozite nu stiu cati vor mai astepta cu apartamentele nevandute. Vor fi nevoiti sa le scoata pe piata si sa le vanda la preturi rezonabile. Oferta va creste, preturile vor scade, impozitele vor scade proportional, totul ar fi ok.
 • 0 (0 voturi)    
  Alta profetie... (Vineri, 25 mai 2007, 22:43)

  Silviu [anonim]

  Nu de mult au profetizat ca preturile la apartamente o sa inceapa sa scada cu aderarea la UE. Acum profetizeaza ca vor creste inca 5 ani... BlaBlaBla!
  Cred ca suntem toti deacord: preturile au atins un nivel nerezonabil - cateva motive probabile:
  1.) Marea majoritate a romanilor este deja propietara de mult (unii chiar de pe vremea lui Ceaus)
  2.) Multi romani plecati in strainezia trimit acasa sume impresionante de bani, ceea ce creaza o anumita presiune pe piata.
  3.) Last but not least, cred ca factorul cel mai important a fost aparitia creditului ipotecar in Romania.

  Singurul lucru cu care nu sunt deacord - preturile n-au cum sa scada cu 200%! O scadere de 100% inseamna '0'. O crestere de 100% se anuleaza cu o scadere de 50%. O crestere de 200% se anuleaza cu o scadere de 33%. Samd.

  Deci in final cred ca pretul unui apartament cu 2 camere de pe vremea dictatorului nu ar trebui sa depaseasca 20-30.000 Euro sub nici o circumstanta.
 • 0 (0 voturi)    
  preturi (Vineri, 25 mai 2007, 23:27)

  tatate [anonim]

  Atata timp cat oferta e total dezechilibrata comparativ cu cererea, atat pe domeniul cumparare/vanzare cat si pe cel de inchirieri, preturile nu se pot duce decat in sus. O sa vedeti ca acum cand se "relaxeaza" creditele imobliare/ipotecare, a se citi ca cel care doreste se chinuie sa cumpere un acoperis deasupra capului, in curand nu va fi capabil sa cumpere. De ce? E simplu proprietarii vor creste preturile pana la situatia de echilibru (blocaj) de acum.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru #8 (Sâmbătă, 26 mai 2007, 20:28)

  Anonim [anonim]

  Ai perfecta dreptate, tot categoria de persoane care cumpara azi isi va permite si cu alte preturi sa cumpere, sa nu-si inchipuie cineva ca, datorita relaxarii creditelor vor cumpara apartamente si cei cu salariu minim pe economie.... Singura diferenta va fi ca, acea categorie de oameni care au venituri mai mari vor plati preturi colosale (am auzit de creti pe mai multe generatii...).
  Oricum situatia nu va mai dura 5 ani in nici un caz, deja pretul la apartamente este mare, piata de apartamente noi pentru clasa de mijloc-sus e cam saturata. Asa ca se va trece la constructia de apartamente noi pentru clasa de mijloc, nu pentru ca asa vreau eu ci pentru ca sunt conditiile economie necesare.
 • 0 (0 voturi)    
  SUNT SATUL DE (Sâmbătă, 26 mai 2007, 21:25)

  ACESTI SPECIALISTI [anonim]

  Atatea prognoze emise de marii specialisti imobiliari.
  Acesti fagenti imobiliari care iti iau 3 % din pret sunt cei care fac prognozele? Am mai auzit si altele: scad preturile, cresc preturile.
  Hai pa
 • 0 (0 voturi)    
  Cererea e mare. (Sâmbătă, 26 mai 2007, 21:55)

  Andy [anonim]

