Legea ANI va fi modificata miercuri prin ordonanta de urgenta

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 28 mai 2007, 0:00


Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat luni ca, in sedinta de Guvern din aceasta saptamana, va propune o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii ANI. Printre schimbari se numara si cea referitoare la diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate in cursul mandatului care declanseaza verificarea averii, care va fi de 10.000 de euro.

In acest mod se elimina procentul de 10% prevazut in legea adoptata de Parlament si se reduce suma minima de declansare a verificarii averii, care era de 20.000 de euro.

"Se elimina astfel posibilitatea ca atunci cand este vorba de averi foarte mari, suma care sa fie supusa controlului sa nu fie foarte mare", a spus ministrul Justitiei.

Potrivit lui Tudor Chiuariu, aceasta ordonanta de urgenta cuprinde masuri pentru grabirea punerii in aplicare a legii ANI. "Am stabilit termene precise pentru actiunile necesare punerii in functiune a agentiei", a declarat Chiuariu.

Ministrul Justitiei a subliniat ca ANI este o agentie independenta, ce nu este subordonata Senatului. "Presedintele si vicepresedintele ANI vor fi numiti printr-un concurs deschis si doar formal vor fi numiti de Senat. Ei vor putea fi destituiti numai pentru incapacitate manageriala", a mai spus acesta.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat si el ca modificarea Legii ANI va fi adoptata miercuri de Guvern.

Referindu-se la activarea clauzei de salvgardare, Tudor Chiuariu a declarat ca nu exista acest pericol. "Misiunea Uniunii Europene a constatat progrese pe toate cele patru domenii monitorizate. Raportul va fi unul pozitiv", a concluzionat ministrul Justitiei.61 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Lasa-ne, lasa-neeeee! (Luni, 28 mai 2007, 12:45)

  dinu [anonim]

  mi-e lehamite sa mai aud ceva despre acesti stimabili onorabili infractionisti perversi
 • 0 (0 voturi)    
  eu credeam ca-si va declara demisia (Luni, 28 mai 2007, 12:59)

  Gregor [anonim]

  Chiuariule,vom trai si vom vedea.ANI inca nu este ce a cerut UE.Ori esti prost ori te faci prost.
  De ce asa deodata ordonanta de urgenta?UE ti-a mai cerut si alte schimbari la ANI.Crezi ca daca le dai asa cu portia o sa scapi de salvagradare.?
  UE nu trebuie confundat cu lectoratul tau din Iasi.Mai multa munca,baiete,dar din pacate(din fericire ptr.noi)nu mai ai timp sa mai indreapti tot ce-ai daramat prin "profesionalismul"tau.
 • 0 (0 voturi)    
  Idioti (Luni, 28 mai 2007, 13:00)

  glumet [anonim]

  Eu nu inteleg nimic. Numai in Romania poate intra in vigoare o lege abia iesita din parlament si la nici 3 saptamani amendata. Parlamentarii astia sunt catastrofe. Nu sunt in stare sa faca nici cel mai mic lucru bun. Cred ca si pentru furat au nevoie de cineva care sa-i indrume.
 • 0 (0 voturi)    
  iar ne razgandim?? (Luni, 28 mai 2007, 13:02)

  mec [anonim]

  adica se voteaza o lege in parlament si dupa o saptamana ne razgandim si dam o ordonanta de urgenta???
  pai atunci inseamna ca aia in parlament au pierdut timpul. oricum stim ca parlamentarii pierd timpul, dar prea e de tot ...
  cum aparem in fata UE?? dam o lege, o mai shimbam dupa o sapt, mai ne razgandim nitel...
  numirea presendintelui ANI se face de catre Senat, dar e o numire doar formala, si ANI e o agentie independeta, formal probabil ....
  incredibil ... asta se intampla intr-o tara care se vrea in UE ... eram gata sa cred ca sunt stiri din nigeria...
 • 0 (0 voturi)    
  A.N.I. (Luni, 28 mai 2007, 13:17)

  hkh [anonim]

