In data de 11 mai lucrarile de reabilitare au primit unda verde pentru demarare. Amplasamentul a fost „predat” constructorilor si proiectul in valoare de 10 milioane de euro, din care 4 milioane finantare Phare, a primit startul, cu data de „finish” peste 18 luni.

Obiectivul general al proiectului este cresterea economica si asigurarea unor premise pentru o dezvoltare durabila prin crearea unui cadru favorabil atragerii investitiilor locale si straine, crearea de noi locuri de munca si stabilizarea celor existente.

Dintre obiectivele specifice amintim valorificarea potentialului turistic al Brailei, (Statiunea Balneoclimaterica „Lacu Sarat”, Insula Mica a Brailei, Biserica Greaca si alte lacase de cult cu traditie din zona), promovarea identitatii municipiului in context regional prin transformarea Centrului Istoric intr-un loc de atractie culturala si istorica, completarea ofertei turistice

existente si integrarea acesteia in circuitele nationale si internationale, facilitarea dezvoltarii mediului de afaceri local si a investitiilor in domeniul activitatii turistice, atragerea investitorilor straini in zona precum si crearea unui model de bune practici.

Se asteapta cresterea numarului de turisti cu 38%

Autoritatile locale estimeaza in urma reabilitarii Centrului Istoric o crestere a turistilor cu 38%, a numarului de persoane ce participa la diverse manifestari culturale si religioase din zona cu 25% dar si atragerea a peste 5.000 de turisti ce efectueaza croziere pe Dunare.

Se vor crea alte 381 de locuri de munca pe durata constructiei pe langa cele deja existente si se vor atrage investitii private de aproape 5 milioane euro pentru perioada de 2 ani ulterioara finalizarii proiectului.

„Este un proiect de la care speram, dupa finalizare, sa atragem finantari tip urban, care vor sprijini activitatile turistice din zona Lacu Sarat, activitati conexe turismului.

Va transforma Braila intr-un oras european, care foloseste toate resursele la nivel local dar, face apel la expertiza externa in ceea ce priveste lucrarile ce vor fi executate”, a spus Gabriel Ioan, director executiv al Directiei Strategii Integrare Europeana si Relatii Internationale din cadrul Consiliului Judetean.

Lucian Silea, viceprimarul municipiului Braila mentioneaza faptul ca „acest proiect presupune o investitie foarte mare intr-o zona pe care nu a luat-o nimeni in seama timp de 70 de ani. Debarcaderul va avea un rol important pentru toti cei care vor dori sa se opreasca in zona.

Dupa terminarea proiectului, nu se vor vedea schimbarile structurale dar veti vedea toata infrastructura, mobilier stradal nou. Si la capitolul vegetatie vor fi schimbari majore, se vor face reparatii la trama stradala si trotuare dar si zona pietonala de la marginea Dunarii pana la cheu” explica Silea.

Alte detalii despre proiect

Proiectantul lucrarilor de reabilitare este S.C. Prodomus S.A. Braila. Initial au fost patru ofertanti la licitatia din ianuarie 2005 dar, in cursa finala, au ramas doar doi. De lucrarile propriu-zise se va ocupa o firma din Portugalia, OPCA, si concernul spaniol “Sedesa Obras” din Spania.

Reabilitarea Centrului Istoric al Brailei este in concordanta cu Planul de Dezvoltare Regionala 2004-2006, prioritatea 2- Dezvoltarea infrastructurii, incadrandu-se si in masura 2.4. “Dezvoltarea infrastructurii civile si reabilitarea site-urilor istorice, arhitecturale si turistice.

Acest gen de proiecte vor putea fi realizate si cu finantare prin Fondurile Structurale, respectiv in cadrul Programului Operational Regional.