Jurnalista rusa Anna Politkovskaia a fost ucisa la comanda a doi demnitari ceceni de rang inalt.

Colegii lui Politkovskaia de la publicatia rusa Novaia Gazeta, care ancheteaza asasinatul din 7 octombrie 2006, au declarat ca exista indicii care intaresc speculatia ca jurnalista a fost impuscata la ordinul a doi oficiali ceceni, apropiati de autoritatile de la Moscova, relateaza cotidianul francez Liberation.

Viaceslav Ismailov, reporter de investigatii la Novaia Gazeta si fost ofiter in armata rusa, a declarat ca "au fost identificat doi comanditari, persoane pe care Anna nu le cunostea personal".

”Intrebarea care se pune este in ce masura au actionat independent sau daca au legatura cu serviciile secrete ruse", a adaugat acesta, care precizeaza ca, imediat dupa asasinat, cei doi oficiali ceceni au fost avansati in functie. Din motive de securitate, Novaia Gazeta a transmis numele acestora la BBC, Liberation si Comitetul din New York pentru Protectia Jurnalistilor.

Jurnalistii de la Novaia Gazeta acuza serviciile secrete ruse si administratia de la Kremlin ca incearca sa se abata de la anchetarea corecta a acestui caz. La sapte luni dupa crima, asasinii nu au fost gasiti, desi camerele de supraveghere din imobilul jurnalistei si de la magazinul unde isi facuse cumparaturile au filmat trei suspecti: asasinul si alti doi care au stat de paza.

In varsta de 48 de ani, Anna Politkovskaia era cunoscuta pentru criticile acide formulate la adresa presedintelui Vladimir Putin. Ea a fost impuscata mortal pe data de 7 octombrie, in liftul cladirii in care locuia, chiar in ziua in care presedintele rus isi sarbatorea aniversarea.

In primavara anului 2006, Politkovskaia publicase "Rusia in viziunea lui Putin", o carte foarte bine primita de critica din strainatate, in care il acuza pe presedintele rus de faptul ca ingradeste libertatile civile si nu poate scapa de trecutul sau de agent KGB.

"Nu-mi place de el din cauza cinismului, rasismului si minciunilor sale, din cauza masacrului unor nevinovati, petrecut in primul sau mandat", scria Politkovskaia.