Ambasadorul roman la Viena, Andrei Corbea Hoisie, si-a dat demisia in urma verdictului de colaborator al fostei Securitati, dat de CNSAS. Anuntul a fost facut, sambata, de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu.

"Am avut o discutie intre patru ochi la mine in birou si domnul Hoisie si-a depus cu onoare demisia. Nici macar nu sunt convins ca in sinea domniei-sale, la randu-i, e convins ca a facut politie politica, dar imi dau seama de zbuciumul pe care familia l-a resimtit.

Haideti sa spunem ca este vorba de un universitar, care a fost un bun ambasador la Viena, dar in momentul in care apare asa ceva este normal sa iau o asemenea masura", a spus ministrul de externe, intr-un interviu pentru Realitatea TV.

Cioroianu a mai precizat ca postul de la Viena este acum vacant, iar ambasada este in reconstructie, insa Ministerul va gasi cat mai curand posibil o solutie in acest sens.

Agentia NewsIn aminteste ca la sfarsitul lunii aprilie, Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis ca ambasadorul Romaniei la Viena, Andrei Corbea Hoisie, a fost colaborator al politiei politice comuniste.

Membrii Colegiului au considerat ca probele adunate in dosar impotriva lui Corbea Hoisie pot fi considerate acte de politie politica, insa verdictul devine definitiv abia in cazul in care ambasadorul contesta decizia si dupa ce instanta se pronunta definitiv.

Andrei Corbea Hoisie a fost numit ambasador la Viena in vara lui 2005.

Hoisie este un filolog germanist cunoscut, laureat al prestigiosului Premiu Herder in 1998 si unul dintre exegetii consacrati in plan international ai operei lui Paul Celan. Nu este diplomat de cariera - el a fost numit ambasador dupa peste 20 de ani de cariera universitara in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, unde a predat literatura germana.

A fost membru in Consiliul de conducere al Fundatiei Soros intre 1998 si 2000. A fost bursier al unor universitati din Germania inca dinainte de 1989. A predat, in calitate de profesor invitat, asociat sau chiar titular la importante universitati precum: Paris VIII, Ecole Normale Superieure Paris, Sorbona, Fribourg.