Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Performanta lui Mungiu nu are corespondent in filmografia din Romania, doar Liviu Ciulei reusind sa castige premiul pentru cea mai buna regie, in anul 1965, pentru filmul Padurea Spanzuratilor.

Filmul lui Cristi Mungiu va fi prezentat in premiera pentru Romania in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

"Este o poveste ceea ce se intampla. Acum un an nici nu visam la acest proiect, acum sase luni nu aveam bani, apoi speram sa ajungem la Cannes indiferent la ce sectiune. Sa fim aici", a declarat Cristian Mungiu la primirea trofeului. El a multumit juriului si intregii organizari a festivalului pentru ca au acordat o sansa filmului sau.

"Acest Palme d'Or va fi o veste buna pentru toate filmele fara buget prea mare, pentru ca nu e nevoie de multi bani sau de mari vedete pentru a castiga un Palme d'Or", a mai spus regizorul roman.

Filmul lui Cristi Mungiu va fi prezentat in premiera pentru Romania in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Vezi cateva secvente din filmul lui Mungiu

"Am pus pariu pe acest film inca de la inceput. Le-am spus tuturor prietenilor mei ca are mari sanse de castig. Singura mea frustrare e ca Ana Maria Marinca, fara de care filmul nu ar fi ceea ce este, nu sa numarat printre castigatorii serii, dar sper ca lucrul asta sa fie remediat la TIFF", a declarat pentru hotNews.ro, Mihai Chirilov, critic de film si directorul TIFF.

"Evident, pentru cinematoigrafia romaneasca e un pas inainte, o validare a unei tendinte, o confirmare de la cel mai inalt nivel. Dar sigur ca intotdeauna exista loc pentru si mai mult", a adaugat Chirilov.

Filmul lui Mungiu - regizat cu puritate si onestitate

Realizata excelent, pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" prezinta povestea unei tinere (interpretata de Laura Vasiliu) care avorteaza un copil nedorit si suporta apoi consecintele, intr-o Romanie comunista si dezumanizata.

Actiunea se petrece inainte de '89, intr-un sistem totalitar. Titlul descrie lungimea exacta a perioadei in care Gabita (Laura Vasiliu) a lasat ca lucrurile sa se deruleze pana sa caute o persoana care face avorturi ilegale.

Otilia, prietena sa, nu numai ca o ajuta pe Gabita sa gaseasca banii necesari pentru procedura, dar se si duce sa se intalneasca cu omul care urmeaza sa realizeze operatia

Filmul lui Mungiu a mai castigat la Cannes filmul FIPRESCI, decernat de Federatia internationala a criticilor de film.

Aceasta editie a Cannes-ului a mai adus un premiu important pentru filmul romanesc, regretatul regizor Cristian Nemescu obtinand distinctia "Un certain regard" pentru pelicula "California dreaming (nesfarsit)".

Aceeasi distinctie (Un certain regard), fusese obtinuta si de Cristi Puiu pentru filmul "Moartea domnului Lazarescu", in anul 2005.

Scene din filmul "California Dreamin" regizat de Cristian Nemescu

CV Cristi Mungiu

Cristian Mungiu s-a nascut la Iasi in 1968 si a absolvit cursurile Academiei de Teatru si Film din Bucuresti in 1998. Debutul lui Mungiu in filmul mare s-a facut in calitate de regizor secund al filmelor Le Capitain Conan (1996) - regizor principal Bertrand Tavernier, si Train de Vie (1998) - regizor principal Radu Mihaileanu.

Inainte de realizarea peliculei Occident, primul sau lung-metraj, Mungiu a mai regizat o serie de scurt-metraje, printre care Mariana, Mana lui Palista, Nici o Intamplare, Paulista, Zapping, Corul Pompierilor si Obiecte pierdute - segmentul "Curcanii nu zboara".

Juriul de la Cannes

Presedintele juriului care a decernat premiile pentru lung-metraje a fost regizorul britanic Stephen Frears. Alaturi de el au stat actritele Maggie Cheung (China - premiul pentru Cea mai buna actrita la Cannes in 2004), Toni Collette (Australia), Maria De Medeiros (Franta) si Sarah Polley (Canada) - ultimele doua fiind si regizoare.

Din juriu au mai facut parte si regizorul Abderrahmane Sissako (Mauritania), actorul si regizorul francez Michel Piccoli, laureatul premiului Nobel pentru literatura Orhan Pamuk (Turcia) si Marco Bellocchio.

Lista castigatorilor celei de-a 60 a editie a Festivalului de Film de la Cannes

Patru luni, trei saptamini si doua zile (Cristian Mungiu) - Trofeul Palme d'Or

Julian Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly) - Premiul pentru cel mai bun regizor

Konstantin Lavronenko (The Banishment) - Premiul pentru cel mai bun actor

Jeon Do-yeon (Secret Sunshine) - Premiul pentru cea mai buna actrita

Ahma si Run - Mentiuni speciale la scurt metraje

VerLlover (Elisa Miller) - Premiul pentru scurt metraj

The Edge of Heaven (Fatih Akin) Premiul pentru cel mai bun scenariu

Patru luni, trei saptamini si doua zile (Cristian Mungiu) - Premiul criticii internationale

De l'autre cote (Fatih Akin) - Premiul juriului ecumenic

Patru luni, trei saptamini si doua zile (Cristian Mungiu) - Premiul educatiei nationale

California Dreaming (Cristi Nemescu) - Premiul ''Un certain regard''