Compania estimeaza ca in maximum doi ani acest tip de ecran va fi produs in serie, iar in 2010 utilizatorii din Asia si Statele Unite vor putea achizitiona primele produse cu un astfel de ecran.

In timp ce mai multe corporatii din intreaga lume incearca sa gaseasca solutii pentru a crea telefoane mobile cu un display cat mai subtire, dar si rezistent in acelasi timp, iar producatorii de televizoare experimenteaza dispozitive care nu sunt mai groase decat un deget,

Sony a lansat ceea ce se poate numi un ecran al viitorului, fiind extrem de subtire - numai 0,3 milimetri grosime, dar si estrem de maleabil, datorita unui grad ridicat de indoire.

In cadrul unei ceremonii desfasurate sambata in capitala Japoniei, Tokyo, compania si-a prezentat produsul in fata unei audiente de aproximativ 500 de oameni.

"A lansa un ecran cu o asa flexibilitate si care sa poata reda imaginile cu aceasta claritate este un eveniment al anului", aprecia Tatsuo Mori, inginer si profesor al Universitatii din Nagoya, prezent printre invitati la lansare.

Ecranul combina doua tehnologii dezvoltate de Sony in ultimii ani, OTFT (Organic Thin-Film Transistor) si OED (Organic Electroluminescent Display). Prima dintre ele presupune utilizarea unor materiale organice (precum polimerii),

care au si proprietati de semiconductori, aceste materiale putand fi folosite pe materiale flexibile, ca de exemplu pe o bucata de plastic.

OED este de fapt o dioda de mici dimensiuni, care ajuta la afisarea pixelilor pe un ecran. Desi exista si alte companii care lucreaza acum la crearea unei "hartii electronice", precum LG, Philips sau Seiko, Sony se mandreste cu faptul ca tehnica

OED va conferi o claritate mult mai buna decat orice alta tehnica folosita pentru redarea imaginilor sau filmelor.

Un articol de Cristian Curus

Integral in Romania libera