Consultarile politice de la Cotroceni vin intr-un moment in care apele in politica romaneasca sunt mai tulburi decat oricand si in care nici unul dintre partide nu si-a conturat o strategie clara pentru perioada urmatoare, scrie Romania Libera. In schimb, EvZ mentioneaza ca PSD si PNL ar putea ajunge la o intelegere privind o varianta minimala de colaborare: sprijin parlamentar social-democrat pentru guvernul Tariceanu. Totodata, Jurnalul National scrie ca cel mai fierbinte subiect care figureaza pe lista de discutii propusa de Cotroceni va fi cel legat de majoritatea parlamentara. Totodata, Cotidianul publica parerea liderului UDMR, Marko Bela, care sustine ca orice schimbare radicala in actuala formula de guvernare ar implica declansarea alegerilor anticipate.

Partidele au intrat in faliment politic

Consultarile politice de la Cotroceni vin intr-un moment in care apele in politica romaneasca sunt mai tulburi decat oricand si in care nici unul dintre partide nu si-a conturat o strategie clara pentru perioada urmatoare.

Intreaga scena politica este prinsa intr-o lupta surda si haotica, dusa pe mai multe paliere, in interiorul fiecaruia dintre partide, dar si transpartinic.

Scorul inregistrat de Basescu sambata trecuta i-a adus pe liderii partidelor, cu exceptia celor de la PD, in stare de "faliment" politic, dezmintit insa cu inversunare de fiecare in parte; se remarca o incercare aproape disperata de a fugi de asumarea raspunderii si de a gasi noi teme de atac, astfel incat sa nu li se mai ceara sa deconteze infrangerea. (de Adriana Dutulescu, Mihai Ciorcan)

Integral in Romania Libera

Posibila intelegere PSD - PNL

PSD si PNL ar putea ajunge la o intelegere privind o varianta minimala de colaborare: sprijin parlamentar social-democrat pentru guvernul Tariceanu.

In schimb, liberalii vor trebui sa aloce resurse financiare pentru localitatile conduse de primari PSD si sa-i epureze pe democrati din administratia publica locala, iar posturile sa fie cedate reprezentantilor PSD. Deja premierul Tariceanu a facut un gest de bunavointa fata de PSD cedandu-i sefia TVR.

Oferta PSD va fi discutata maine de liderii liberali, care se intalnesc pentru a decide cum pot obtine sprijinul pesedistilor pentru guvernul Tariceanu. Surse liberale sustin ca la varful PNL exista doua puncte de vedere privind relatia cu PSD.

Pe de o parte, premierul Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu ar dori sa aiba, in continuare, sprijinul PSD in plan parlamentar, dar fara cooptarea social-democratilor in executiv. Alti lideri ai partidului, precum Crin Antonescu sau Ludovic Orban, doresc intrarea PNL in opozitie pentru a putea acuza PD si PSD de colaborare. (de Florin Ciornei, Romulus Georgescu)

Integral in EvZ

Marko Bela: schimbarea guvernului va duce la anticipate

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, la Tirgu Secuiesc, ca orice schimbare radicala in actuala formula de guvernare ar implica declansarea alegerilor anticipate. In opinia sa, formule teoretice de guvernare sint multe, dar in acest moment realista este formula care sprijina, de fapt, actualul Guvern, eventual cu un acord deschis cu cei care il sustin in Parlament.

“Dupa parerea mea, orice schimbare ar implica, de fapt, declansarea alegerilor anticipate. PD este acum, in urma referendumului, in virful popularitatii. PD nu are, dupa parerea mea, interesul participarii la un guvern sau continuarea situatiei actuale, ci probabil ar avea interesul sa facem alegeri anticipate”, a spus Marko.

El a adaugat ca “orice schimbare radicala prin care presedintele tarii sau PD ar primi din nou anumite instrumente de a influenta situatia ar duce la alegeri anticipate”. El a precizat ca “acestea sunt doar speculatii din partea mea, nu am niciun fel de informatie in legatura cu o astfel de intentie”, a precizat liderul Uniunii.

Totodata, acesta a subliniat ca UDMR ii convine actuala formula de guvernare. (de Cristian Oprea)

Integral in Cotidianul