Un militar chinez, in varsta de 19 ani, a fost infectat cu virusul H5N1 al gripei aviare. Barbatul a fost diagnosticat in data de 18 mai si se afla sub tratament intr-un spital militar, se precizeaza un comunicat oficial al Ministerul chinez al Sanatatii, citat de Reuters.

Cazul este urmarit cu atentie de Guvernul chinez si de conducerea armatei, care au cerut autoritatilor sa supravegheze indeaproape persoanele care au avut contacte cu soldatul.

Ultimul caz de gripa aviara la om a fost raportat in luna martie, tot in China. Beijingul a confirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, un focar de H5N1 in provincia Hunan, dar nu si cazuri de gripa aviara la om.

In intreaga lume, virusul gripei aviare a provocat, incepand din 2003, moartea a 186 de persoane, 15 dintre decese fiind inregistrate in China, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Gripa aviara este un tip de gripa care afecteaza in principal pasarile, dar prin diferite mutatii, poate infecta si specii de mamifere. A fost identificata pentru prima data in anii 1900, in Italia, dar s-a extins mai tarziu in toata lumea.

Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat in 1997 in Asia si a creat panica in lumea intreaga, vorbindu-se de iminenta unei epidemii de proportii.

In octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns si in Romania, fiind identificat in mai multe localitati. Romania a fost prima tara europeana, urmata de Anglia si Ungaria, unde prezenta acestui virus a fost confirmata in mod oficial.

Expertii se tem ca virusul H5N1 poate suferi mutatii, facand boala transmisibila de la om la om si generand astfel riscul unei pandemii.