Cheia consultarilor pe care le are Traian Basescu cu partidele politice la Cotroceni ar fi discutiile cu PSD pentru debarcarea actualului Guvern, scrie Cotidianul. Tariceanu a invitat si el partidele la Palatul Victoria, pentru consultari pe tema majoritatii parlamentare, noteaza Evz. Romania libera il citeaza pe social democratul Vasile Dancu, care afirma ca daca PSD ar merge singur la guvernare ar gresi. Mircea Geoana se vede premier pentru un an, in care sa pregateasca alegerile anticipate, afirma Gandul.

"Cheia intrevederilor de la Presedintie o reprezinta discutiile dintre seful statului si delegatia PSD. Iar social democratii par hotariti sa sustina la Cotroceni necesitatea inlocuirii actualului guvern.

Un Cabinet Tariceanu III sau un Guvern condus de Theodor Stolojan, Mugur Isarescu sau chiar de Mircea Geoana sint variantele pe care liderul PSD le-a enuntat ieri intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX.

Formula la care se va ajunge in urma negocierilor ar avea menirea, potrivit lui Geoana, “sa se dedice absorbtiei fondurilor europene” si “sa pregateasca alegerile parlamentare, preferabil cuplate cu cele locale din 2008, pe baza votului uninominal”, scrie Cotidianul.

"Consultarile de astazi de la Cotroceni nu sunt suficiente pentru Calin Popescu-Tariceanu, premierul anuntand ieri ca vrea si el sa se consulte cu partidele pe tema majoritatii parlamentare. Dupa ce ultima data a refuzat sa dea ochii cu presedintele Basescu, Tariceanu va conduce astazi delegatia PNL la discutiile cu seful statului.

Pe ultima suta de metri, partidele isi fac strategiile. Liberalii negociaza cu PSD-istii sustinerea actualului cabinet, invocand posibilitatea semnarii chiar a unui protocol. Intre timp, liderul social-democratilor Mircea Geoana a gasit patru variante de premier: Tariceanu, Stolojan, Isarescu si pe el insusi", noteaza Evz.

"Daca Partidul Social Democrat ar merge singur la guvernare ar gresi, pentru ca nu este suficient de puternic, a declarat, duminica, intr-o emisiune televizata, vicepresedintele partidului Vasile Dancu.

El crede ca un guvern care sa nu fie format din "politruci" este sansa Romaniei, iar partidele au nevoie sa se asocieze unei asemenea actiuni de succes", scrie Romania libera.

"Totul depinde de Basescu, crede liderul PSD: „Fie ca va fi un guvern Tariceanu III, fie Stolojan, Geoana sau Isarescu, va depinde de negocieri si maniera in care presedintele Basescu se va raporta la responsabilitatea sa de a asigura un cadru constructiv de gasire a unei astfel de formule”, a spus Geoana.

Geoana, gata sa negocieze cu inamicul un guvern care sa-i poarte numele

Seful PSD Mircea Geoana se vede premier al unui guvern nou care sa conduca tara timp de un an si sa pregateasca alegeri anticipate pentru Parlament in iunie anul viitor, odata cu scrutinul pentru locale.

Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, Geoana spune ca noua formula executiva trebuie sa fie rezultatul negocierilor dintre partide si Traian Basescu", noteaza Gandul.