In cazul in care exploatatia este din domeniul pomiculturii, horticulturii sau cresterii florilor, dimensiunea sa minima va fi de 4 ha, respectiv de un hectar de teren agricol si minimum 40 familii de albine pentru o stupina.

Masura este prevazuta in Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) care urmeaza sa fie aprobat de Comisia Europeana, iar banii vor proveni din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR) al Uniunii Europene.

Potrivit PNDR, daca tanarul opteaza pentru cresterea pasarilor, trebuie sa aiba disponibil si terenul aferent producerii furajelor, respectiv 1.000 de pui broiler sau 200 curcani si 3 ha teren agricol, sau 400 gaini ouatoare si 3 ha de teren agricol.

Pentru dimensiunile minime prezentate, sprijinul pentru instalare este de 25.000 euro/exploatatie, iar pentru dimensiuni mai mari, fermierii vor primi cate 40.000 euro/exploatatie. Cererile vor fi depuse la sucursalele Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), institutie care este autoritatea de implementare a programului.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, sprijinul de instalare va fi acordat in doua transe. Prima se va acorda la cel mult 6 luni de la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data depunerii solicitarii.

“A doua transa se va acorda la indeplinirea conformitatii cu actiunile prevazute in planul de dezvoltare”, au mai precizat aceleasi surse.

Volumul total al investitiilor prevazute in PNDR, in perioada 2007-2013, pentru instalarea tinerilor la tara este de circa 232 milioane euro. “Banii sunt 100% nerambursabili.

Tinerii trebuie sa aiba sau sa se angajeze sa dobandeasca competente si calificari profesionale adecvate, adica sa aiba o diploma in domeniul in care vor vrea sa isi desfasoare activitatea in cadrul fermei”, ne-au declarat responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii.

Totodata, tanarului fermier care beneficiaza de sprijin pentru instalare la tara i se acorda o perioada de gratie, care nu poate sa depaseasca 36 de luni de la data depunerii cererii de solicitare a sprijinului,

in vederea indeplinirii conditiilor legate de dobandirea pregatirii sau competentei profesionale pentru care s-a angajat si care a fost specificata in planul de dezvoltare a fermei.

Ce presupune instalarea la tara a tinerilor fermieri

* tinerii trebuie sa infiinteze si/sau sa pre??ia prin transfer de proprietate sau arenda o exploatatie agricola pentru prima data, in calitate de conducator de exploatatie

* tanarul trebuie sa aiba domiciliul in zona rurala in care isi va desfasura activitatea

Integral in Gandul