Primul premiu la festivalul de la Cannes pentru Cristian Mungiu. Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a primit premiul FIPRESCI, oferit de Federatia internationala a criticilor de film, care considera ca filmul regizorului roman este cel mai bun prezentat la Cannes.

Agentia France Presse noteaza ca filmul lui Cristian Mungiu este considerat un favorit in cursa pentru un premiul Palme d'Or atat de criticii francezi cat si de cei internationali. Festivitatea de decernare a premiilor la festivalul de la Cannes va avea loc duminica noaptea.

Si filmul "California Dreaming' (nesfarsit)" - regizat de regretatul Cristian Nemescu - a castigat aprecierea criticilor, castigand premiul Un Certain Regard .

Filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” prezinta povestea unei tinere (interpretata de Laura Vasiliu) care avorteaza un copil nedorit si suporta apoi consecintele, intr-o Romanie comunista si dezumanizata.

Actiunea se petrece inainte de '89, intr-un sistem totalitar. Titlul descrie lungimea exacta a perioadei in care Gabita (Laura Vasiliu) a lasat ca lucrurile sa se deruleze pana sa caute o persoana care face avorturi ilegale.

Otilia, prietena sa, nu numai ca o ajuta pe Gabita sa gaseasca banii necesari pentru procedura, dar se si duce sa se intalneasca cu omul care urmeaza sa faca treaba.

Vineri, Cristian Mungiu se situa pe primul loc in topul criticilor publicat de revista de cinema Screen. Favoritul urmator era "No country for old men", in regia fratilor Joel si Ethan Coen.