  OUG pentru o lege pe care tot ei au ciuntit-o? As rade daca n-ar fi de plans. Este un esec pe care Chiuariu incearca sa il ascunda in spatele cuvintelor linistitoare.
 • 0 (0 voturi)    
  perfectiune (Luni, 28 mai 2007, 13:19)

  laur [anonim]

  mah, dar parca legea ANI era perfecta, cea-mai-tare-din-parcare lege anticoruptie, de a fost votata cu ambele maini de parlamentari, in aplauze !
  deci, cind ne-ati mintit ? atunci sau acum?
  intreb retoric, caci stiu ca este a doua voastra natura.
  mi-e sila !
 • 0 (0 voturi)    
  bravo, chiuariu (Luni, 28 mai 2007, 13:30)

  cristi [anonim]

  excelenta initiativa. se observa in schimb atitudiea cateilor impotenti din jurul lui macovei, care latra mereu.... dar nu au facut NIMIC
 • 0 (0 voturi)    
  si sa uitam ca au debarcat-o pe Macovei? (Luni, 28 mai 2007, 13:39)

  pai, nu putem [anonim]

  asta nu e guvern liberal, e o gasca de parveniti care vegheaza la linistea lui patriciu. jos cu ei!
 • 0 (0 voturi)    
  Daca venea Monica Macovei cu o modificare atat de repede sarea parlamentul in aer. (Luni, 28 mai 2007, 13:48)

  Bascaliosul [anonim]

  Totusi e justa modificarea propusa, nu atat pentru ca stabileste inceperea bumbacelii de la suma minima insusita nejustificat, (10.000 euro in loc de prostia procentului din total avere), cat pentru eliminarea tergiversarii inutile de a determina intai cuantumul averii (cu evaluari umflate si incarcari de tot soiul) ca apoi sa se autorizeze prin legiferare inventata de ...marele legiuitor, taman furtul pentru hoti, in limitele procentului "decent".

  Monica Macovei a avut multe propuneri de modificare legislativa, dupa un timp mult mai indelungat de confruntare cu rezistanta mereu prompta, "surprinzatoare" si revoltatoare a celor vizati, rezistenta care justifica tocmai necesitatea modificarilor si adaptarii la tupeul opozantilor, dar una din "explicatiile" "legiuitorului" (ce comic suna cuvantul asta, atribuit unui parlament imbacsit cu relicve si nulitati) a fost ca propunerile de modificare sunt dovada ca legile nu au fost bine concepute de la inceput. Vai, da' se poate asa ceva ? Legiuitorul se lauda ca i-a scapt printre mani legi proaste? Pana si singura situatie cand guvernul si-a asumat raspunderea (legile proprietatii si reformei in justitie) a fost vorba tot de legi adoptate in vara anului 2004, iar Monica Macovei propusese o serie de modificari. Cand parlamentarii isi critica rebuturile rezultate din "suprema" lor activitate legilativa sau isi afiseaza neputinta de a pricepe legile cand se contrazic ca usa cortului parlamentar, ca de la legiuitor la legiuitor, nu asistam decat la suprematia faradelegii ...legiuitorilor. Aroganta lor de atotstiutori face bascalia de tot rasul.

  Acum cine a adoptat legea ANI cu procentul de 10 % (derogare pentru furt) si a eliminat varianta initiala care prevedea deja limita de 10.000 euro? Unitatile de masura si atitudinile diferite in situatii identice, etalate de parlamentari, le divulga caracterele jalnice si capacitatea intelectuala.
  Cum se astern (cu pretexte si mincini) ...asa dorm.
 • 0 (0 voturi)    
  hahaha (Luni, 28 mai 2007, 13:48)

  andrei [anonim]

  Ordonanta de Urgenta ..... pai sigur, asa ca sa zica uite ce lupta ei impotriva coruptiei.

  astea sunt miscari calculate anticipat hai chiar ne cred prosti, ca sa poata zice apoi iote nene noi ce-am mai luptat contra coruptiei, am amendat chiar si legea ANI votata de maretzu si incredibilul parlamentu' Romaniei. si asta repede repede, la 3 saptamani sa fie inca subiect cald in presa.
 • 0 (0 voturi)    
  formal (Luni, 28 mai 2007, 13:49)

  x1 [anonim]

  Nici macar formal nu ar trebui sa fie numiti de catre Senat.
  mai trebuie o modificare.

  si uite asa vom avea 1-2-3-100 de modificari la legea ANI, pentru ca nu a existat cap sa se creeze din start o lege functionala si acceptabila si de UE.