  Da, si eu as vrea un apartament, deci reprezint cererea. Problema ar fi ca eu n-am bani sa trec strada...:)
  Oare e chiar asa mare cererea? Cati isi permit sa faca un credit la banca pentru locuinta si apoi sa mai si traiasca decent?
  Mai lasati-ne dragilor cu analizele voastre de 2 lei. Cand o sa dispara de pe piata agentiile imobiliare de 2 lei care umbla dupa fraierit si or sa apara agentii imobiliare care chiar vor sa faca o afacere corecta, atunci mai vorbim. Pana atunci Regatta, Impact si altii nu sunt decat niste speculanti.
  Strainii intarzie sa apara in Bucuresti ca sa cumpere apartamente. De ce oare? Eu as zice ca nu prea merita orasul asta la preturile pe care le afiseaza.
 • 0 (0 voturi)    
  prostia tipic romaneasca ! (Duminică, 27 mai 2007, 2:59)

  marius george [anonim]

  prostii care faceau afirmatii de genul ca vor venii europenii sa dea bani pe case similar cu preturile din tara lor ,s-au inselat. nu a venit nimeni si nici nu va veni. doar noi romanii putem plati preturi exorbitante pt. ceva prost. faptul ca nu avem infrastructura ,asistenta medicala de calitate,servicii,mediul superpoluat,etc.,numai pe noi incuiatii de romani nu ne deranjeaza. aaa,si inca ceva :preturile exorbitante din romania sunt generate de ecomonia subterana,de veniturile nedeclarate si neimpozitate,venituri ilicite,frauduloase in urma carora se gasesc oameni dispusi sa plateasca pt. 1 amarat de ap. ceausist cat pt. o casa in spania sau portugalia unde se construieste mai ieftin decat in ro.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce minciuni aiurea... (Duminică, 27 mai 2007, 20:15)

  Imobiliaru.. [anonim]

  Astia nu sunt "analisti imobiliari" ci speculatori imobiliari... In
  idiotenia lor, spun numai tampenii... organizeaza ad-hoc
  conferinte de presa ca sa puna ziaristi prosti botul. Auzi:
  "exista cerere de 500.000 de apartamente numai in
  Bucuresti! Ce ineptie... crerea e mult mai mare. Cred ca orice
  african sau chinez ar dori o locuinta in Bucuresti, deci
  cererea e de cateva miliarde. Cretinii de "analisti" confunda
  dorinta de a avea ceva cu "cererea solvabila", adica o cerere
  a celor care VOR sa cumpere si AU CU CE! Asa poti sa zici
  ca exista cerere 4 miliardre de masini Ferrari. Ce cretinoizi...
  spera sa manipuleze in continuare piata si lanseaza
  fumigene. Daca ar judeca logic, ar dori sa scada preturile nu
  sa le umfle, pentru ca ar castiga mult mai mult la 15
  apartamente vandute ieftin decat la unul vandut scump. Dar
  ce sa-i faci, asa judeca si comerciantii din Romania, noroc ca
  au aparut Mall-urile si supermarket-urile. Alta gogorita e si
  aia cu creditul imobiliar. Pai mai stupiditati de oameni, la un
  credit de 65.000 de euroi ai rata lunara de peste 700 de euro,
  si asta pentru 30 de ani. Aloooo!!! Si nu pun intretinerea,
  mancarea, hainele, etc... Nici la un salariu de 1.000 de euroi
  net nu e loc.
  Pacat ca presa pune botul si le face jocul stupid, in loc sa
  spuna lucrurilor pe nume.
 • 0 (0 voturi)    
  mdea (Luni, 28 mai 2007, 2:10)

  busymind [anonim]

  cred ca de cand citesc articole pe acest site, aceste stiri despre imobiliare sunt dintre cele mai aiuristice. Ba cresc ba nu cresc ba stagneaza. Hotarati-va fratilor.... La urma urmei "piata e libera", n-avem nevoie de asa zisi clarvazatori.
 • 0 (0 voturi)    
  In continuare doriti sa speriati oamenii.. (Luni, 28 mai 2007, 9:51)

  ciprian [anonim]

  Vorbe aruncate in vant ale unor speculatori nesatuli.. Preturile vor creste intotdeauna, insa daca valoarea lor viitoare este justificata in prezent. Profiturile actuale obtinute in Romania din proiectele imobiliare au o marja imensa... dovada ca mari dezvoltatori vestici intentioneaza sa investeasca miliarde de euro in proiecte rezidentiale. Interesant este ca acestia vor dori lichiditate, nu vor astepta cu apartamentele nevandute (asa cum fac speculatorii romani) ceea ce va genera o presiune serioasa asupra ofertei..
  Asa cum bine se mentiona intr-una din postarile anterioare, de partea cealalta se afla "clientii solvabili" care chiar si cu salarii de peste 1000E net sunt nevoiti sa se indatoreze la maxim, chiar si dupa noile norme de creditare.. Atunci cine or sa cumpere strainii? Daca da, atunci se va crea o presiune pe piata chiriilor ceea ce va duce valoarea chiriei mult sub rata creditului..
  Tehnic vorbind exista un trend global al preturilor imobiliare cu o perioada de 18 ani? Urcarea a inceput undeva prin 1994 deci cam in 2008 ar fi maximul(poate cu o inertie de un an)...de unde se asteapta o perioada de declin, urmata de consolidare cu o durata de 4 ani. Analizand perioada anterioara a trendului 1976-1994, concluziile specialistilor sunt ca preturile au fost afectate indiferent de locatie, de densitatea de populatie..
  Ori acolo unde se speculeaza foarte mult, ca de pilda Romania cu siguranta volatilitatea va fi mai mare..
 • 0 (0 voturi)    
  sa le fie de bine (Luni, 28 mai 2007, 10:28)

  cosmin [anonim]

  primul comentator zicea ca o sa vanda peste 5 ani .... vinde mama, dar cui ? pt ca gunoiu de apartament tot ce are ii pretu mare
  .... ultimele ap vazute au input sa lase ... tot din bani mei, 7-8K eur, ia luat valu si nu si-au dat seama, problema e ca nici la 65K la cat lasase un ap de 60 mp din ani 70 ... :-)
  nu o sa scada ... pur si simplu nu o sa se mai vanda ...
  eu astept unu nou construit, ca sa pot sa imi explic pe ca dau banii,
  pana una alta ... Grupul Zapp saluta speculantii detinatori de gunoaie, si sunt mandru sa va spun ca sunteti aberanti :-)))))
  coco
 • 0 (0 voturi)    
  pret pe m2 (Luni, 28 mai 2007, 17:25)

  rrr [anonim]

  Am calculat pretul pe m2 UTIL intr-un ansamblu central. Este 3000 cu tva .(spatii comune, garaj, etc) -ptr.2 camere. Urmariti va rog: 90 m2 construiti X 1450 = 130.000 ; 20 m2 terasa X 950=20.000; spatii comune 20m2 X 1200 =24.000 ;loc de parcare 11000 . Total=185 X tva= 220.000.; Din cei 90 construiti utili sunt numai 72 m2 . Si 220.000/72= 3.055/m2 (qed).
  DECI CONCLUZII ?
 • 0 (0 voturi)    
  cerere si oferta (Luni, 28 mai 2007, 18:37)

  zzz [anonim]

  preturile sunt sustinute de cererea foarte mare. E adevarat ca sunt putini care isi permit sa obtina un credit de 80-100.000 euro pornind numai de la avansul de 20-25% insa majoritatea vand si cumpara. Se ofera un pret de 80-85.000 euro pe un apartament de 3 camere in conditiile in care se cumparatorul vinde un apartament de 2 camere cu 70-75.000 euro. Banii acestia "ruleaza"; foarte adevarat ca in ecuatie apar si impozite pe vanzare, taxe notariale, comisioane si acesta diferenta creste la vreo 15.000 euro (vb de diferenta de la 2 la 3 camere sau de la 3 la 4 camere intr-o zona de cartier dat fiind suprafata de cca 12mp - de la o garsoniera de 35mp la un apartament de 2 camere 50mp diferenta este mai mare). Intru in apartamente nezugravite de 15 ani, admir vreo carpeta cu rapirea din Serai, incerc sa nu pun mana pe unele clante care sunt pur si simplu "jegoase"... si totusi pe unii proprietari nu reusesc sa-i aduc la un pret corect de vanzare... insa peste 2 saptamani - stupoare - s-a vandut. Romanii prin traditie tind sa fie proprietari si cum o rata la banca este cu putin peste chiria platita ofera si aceste sume nejustificate pentru blocurile astea ceausiste... cat despre imobilele noi? te incanta cu suprafete generoase... terase, gradina :) si cand faci un calcul ramai cu pixul in gura contempland la rezultat. Nu este escrocherie... e cerere si oferta. Nu-i nebun ala care cere, e ala care da.... si... se vand! E foarte adevarat ca sunt anumiti specialisti imobiliari care au in "spate" firme de constructie si ba spun ca preturile la blocurile ceausiste cresc iar oferta x sau y, imobil 2007 - 2008 este pomana curata... fie scad... in fine... follow the white cat! :P
 • 0 (0 voturi)    
  Observatii din Timisoara (Miercuri, 30 mai 2007, 13:33)

  Andrei [anonim]

  In decurs de 5 ani am urmarit piata imobiliara din Timisoara si iata la ce concluzii am ajuns:

  1. Agentii au un rol f mare in modificarea pretului: se duc la oamenii care vor un pret si le promit ca daca vand prin ei le mai aduc un 3-5% la pret.
  2. Creditele ipotecare (care permit celor care au ap sa mai cumpere)
  3. Lipsa legislatiei chiriilor, totul in Timisoara este la negru, si aceasta duce la idea cumpararii de ap. si inchirierea lor ca o buna afacere din care se poate trai.
  4. Romanii sunt niste idioti care pun botul la zvonuri si barfe: asa suntem noi, ne place sa fim money... pulati, ca sa ma exprim asa.
  5. Romanii sufera de un acut complex de inferioritate fata de toti din jur si incearca sa faca mai bine ca ceilalti -vezi capra vecinului: "daca vecinul a vandul la 40K eu cer 45K pe acelasi rahat."
  6. In TM idiotul de arhitect general al orasului(l-au schimbat intre timp) a hotarat ca orasul trebuie sa se dezvolte doar pe orizontala, deci nu a permis contructia de blocuri pana in urma cu 3 ani: L-au dat jos si acum in TM se contruiesc blocuri-Doamne Ajuta.
 • 0 (0 voturi)    
  imobiliare (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 15:21)

  cris [anonim]

  Oferta exista, intrati pe orice site si veti vedea mii de apartamente. Oare cine intretine preturile artificial ridicate. Merge oare asa de bine economia?
 • 0 (0 voturi)    
  :| (Vineri, 18 ianuarie 2008, 21:34)

  anonim [anonim]

  ma intreb cat timp de acum inainte o sa mai creasca pentru ca din 2000 tot cresc neincetat.daca in 2000 iti puteai o garsoniera in bucuresti si cu 6000euro acum sa nici nu indraznesti sa cauti daca nu dispui de cel putin 50.000 de euro.preturile cresc...dar salariile cand?
 • 0 (0 voturi)    
  EXPERT MARE IALOMITA ASTA (Sâmbătă, 14 februarie 2009, 20:08)

  ando [anonim]

  priceput n-am ce zice.....consultantii imobiliari ai lui peste.....in mai mult de zece ani astia n-au facut nimic cu exceptia urmariiri interesului propriu si se dau luptatori ptr o legislatie in domeniu. niste hoti. ce ar zice ialomita asta acum? n-am auzit sa iasa si sa spuna: am fost un fraier cand a spus ca preturile cresc...acum spune ca ageniile imobiliare mici vor falimenta...si eventual vor scapa doar ei si o parte din membrii arai.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version