  cam asa sint toate legile, modificari, modificari la modificari etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Solutii pentru un ANI eficient! (Luni, 28 mai 2007, 13:55)

  Silvia [anonim]

  Legea ANI pentru a fi coerenta trebuie sa rezolve trecutul pentru a putea preveni viitorul. Deci 1). Toate averile dobandite dupa 1990 care au avut la nivel personal o rata de acumulare anuala de peste 1.000.000 euro trebuiesc impozitate cu 50% fara nici un fel de analiza. Cei care nu isi vor face vizibila averea si o vor ascunde in paradise fiscale, rata de impozitare va trebui sa creasca la 80% (dupa modelul belgian). In acest fel, acest sistem oligarhic va fi obligat sa investeasca numai in exterior pe o piata concurentiala unde averile lor va fi facute zob. Belgia a reusit printr-o astfel de lege sa repatrize in primul an de aplicare peste 20 miliarde euro. 2) Banii rezultati din aceasta impozitare trebuiesc dirijati in programe de asistenta sociala si infrastructura rurala si oraseneasca. 3) Legea trebuie extinsa si la nivelul de management al universitatilor de stat unde raportul de venituri a atins raportul de 1 :1000 intre un rector si un asistent. 4) Agentia trebuie sa fie independenta iar membrii agentiei sa fie la randul lor monitorizati in ceea ce priveste veniturile de o agentie publica.
 • 0 (0 voturi)    
  ANI- dupa chipul si asemanarea LOR (Luni, 28 mai 2007, 15:09)

  liv17 [anonim]

  Legea ANI a fost refacuta in forma actuala, nu pentru lupta anticoruptie.
  Ce lege este aceasta care constrange cetateanul de rand, persoana fizica, care nu poate cere imperativ, verificarea averii unui demnitar, unui functionar public, primar ,consilier, etc. sa explice cum si-au facut averile, DECAT DACA ARE UN INTERES ANUME, ADICA UNUL PERSONAL!
  Adica opinia publica, societatea civila, NU SE POATE SESIZA, VIS-A -VIS DE OPULENTA UNUI ALES, DECAT DACA ARE CEVA DE IMPARTIT CU PERSOANA IN CAUZA.
  CAM ASA A IESIT LEGEA ANI- SUNTETI DE ACORD, STIMATI CONCETATENI????
 • 0 (0 voturi)    
  unii au nostalgia delatiunilor de pe timpul lui ceasca (Luni, 28 mai 2007, 15:41)

  ANTIDELATIUNE fara majuscule [anonim]

  numai ca vremea lor a trecut.
  nici declaratiile de avere ale monicai macovei nu-s in regula.
  totusi netrecand de 10 mii euro
  nu merita facut un denunt.
  chiar daca ani s-ar autosesiza,
  legea nu retroactiveaza.
  ori suntem stat de drept,
  ori nu suntem.
  tertium non datur.
 • 0 (0 voturi)    
  unanimitate (Luni, 28 mai 2007, 15:59)

  cititoare [anonim]

  nu uitati un detaliu: legea a fost votata de domnii parlamentari in unanimitate si cu aplauze la final !!!!! (.........................) punctele contin injuraturi, la alegere :-)
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru antidelatiune (Luni, 28 mai 2007, 16:52)

  Magda [anonim]

  Pentru antidelatiune! In ce tara din lume pot exista LEGAL rate de acumulare de 20 milione euro/an la nivel de persoana? In fapt discutam despre trecerea unei proprietati comune in mana unor care au fost pusi sa administreze aceste bunuri. Cel mai bun exemplu este: la 6 banci se dau spargeri de 72 miliarde dolari. Poate fi prescripsa o astfel de actiune? Teoria cu ce a fost furat ramane bun furat nu functioneaza intr-un stat de drept. Asocierea cu Ceausescu nu face decat sa confirme existenta unei clase politice care si-a facut averea prin furt si frauda.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Cristi, #7 (Marţi, 29 mai 2007, 0:26)

  Un Roman [anonim]

  Inainte sa sari cu critica, poate te documentezi sa afli ca asa arata in propunerea initiala discutata de Macovei cu EU.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri