Cristian Mungiu, acuzat de plagiat

de Cristian Covaci     HotNews.ro
Luni, 28 mai 2007, 0:00

Cristian Mungiu, in ziua proiectiei filmului sau la Cannes
Foto: AP

In cursul zilei de luni, Mihu a transmis un mail catre mai multi reprezentanti ai presei, in care il acuza pe Mungiu ca a „a preluat exact tema propriului meu scenariu, premiat chiar de domnia-sa in vara anului trecut la concursul de scenarii originale HBO 2006”.

Contactat de HotNews.ro, Mihu sustine ca posibilitatea unei coincidente nefericite este aproape nula.

„E foarte putin probabil ca acest subiect sa fie tratat de doi barbati in acelasi timp, mai ales ca este o tema pe care femeile ar intelege-o mult mai usor. Stiu ca voi fi considerat ranchiunos si frustrat, insa vreau sa-mi fac publica opinia” a declarat Mihu.

Acesta considera ca cea mai potrivita atitudine ar fi fost ca Mungiu sa-l contacteze pentru a prelua idei din scenariu, sau, mai mult, pentru a-l dezvolta impreuna.

In opinia lui Mihu, una din secventele de mare impact din film il constituie imaginea violenta a unui avorton abandonat in baie, scena care se regaseste si in filmul lui Cristi Mungiu.

Ca urmare a acuzatiilor formulate de Dan Mihu, HotNews.ro a incercat sa-i contacteze atat pe Cristian Mungiu, cat si pe Dan Burlac - producatorul filmului - lucru ce nu a fost posibil.

Pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" prezinta povestea unei tinere (interpretata de Laura Vasiliu) care avorteaza un copil nedorit si suporta apoi consecintele, intr-o Romanie comunista si dezumanizata.

Actiunea se petrece inainte de '89, intr-un sistem totalitar. Titlul descrie lungimea exacta a perioadei in care Gabita (Laura Vasiliu) a lasat ca lucrurile sa se deruleze pana sa caute o persoana care face avorturi ilegale.

Otilia, prietena sa, nu numai ca o ajuta pe Gabita sa gaseasca banii necesari pentru procedura, dar se si duce sa se intalneasca cu omul care urmeaza sa realizeze operatia.1655 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  a inceput mancatoria pe bani... (Luni, 28 mai 2007, 23:22)

  macchiavelli [anonim]

  de ce respectivul nu a facut plangerea aceasta INAINTE de premiere????
 • 0 (0 voturi)    
  La noi totul e posibil (Luni, 28 mai 2007, 23:32)

  vax [anonim]

  Am un gust amar. Totul mi se pare posibil. De ce, totusi, filmul nu a rulat mai intai pe ecranele din Romania? Premiul scuza mijloacele?
 • 0 (0 voturi)    
  A fost filmul in Romania (Luni, 28 mai 2007, 23:36)

  Corina Niculescu [anonim]

  De ce s-a dus Mungiu direct la Cannes cu filmul? De ce nu l-a prezentat intai in Romania, publicului romanesc pe care il reprezinta.
  Poate nici nu o fii plagiat, dar cine stie, din moment ce autorul s-a ferit sa il prezinte in Ro?
  O tara de hoti, care facem lucrurile pe furis.
 • 0 (0 voturi)    
  dupa razboi multi viteji... (Luni, 28 mai 2007, 23:44)

  adrian [anonim]

  stiti vorba, dupa razboi multi viteji... eu stiam care e subiectul filmului. Dan Mihu nu il stia? de ce nu a zis nimic inainte? oricum, ma indoiesc ca ideea a fost preluata ad literam, e imposibil. Magarie si mincatorie tipic romaneasca. CIRC, asta ne place sa facem. Pacat!
 • 0 (0 voturi)    
  copypaste@plagiat.ro (Luni, 28 mai 2007, 23:47)

  plagiescu ionel [anonim]

  c'mon, e penibil! Asta e prima stire de pe hotnews? clar, daca si in scenariul omului e o scena cu un avorton abandonat in baie (what are the odds?) e plagiat, dom'le. Oricum originala scena, nimeni nu s-ar fi gandit la ea.
  In rest scenariul n-are nici o treaba cu ce e in filmul lui mungiu, din cate se pare. Ca sa vezi, la Cannes, in concurs, a mai fost inca un film (al unui rus) care trata acelasi subiect! plagiat clar. dar cine dupa cine?
 • 0 (0 voturi)    
  mihu are dreptate (Luni, 28 mai 2007, 23:53)

  stefan [anonim]

  din pacate am citit scenariul lui kihu acum un an..si cand am citit subiectul fimului lui mungiu..m-am gandit la scenariul premiat de hbo....
 • 0 (0 voturi)    
  Precizari (Luni, 28 mai 2007, 23:59)

  Dan Mihu [anonim]

  Nu il acuz de plagiat, ci de faptul ca s-a prevalat de pozitia in juriul HBO pentru a prelua tema scenariului, ideea originala, pentru care scenariul a si fost premiat. Apoi a fortat finantarea, cu scandalul din iarna trecuta. Daca nu ar fi primit acea finantare, acum ar fi trebuit sa astepte cot la cot cu noi, urmatoarea sesiune de finantari a CNC-ului.

  Nu m-am "plans" inainte de premiere pentru ca premiera a avut loc la Cannes si nu am aflat decat bucatica cu bucatica despre subiectul filmului, pe masura ce ajungeau ecouri in tara.

  O ultima precizare: nu ma asteptam la un contact formal, nu tineam in mod deosebit sa lucrez cu domnia sa pe acest scenariu. Desi prezenta unui regizor in juriu ne-ar fi indreptatit pe noi scenaristii sa visam la o asemenea atitudine. M-as fi multumit insa cu un simplu mail amical in care sa-mi spuna ca scrie si el pe tema asta - ar fi fost o competitie corecta. Asa, facut pe ascuns si dus direct la Cannes, nu mi-a lasat nicio alta optiune.

  Socul a fost prea mare...

  Iar deziluzia a fost totala. Nu ma asteptam la un astfel de gest de la un regizor tanar, aflat la al doilea sau lung-metraj. Credeam ca ideile incep sa se "imprumute" mai incolo, cand ai cam spus ce aveai de spus si incepi sa te uiti prin ograda vecinilor.
 • 0 (0 voturi)    
  doar e roman, deh.. (Marţi, 29 mai 2007, 0:01)

  indubitabil io [anonim]

  nimic nou sub soare.
  romanii nu se dezmint. inca odata, celebrul fel traditional de mancare romanesc - in spetza mucii'n'fasole - ne'a fost oferit spre degustare de catre acest individ..
 • 0 (0 voturi)    
  text subtire-subtire (Marţi, 29 mai 2007, 0:02)

  Maricu [anonim]

  Cred ca intr-o astfel de situatie, cind se lanseaza acuze intr-un caz care e dificil de probat (ce inseamna de fapt "preluarea temei?"), jurnalistul ar fi trebuit, intai de toate, sa dea dovada de mai mult discernamint. Sa incerce sa vada cit de temeinice sunt acuzatiile si daca merita sa fie facute publice. Totul seamana mai curind cu simpla consemnare a unei opinii, care nu e argumentata in nici un fel. Pacat, dle Cristian Covaci, caci altfel va apreciez...
 • 0 (0 voturi)    
  cine l-a impiedicat pe Dan Mihu sa participe si el la Cannes? (Marţi, 29 mai 2007, 0:10)

  elena [anonim]

  ca de obicei..ne dam cu firma-n cap!atata vreme cat filmul nu a fost lansat inca, cum se poate pronunta atat de..exact?si chiar daca Mungiu s-ar fi inspirat de undeva,nu cred ca doar ideea a contat, ci intreaga realizae a filmului!"Preluarea temei" nu poate fi invocata deoarece nu Dan Mihu a inventat-o! dupa razboi..muti viteji se arata
 • 0 (0 voturi)    
  Ar trebui tratate si subiecte de actualitate (Marţi, 29 mai 2007, 0:17)

  mihai [anonim]

  Cred ca ar trebui tratate si alte subiecte,nu numai ce se intampla inainte de 1989.Asta e deja istorie. Ne-a marcat profund perioada Ceausista,o transpunem in filme,carti etc etc,dar au trecut aproape 20 de ani de atunci... MIzeria, furtisagurile, smecheriile,mafiile etc de acum nu le vede nimeni?Sau inchidem ochii si traim numai din trecut? Poate pt.aia de acolo cum traiam inainte e subiect tare,dar aici e arhicunoscut.Ma intreb atunci,pt. cine se tot fac acum filmele astea,numai pt.strainati?
 • 0 (0 voturi)    
  Alte precizari (Marţi, 29 mai 2007, 0:23)

  Dan Mihu [anonim]

  @Elena: Dar cine a inventat tema avorturilor interzise din perioda ceausista intr-o opera de fictiune? Spuneti-mi, va rog, alt film artistic realizat recent in Romania strict pe aceasta tema.

  Citez chiar motivatia juriului: “Un scenariu care nu pierde timpul, original prin subiectul ales, frust, fara a fi melodramatic si modern ca demers prin felul in care-si contine tensiunea interioara.” Subiect original? A fost atunci cand l-a jurizat dl Mungiu...

  Si apoi, credeti ca va mai selecta juriul de la Cannes anul viitor un film ce acceasi tema cu Palme d'Or-ul de anul acesta?

  Filmul nostru se afla abia in faza de pre-productie. Si probabil ca acolo va ramane. Un alt avorton.
 • 0 (0 voturi)    
  milioane de femei au "plagiat" ???? (Marţi, 29 mai 2007, 0:27)

  x1 [anonim]

  Milioanele de femei care au avortat inainte de 1989 in conditii inumane ar trebui sa-l dea in judecata pe C.Mungiu pentru plagiat?

  Toate au aruncat pe unde au putut avortonii.
  Nu avortonul din baie este esenta filmului!

  Jenant, penibil atacul lui Dan Mihu !

  pacat, dar se pare c'asa-i romanu.
 • 0 (0 voturi)    
  Dl. Mihu sunteti penibil (Marţi, 29 mai 2007, 0:31)

  sempere [anonim]

  Dl. Mihu am vazut inca de ieri ca ati postat pe tot felul de pagini, comentarii defaimatoare la adresa peliculei lui Mungiu.
  Sunteti penibili ca incercati sa umbriti succesul binemeritat ar tanarului regizor premiat la Cannes.
  Si doi, ar fi mai bine ziarele, fie ele online, s-ar documenta mai bine inainte de a scoate la inaintare astfel de "stiri" bomba.
  Nu-si au rostul
 • 0 (0 voturi)    
  Fals (Marţi, 29 mai 2007, 0:42)

  Dragos Stefan [anonim]

  Domnule mihu, ar fi fost mult mai util pentru credibilitatea dumneavoastra daca ati fi asteptat sa vedeti filmul inainte de a va lansa in acuze. Am vazut filmul lui Cristian Mungiu si pot sa va linistesc si sa va informez ca nu v-a furat nimeni nici o idee. Filmul lui Cristian Mungiu nu are nici o legatura cu ceea ce am citit in scenariul Dvs. (si este mult mai bun, ceea ce explica probabil de ce a preferat sa il scrie singur, fara sa va ceara ajutorul, dumneavoastra sau altcuiva). Este intr-adevar vorba de un avort, dar acesta este un pretext pentru un conflict mult mai complex si complet diferit de ce se intampla in scenariul Dvs. Presupun ca toti cei care fac filme despre razboi se plagiaza intre ei, chiar daca subiectele filmelor sunt complet diferite?
 • 0 (0 voturi)    
  Vorbiti in necunostinta de cauza.. (Marţi, 29 mai 2007, 0:42)

  Catalin [anonim]

  .. dragii mei. Cannes obliga participantii la premiera absoluta in cadrul Festivalului. Filmul n-a fost prezentat in Romania din Acest motiv.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce aveti fratilor cu Mihu? (Marţi, 29 mai 2007, 0:45)

  Danut [anonim]

  Omul a reperat o porcarie, si a semnalat-o ca principiu de existenta in cultura romaneasca (vezi Moga si Eurovisionul). Acum, sar toti neispravitii la gatul sau! Pai, sa va vad eu pe voi cum reactionati daca cineva v-ar fura o idee. Este dreptul sau, e democratic sa iti aperi proprietatea intelectuala.
 • 0 (0 voturi)    
  Ptr. dl. Mihu (Marţi, 29 mai 2007, 0:50)

  miculgigant [anonim]

  D-le Mihu,

  Poate ca aveti dreptate, dar v-ati ales prost momentul sa-l atacati pe dl. Mungiu.

  Un pic de PR sau de bun simt ar fi trebuit sa va spuna ca nu acum trebuie minjit cu noroi acest succes.

  O sa aveti si dvs. mica glorie pe care v-o doriti, o sa apareti in ziarele de la noi si in cele de afara dar, peste 1 an, dl. Mungiu o sa apara peste tot ca fiind cistigatorul Marele Premiu de la Cannes, iar dvs. o sa va roadeti unghiile pe la Bucuresti, povestind prietenilor, la o bere, ce-ati fi putut sa fiti...

  Repet, judec totul din afara, habar n-aveam pina joi-vineri cine participa la Cannes, cine este dl. Mungiu etc.
 • 0 (0 voturi)    
  rusine hotnews!!! (Marţi, 29 mai 2007, 0:53)

  ayala [anonim]

  in scrisoarea lui mihu nu se pomeneste de plagiat. cum puteti sa puneti un astfel de titlu: "Cristian Mungiu, acuzat de plagiat". cine il acuza de plagiat?
  rusine hotnews!!! halal ziaristi!
 • 0 (0 voturi)    
  Fals ieftin (Marţi, 29 mai 2007, 0:55)

  Dragos_Stefan [anonim]

  Domnule Mihu, ar fi fost mult mai util pentru credibilitatea dumneavoastra daca ati fi asteptat sa vedeti filmul inainte de a va lansa in acuze. Ca cineva care a vazut acest film, pot sa va linistesc si sa va informez ca nu v-a furat nimeni nici o idee. Filmul lui Cristian Mungiu nu are nici o legatura cu ceea ce am citit in scenariul Dvs. (si este mult mai bun, ceea ce explica probabil de ce a preferat sa il scrie singur, fara sa va ceara ajutorul).
  In scenariul Dvs. este vorba de un avort. Si atat. In filmul lui Cristi Mungiu avortul este un pretext ("lucrul interzis") pentru a se realizarea unui conflict uman foarte interesant si extrem de bine realizat (si care, repet, nu are nici cea mai mica legatura cu scenariul Dvs). Presupun ca toti cei care fac filme despre razboi, sau filme de dragoste, se plagiaza intre ei, chiar daca subiectele filmelor sunt complet diferite?
  Faptul ca nu ati vazut filmul, nu ii cunoasteti de fapt subiectul si cu toate acestea va lansati in atacuri atat de ieftine va descalifica din start.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru sempere (Marţi, 29 mai 2007, 0:57)

  patrocle [anonim]

  ba baiete, tu esti turc?

  zice omu' ca ala i-a copiat scenariul shi tu te faci ca ploua, ninge si alte fenomene meteorologice?

  ce alte dovezi vrei sa-ti aduca omul asta?

  - zice ca scenariul lui abordeaza aceiasi teama, scenariul l-am citit, filmul nu l-am vazut deci il cred pe cuvant..
  - Mungiu a fost membru in juriu - fapt evident
  - una dintre scenele prezente in scenariul omului apare in filmul lui Mungiu

  ce naiba ba oameni buni, adica omu' vine cu nishte chestii palpabile iar voi aveti o atitudine tipic romaneasca "si ce daca a furat ba, ela fost baiat descurcaretz, hai roiu ca ne iei soarele.."

  unii oameni sunt atat de frustrati si lipsiti de realizari, incat se agata cu disperare de reusitele unor "conationali" doar doar ii va lauda si pe ei cineva...pentru meritul altora, fie el si unul insusit prin frauda
 • 0 (0 voturi)    
  da, d-l Mihu, sunteti penibil (Marţi, 29 mai 2007, 1:15)

  raluca [anonim]

  o sa aveti o surpriza mare dupa ce o sa vedeti filmul. O sa realizati atunci (sau nu) in ce situatie jenanta v-ati plasat si cat de penibil sunteti.

  Am o presimtire ca o sa se traga intr-adevar apa la baie, dar dupa dumneavoastra. Si asta foarte curand.
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar daca... (Marţi, 29 mai 2007, 1:38)

  Retras [anonim]

  sunteti 100% sincer, dle Mihu, cred ca era mai bine daca il contactati pe Cristian Mungiu personal si vorbeati in primul rand cu dansul despre asta. Daca, dupa discutie, ati fi ramas la fel de convins ca filmul e plagiat era absolut normal sa va aparati drepturile in tribunal si in presa. Acum sunt mari sanse ca eforturile dumneavoastra sa distruga o poveste romaneasca frumoasa. Mi-e amar cerul gurii. Si cand ma gandesc cat de bucuros eram aseara...
 • 0 (0 voturi)    
  Dom miculgigant tu ai facut orarul de atacuri ? (Marţi, 29 mai 2007, 2:29)

  Sergiu [anonim]

  Deci daca e chiar si cea mai mica ipoteza de plagiat, ea trebuie discutata ORICIND :) cu cit mai curind cu atit mai bine.
  Daca a fost plagiat sa afle toata lumea ca nu sintem capabili sa facem ceva original.
  Daca nu a fost plagiat, sa fie "curatat" filmul si dom Mihu trimis la ocna !
 • 0 (0 voturi)    
  respect (Marţi, 29 mai 2007, 2:39)

  tot respectul pentru amandoi! [anonim]

  respect pentru ceea ce fac amand2 ca meseria. si poate s-a inspirat dar nu cred ca asta schimba multe (si in plus poate s-a inspirat dar nu a copiat)

  dar hai sa nu ne facem de ras in fata lumii sa NU FIE MAINE ASTA PE PRIMA PAGINA PE LE MONDE

  iara sa zica lumea ca: da romanii o facut ceva da si ala o fost furat si facut cu chestii necurate

  si titlul mult prea exagerat
 • 0 (0 voturi)    
  Asteptam parerea proprietarului scenariului (Marţi, 29 mai 2007, 3:17)

  Florin [anonim]

  D-le Mihu,
  Constat cu stupefactie ca va asumati merite asupra unei opere cinematografice inca inainte de a o viziona. Mie chiar mi se pare absurd acest lucru, iar pripeala de a anunta aceste pretentii tocmai dupa anuntarea castigatorilor premiilor de la Cannes nu ne poate duce decat la o singura concluzie.

  In cazul in care intr-adevar a fost plagiat, chiar nu consider ca apelul dumneavoastra ar schimba multe. De fapt sunt sigur ca in acest moment HBO are proprietate asupra scenariului creat de dumneavoastra si este unica persoana in masura sa demareze actiuni legale ori de alta natura, legate de incalcarea dreptului de proprietate intelectuala.
 • 0 (0 voturi)    
  domnilor, putina onoare... (Marţi, 29 mai 2007, 4:01)

  Florin [anonim]

  D-le Dan Mihu,

  de ce nu apelati la alte cai pentru a realiza ceea ce doriti sa realizati?
  Daca, asa cum spune si autorul acestui articol, D-voastra afirmati ca doriti sa va faceti publica opinia, din pacate asta inseamna ca va supuneti criticilor publicului. Si, din partea mea, cel putin, aveti o bila neagra enorma.
  Din cunostintele mele, e drept, putine, exista reguli clare pentru stabilirea autenticitatii unui scenariu de film -> insa aceste reguli nu prea se discuta in public... Daca ati fi obtinut o atestare, ceva, da, bineinteles, faceti'o publica atunci.
  Dar atata vreme cat doar doriti sa va faceti publica opinia D-voastra, nu faceti decat sa umbriti un succes romanesc si atat.

  In plus, din nou din putinele mele cunostinte, un scenariu de lung metraj e foarte diferit de un scenariu de scurt-metraj. E lung drumul dintre ele. Iar ca sa le compari, trebuie sa vezi filmele, rezultatele.
  Mie mi se pare foarte exagerata afirmatia D-voastra care sugereaza plagierea; recunosc, nu pot nega ca nu exista acest plagiat (nu am vazut filmul D-lui Mungiu), dar luandu-ma dupa textul stirii si dupa ceea ce scrieti mai sus e pur si simplu o exagerare ceea ce faceti acum.

  Cu stima,
 • 0 (0 voturi)    
  idee vs. opera (Marţi, 29 mai 2007, 4:09)

  monica L [anonim]

  se confunda opera cu ideea; conform teoriei dreptului in materie de proprietate intelectuala, ideile nu sint protejate, operele (adica materializare intr-un limbaj specific) da;
  asa ca... verdictul nu poate fi dat decit in justitie... pina acolo, pareri personale, aprecieri subiective, adevaruri apropriate... nu de alta, dar v-ati putea trezi, dvs. Mungiu si dvs. Mihu, cu vreo 100-200 de femei care v-ar putea acuza ca le-ati "plagiat" viata...sau cu urmasii acestora, ceea ce ar fi mai pagubos
 • 0 (0 voturi)    
  ce urat... (Marţi, 29 mai 2007, 4:59)

  Cosimo [anonim]

  E foarte urat ce se intampla. Urat e in primul rand ca Hotnews da crezare unui individ care se lanseaza in acuzatii, desi admite ca nici macar n-a vazut filmul, si da o asemenea stire cu un titlu neinspirat, defaimator la adresa unui regizor care, iata, a mai scos nasul cinematografiei romanesti in lume - o cinematografie de tot rahatul, de altminteri.
  Avem si noi sansa de a vedea in sfarsit un film romanesc de valoare si intre timp ne dam la gioale care cum putem, sa incingem atmosfera.
  E tara plina de mitici care se viseaza Shakespeare. Ce mare idee de scenariu, un avort pe vremea lui Ceausescu? Dar de la o idee de doi lei la un film de arta e cale lunga... exact calea de la scenaristul asta teribil la Cristi Mungiu.
  Ai, nene, rabdare si vezi filmul. Si apoi acuza.
  Iar voi, Hotnews, nu mai dati stiri "de senzatie", ca nu asta asteptam de la voi.
 • 0 (0 voturi)    
  sa fim seriosi, domnule Mihu! (Marţi, 29 mai 2007, 5:05)

  David [anonim]

  Domnule Mihu, situatia este ridicola.
  Chiar credeti ca cineva nascut in anul de pomina 1968 (pentru necunoscatori, anul interzicerii avorturilor in Romania) are nevoie sa fure ideea unui film despre avorturi?
  Domnule, dar Cristian Mungiu are ideea asta cu el inca de la 7 ani, din clasa intai de scoala primara, de la careu. Dupa cum imi spunea cineva, in anul acela, in orice generala din Romania, erau 20 de clase intai, comparat cu 7-8 in anii precedenti.
  Este chiar asa de simplu!
  Plus, avortonul in baie: pai, faci un avort intr-un apartament, hotel, unde pui avortonul, in dulap langa lenjerie, in camara langa muraturi? Bineinteles ca in baie. Halal scena originala ati creat. Pariez ca au mai jucat-o sute de mii de femei inainte de revolutie.
 • 0 (0 voturi)    
  idee vs. opera #2 (Marţi, 29 mai 2007, 5:19)

  divaria [anonim]

  pai asa cum spune si monica L @28, a nu se confunda opera cu ideea. poate va amintiti ca anul trecut dan brown a fost dat in judecata la londra de 2 tipi englezi, baigent si leigh, care au
  pretins ca musiu' brown le "furase ideea" aka "significant elements" din cartea lor, "The Holy Blood and the Holy Grail", aparuta cu cca 20 ani inainte. Si cartea lor, si cea a lui Brown sint bazate in mare pe aceeasi idee/teorie, ca Iisus si Maria Magdalena s-au casatorit si au avut un copil, si ca filiatia lor continua in ziua de azi, prin Franta. Englezii au pierdut procesul la sfirsitul lui martie 2007 in Curtea de Apel din Londra, care i-a condamnat sa plateasca cheltuielile de tribunal de aproape USD 6 million. Se pare ca Teabing din cartea lui Brown era o anagrama a numelor celor 2 englezi ...

  Deci s-a mai intimplat, se intimpla, si fara indoiala se va mai intimpla. Ideile nu sint protejate de copyright, operele da, asa cum sublinia si monica L.

  Deci atentie domnu' Mihu ... sa nu va treziti ca pierdeti si aveti si dvs. de platit ceva cheltuieli de judecata substantiale, sau chiar daune morale dlui Mungiu ...
 • 0 (0 voturi)    
  Cu stima pentru Monica! (Marţi, 29 mai 2007, 6:20)

  Augustin [anonim]

  Doar atat!
 • 0 (0 voturi)    
  Responsabilitate (Marţi, 29 mai 2007, 6:33)

  Marian Soare [anonim]

  Hotnews se pare ca nu tine prea mult la reputatia sa. De ce sa ne construim un profil de sursa de stiri credibila cind putem sa o tinem dintr-o plesneala in alta.

  In primul rind Dl. Mihu dupa cum chiar el recunoaste nu acuza de plagiat, prin urmare titlul stirii este minciuna (punct). Va rog sa corectati in graba.

  In al doilea rind o astfel de acuza (chiar si la nivelul atenuat de sursa de inspiratie nerecunoscuta) se cere verificata. Ca de exemplu cineva cu responsabilitate editorila sa vada care sint faptele si eventual sa ceara si parerea unuia care se pricepe. Ori faptele (cele doua scenarii) par departe de a suporta astfel de afirmatii, dupa cum se poate lesne deduce comparind textele de pe litenet cu cronicile la filmul lui Mungiu, plus interviurile sale.

  Rusine domnule Mihu, rusine echipa editoriala de la Hotnews!
 • 0 (0 voturi)    
  SUBIECTUL FILMULUI! (Marţi, 29 mai 2007, 6:44)

  Ema [anonim]

  Dle Mihu,

  Va amintiti ca in perioada in care "s-a judecat comunismul", au fost invitate la o emisiune (cred ca la PROTV) mai multe femei care au relatat experientele cumplite prin care au trecut in perioada "decretzeilor". Realizatorul acelei emisiuni v-a este cumva dator pt idee, desi cronologic emisiunea a avut loc acum multi ani inainte?

  Ce marunt sunteti!
 • 0 (0 voturi)    
  Baia (Marţi, 29 mai 2007, 7:36)

  Nicolae Rusu [anonim]

  D-le Mihu , nu cumva ati sarit ca ...avortonul in baie?Oricum, viitorul d-tale este in cada de baie.
 • 0 (0 voturi)    
  cronologie (Marţi, 29 mai 2007, 7:39)

  vatman [anonim]

  acum un an, pe vremea concursului de scenarii, dl. Mungiu deja se apucase de filmari, deci avea nu numai scenariul gata, ci si finantarea. Aveti idee cat dureaza sa faci un film? Este vorba de ani de zile, nu de cateva saptamani acolo; ani de zile, in care odata ce dl Mungiu a stiut ce film vrea sa faca, a trebuit sa isi gaseasca sponsori, parteneri, producator, actori, etc.

  si mai vine cate un mihu, hop si el la ciolan... relax, oameni buni, ca sunteti penibili
 • 0 (0 voturi)    
  he-he (Marţi, 29 mai 2007, 8:07)

  under [anonim]

  atat stim noi...sa aruncam cu rahat de invidie!si la gimnastica am facut la fel,la fotbal la fel....deci asta-i Romania,din care fac si eu parte! l-am auzit pe ministrul culturii,ca de acum finanteaza multi bani,ca aranjeaza toate cinematografele,etc la Radio Romania,insa stiti cat dureaza o nunta si o inmormantare la romani?3 zile...atat va tine si minunea de la cannes!
 • 0 (0 voturi)    
  traficul de idei (Marţi, 29 mai 2007, 8:33)

  jeleu [anonim]

  Domnule Mihu,
  Peste ocean s-au facut extrem de multe filme despre razboiul din Vietnam sau Holocaust. Multe au aparut la intervale foarte scurte de timp. Asta nu inseamna ca scenaristii s-au inspirat unii de la altii. Chiar si asa, sunt subiecte extrem de ample, fiecare poate exprima o perspectiva extrem de personala. Si in cazul subiectului de fata, din cauza caruia au avut de suferit cateva sute de mii de femei. Au fost atat de multe tragedii incat pot fi prezentate extrem de multe perspective.
  Cred ca v-ati ales prost momentul pentru a iesi la rampa cu aceste declaratii. Subiectul se stia de cel putin 3-4 saptamani, au aparut si interviuri in ziare si reviste. Puteati actiona atunci. Dar in niciun caz acum, cand Mungiu este in culmea gloriei.
  Si rusine Hotnews, ce arunca un titlu de 2lei, jegos, ca in libertatea, ce deruteaza cititorii.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce abia acum? (Marţi, 29 mai 2007, 8:58)

  Cristi [anonim]

  O singura intrebare am! De ce nu a reclamat acest lucru Dan Mihu pana acum???
 • 0 (0 voturi)    
  invidia are mana lunga si ura mare (Marţi, 29 mai 2007, 9:08)

  Sorin [anonim]

  Constat ca mafia lui sergiu nicolaescu&acolitii are mana lunga !!! Ii seaca invidia la ficati, nu altceva !!!! Rusine ! De ce nu ati zis inainte ??? De ce acum ??? Dupa premiere...
  Se vede reaua credinta, invidia si meschinaria unora.
  Ar trebui sa ia DNA-ul la puricat afacerile veroase ale lui tovarasu sergiu n. si a acolitilor sai.
 • 0 (0 voturi)    
  rabdare (Marţi, 29 mai 2007, 9:12)

  vlad [anonim]

  Oricine e interesat de subiect si mai ales dn-ul Mihu, daca are rabdare cam o saptamana , poate viziona filmul in cadru TIFF si se poate lamurii daca e vb doar de o idee sau de mai mult. Eu zic ca nu poti face un film castigator de Cannes cu o idee si o singura scena decat cu mult talent si indiferent de ce s-a intamplat rezultatul e un act artistic de valoare. Pentru mine unu nu prea are importanta cum s-a realizat pentru ca pornind de la aceleasi premize probabil alta echipa sau alt regizor nu ar fi reusit o asemenea performanta. Nu am citit multe critici dar majoritatea evidentiau arta regizorala si interpretativa si mai putin scenariul. Iar daca se vorbea de scenariu se vorbea despre prietenia dintre cele doua protagoniste si mai putin despre tema (aparent) centrala a avortului.
  Dar, inca odata, rabdare, pentru ca vom vedea filmul in curand :)
 • 0 (0 voturi)    
  stopa mea (Marţi, 29 mai 2007, 9:36)

  zed [anonim]

  din momentul acesta "patentez" toate ideile de avort, incest, cersit la metrou, ferentari, facut mici pe terasa blocului, pionieri, soimii patriei, brifcor, IMS etc. sa nu mai faca nimeni nimeni nici un film pe tema asta.
  AM ZIS!!!! stopa mea.
 • 0 (0 voturi)    
  hotia, smecheria si invrteala (Marţi, 29 mai 2007, 9:40)

  unromanmicdetot [anonim]

  uite un titlu de film, cam ca "Petrolul aurul si ardelenii" ..cand sunt caracteristici de baza ale prezentei societati si mama mama ce filme s-ar face, inca mai scormonim prim mizeriile epocii de aur... sunt vinovate femeile epocii respetive care au trait pe viu o astfel de mutilare fizica si psihica , ce le-a marcat viata pentru totdeauna?? chiar trebuia sa mai facem un film atat de ingrozitor despre tema asta?? ma rog..
  e clar ca cele trei cuvinte devenite celebre la noi " hotia, smecheria si invarteala " caracterizeaza in asa mare masura filozofia de viata a romanilor din prezent incat se pare ca ar fi echivalent cu o tradare nationala desconspirarea lor pe piata cinematografica
  ca dovada....un tanar regizor roman castiga palme d'or cu o idee ce poate fi de "imprumut" si cineva de mai sus se grabeste sa spuna : ce conteaza de unde are ideea , bine ca a castigat sa avem si noi cu ce ne lauda...halal, daca se va dovedi adevarat, chiar avem cu ce ne lauda
 • 0 (0 voturi)    
  tipic romanesc (Marţi, 29 mai 2007, 9:40)

  adriana [anonim]

  Este revoltator ! Chiar ma intrebam ca cand vor aparea primele mancatorii....Cum se ridica unul trebuie sa-i dam la cap urgent! Dle Mihu vreti o parte de cascaval ?
 • 0 (0 voturi)    
  Furi si Castigi !!! (Marţi, 29 mai 2007, 9:48)

  Sadam si Eva [anonim]

  ce naiba ba oameni buni, adica omu' vine cu nishte chestii palpabile iar voi aveti o atitudine tipic romaneasca "si ce daca a furat ba, ela fost baiat descurcaretz, hai roiu ca ne iei soarele.."

  unii oameni sunt atat de frustrati si lipsiti de realizari, incat se agata cu disperare de reusitele unor "conationali" doar doar ii va lauda si pe ei cineva...pentru meritul altora, fie el si unul insusit prin frauda

  De ce nu si-a prezentat filmul in Romania si mai apoi la Cannes ?!?!
 • 0 (0 voturi)    
  o lume de plagiatori (Marţi, 29 mai 2007, 10:18)

  neranchiunoasa [anonim]

  Iaca pozna ca nu m-am gandit. Ca si pe mine m-a plagiat domnul Mungiu... Acum un an scenariul meu care a concurat pentru HBO avea ca tema doau studente caministe... si poate maine vine cineva si spune ca si cel care producea avortul era unic... si sa si cei 3000 de lei erau o suma unica...
  hai sa fim seriosi.... daca am trait un pic si in comunism stim ca subiectele acestea ne erau comune.
 • 0 (0 voturi)    
  tipic (Marţi, 29 mai 2007, 10:18)

  Augustin,Cluj [anonim]

  aseara eram mandru ca putem fi si noi demni in Europa...acum dvs dle Mihu si ziarele flamande de senzational,imi dati un gust amar...si ca mine sant ff multi,am toata convingerea!de ce? si pana cand?nu sant eu mare specialist ,dar oricum de la un scenariu(sau o idee de scenariu)si pana la un film atat de apreciat,e cale lunga! nu cred ca merita sa faceti acest gest..
 • 0 (0 voturi)    
  sariti! plagiat! (Marţi, 29 mai 2007, 10:21)

  pastisescu [anonim]

  @ Sadam si eva (#45)

  exact asta am spus si eu ieri seara si vad ca in dimineata asta tu-mi iei vorbele din gura. cum se face? de unde stiai de chestia asta? e prea mare asemanarea de idei. eu cred ca mi-ai plagiat opinia. sa-ti fie rusine!
 • 0 (0 voturi)    
  moda vine, moda trece (Marţi, 29 mai 2007, 10:22)

  plagiatorul [anonim]

  Dupa cum stipuleaza un cotidian local, fimul romanesc se afla intr-o faza de mare simpatie si acceptanta in randul acelor artisti apuseni care dreaga premiile , aidoma celui iranian acum o decada. In sine un fapt imbucurator. Moda depistarii plagiatelor e mai veche si cunoaste o cvasi globalizare: peste tot se scormoneste, se aduc acuze. Priviti chiar lucrarile de doctorat: de cand cu copy-paste pe calculator, in fiecare a doua teza, sunt, pasami-te, recunoscute portiuni intregi preluate fara nicio schimbare, cu atat mai putina jena. Ori a crescut numarul frustratilor in mod exponential, ori moda a pus stapanire pe lume. Societatea luminoasa spre care ne indreptam contine o portie zdravana de perversitate; sau traim cu ea, sau ne urnim oasele lenese ca sa croim una noua.
 • 0 (0 voturi)    
  Povesti diferite (Marţi, 29 mai 2007, 10:34)

  afi [anonim]

  Din cate imi pot da seama acum, dupa citirea scenariului lui Dan Mihu si informatiile aparute in presa despre tema filmului lui Mungiu - par a fi povesti diferite - care pornesc de la o idee comuna - aceea a avortului inainte de '89.
  Povestile ce se tes in jurul acestei idei sunt diferit tratate - numai daca ne gandim la personaje ... Poate anumite imagini se regasesc dar cred ca din punct de vedere psihologic lucrurile sunt tratate altfel pentru ca si personajele provin din medii diferite.... Ma intreb cate scenarii au fost facute in Romania dupa evenimentele din 89, si in cate din filmele realizate apar imagini, scene ce se regasesc si in acele scenarii??? Idee poate fi comuna - insa diferenta intre idei este data tocmai de modul in care ea este pusa in practica, tratata....
 • 0 (0 voturi)    
  Dinozaurii se bucura (Marţi, 29 mai 2007, 10:35)

  Eugen [anonim]

  Nu stiu care este adevarul. Dar stiu ca dinozarurii in frunte cu Sergiu Nicolaescu care au clasat productia pe locul 4 la intern si care a ajuns pe locul 1 la extern, au acum pretexte si fumigene care sa micsoreze victoria nou venitilor pe teritoriul lor etern de vinatoare.
 • 0 (0 voturi)    
  pt 45 (Marţi, 29 mai 2007, 10:43)

  kiko [anonim]

  N-ai inteles ca filmele de la Cannes trebuie sa fie premiere? Daca era prezentat mai intai in Romania, nu mai putea participa la Cannes. Chiar asa de greu e sa intelegi?
 • 0 (0 voturi)    
  pacat... (Marţi, 29 mai 2007, 10:46)

  emil [anonim]

  pacat ca natia asta nu se stie bucura de un succes...
  sunt multi cu idei geniale in tara asta...putini ajung sa le duca pana la capat...totul tine de perseverenta...
  nu te poti opri la mijlocul cursei si sa te plangi ca altul a trecut linia de finish pt ca tu ai luat startul mai prost...
  vrei sa tii ideea originala pt tine...sa o pui in practica cu mijloacele tale...cu riscul de a pica pe locul doi....nicio problema....lupta pt ea, incearca sa faci totul ca sa o vezi pusa in practica, dar atunci nu o arunca pe masa asa ieftin la un concurs...nu te vinde pe gratis...o sa ai riscul unor frustari...au germanii o piesa de care mi-am adus aminte cu ocazia acestui subiect "die Gedanken sind frei..." gandurile sunt libere...nu pot fi ingradite...o idee iti poate veni oriunde...poate declansa explozii interne care sa te motiveze sa razbati...imi place sa cred ca asta s-a intamplat cu cristian mungiu...haideti sa nu aruncam totul in trivial...sa nu balcanizam iarasi un succes...d-le Mihu va felicit pt. scenariu, chiar daca nu l-am citit , faptul ca un subiect pe care l-ati prelucrat ajunge sa fie premiat e si o confirmare a intuitiei d-voastra...bucurati-va pt asta...si incercati data viitoare sa razbateti cu ideea pana la capat...
 • 0 (0 voturi)    
  Mihu si avortul Otiliei, din banii lui Pascalopol (adica Sergiu Nicolaescu) (Marţi, 29 mai 2007, 10:53)

  Fane [anonim]

  Mare pacat ca n-a bagat tata-sau in "Felix si Otilia" vreo scena cu ceva avort (de fapt cam greu, ca nici romanul lui Calinescu, nici cenzura comunista nu i-ar fi permis), macar ar fi facut ciocul mic acum.
 • 0 (0 voturi)    
  nasol (Marţi, 29 mai 2007, 10:56)

  emil2 [anonim]

  iarasi ne facem de ras
 • 0 (0 voturi)    
  Un scenarist frustrat s-a intilnit cu un jurnalist frustrat (Marţi, 29 mai 2007, 11:01)

  gica anti-contra [anonim]

  Culmea penibilului este ca jurnalistul mai si pune, la sfarsitul articolului, un link catre un rezumat al scenariului lui Mihu, care se vede de la o posta ca n-are nimic de-a face cu scenariul lui Mungiu... Da' bineinteles, au intrat amandoi, Mihu si Covaci, in gura targului, ca si Anna Nicole Smith, macar din publicitate mai ies vreo zece arginti, ii mai invita poate vreun Dan Diaconescu la vreo emisiune, ceva...
  Chiar, nu exista pe site nici o condica de sugestii si reclamatii, ca sa ii pun si eu o soparla lui Cristian Covaci ?
 • 0 (0 voturi)    
  plagiat (Marţi, 29 mai 2007, 11:22)

  pascal [anonim]

  Intrebarea mai simpla este daca ptr cele 2 concursuri HBO si CNC au fost depuse niste scenarii (din cate stiu de pe site reguli destul de stricte) identice - cum pretinde reclamantul - exista un raspsuns al CNC-ului dpdv al finantarii unui plagiat ? Si daca nu exista - la vremea respectiva nimeni neridicand aceasta problema nu cumva e o pb de publicitate ieftina a dnlui Mihu ?
  Eu cred ca ar trebuii sa vedem filmul si sa avem un raspuns al comisiei de finantare dpdv al scenariului "original" sau nu. Momentan sa nu uitam caci meritul este in primul rand al REGIEI, al actritei in rolul principal si sa nu aruncam cu noroi inainte de a fii siguri de ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce acum? (Marţi, 29 mai 2007, 11:35)

  pia [anonim]

  o fi adevarat, n-o fi adevarat, se poate verifica, desigur. Chestia e - de ce acum si nu inainte? chiar nu stia dl. Mihu ca se face film? De ce n-a reclamat inainte?
  atit vreau sa stiu.
 • 0 (0 voturi)    
  Barfa??? (Marţi, 29 mai 2007, 11:36)

  Florin.P. [anonim]

  Se poate ca CINEVA cu oarecare "nivel" moral sa scoata in viitor un film despre CORUPTIA din romania ???
  Ar fi probabil cu siguranta unul din cele nominalizate anul viitor pentru OSCAR ....Mai ginditiva , tema este foarte vasta ...Salutari din capitala muzici mondiale .
 • 0 (0 voturi)    
  dupa razboi, multi viteji se arata (Marţi, 29 mai 2007, 11:36)

  gabi [anonim]

  s-a produs si inevitabilul : acuzatul de plagiat... noi ramanii nu stim sa ne bucuram de reusita celui de langa noi care, poate e mai bun decat noi... inca mergem pe principiul "...sa moara si capra vecinului"

  pacat k munca unor persoane nu poate fi apreciata la justa valoare... de fapt, ne aducem aminte de valoarea artistilor nostri atunci cand ei deja sunt cunoscuti si apreciati peste hotare... si reprezinta deja alte tari...si atunci tot ei sunt blamati ca in loc sa se simta mandrii ca sunt romani si sa reprezinte tara, sunt "orbiti" de avantajele oferite de terti... sa nu va mai mirati oameni buni atunci cand aflati ca viitorul premiat Nobel (sau orice alt premiu international de mare amploare) este american, sau francez sau orice alta nationalitate este la origine roman...

  FELICITARI inca odata premiatilor de la CANNES... sunt persoane care apreciaza munca voastra si se simt mandri ca pot sa se laude cu faptul ca va sunt conationali
 • 0 (0 voturi)    
  nimic neobisnuit (Marţi, 29 mai 2007, 11:37)

  calif [anonim]

  Orice film premiat, in general orice film de succes, are parte de acest tip de contestari. Unii incearca sa-si faca un nume contestandu-i pe cei care au succes.
 • 0 (0 voturi)    
  tipic RO (Marţi, 29 mai 2007, 11:39)

  D.B. [anonim]

  Ca de fiecare data cineva se plange ca ideea i-a fost furata. dar de ce nu a dus proiectul lui pana la capat daca e vorba de asa. In plus Mungiu a avut viziunea lui care nu cred ca este identica cu cealalata. Stiu sigur ca Mungiu a facut niste sacrificii ca sa iasa filmul. Dan Mihu putea si el sa faca un sacrificiu ... deci lacrimile si furia de acum nu isi au rostul.
 • 0 (0 voturi)    
  este absurd!!!!! (Marţi, 29 mai 2007, 12:03)

  macchiavelli [anonim]

  fratilor, TEMA unui film NU poate fi furata! ce Dumnezeu, cate filme nu s-au facut si nu se vor mai face pe tema celui de-al doilea razboi mondial ?! sa intelegem de la domnul mihu ca NUMAI PRIMUL a fost original si celelalte nu?! e culmea! ce diferentiaza un film de altele nu e tema (ORICE tema poate fi folosita) ci TALENTUL de a pune acea tema intr-o forma ARTISTICA !!!! pacat de acest scenarist care si-a distrus singur acum sansa de a mai face ceva in cariera. poate avea talent....
 • 0 (0 voturi)    
  Coane Mitica (Marţi, 29 mai 2007, 12:13)

  Maria Mai [anonim]

  Eu nu inteleg de ce toata lumea se ia de dl. Mihu. Astia care ati vazut filmul, unde l-ati vazut frate? La Cannes? Cum ati ajuns acolo? Un om de rand ca mine nu poate ajunge la Cannes. Deci ori sunteti prieteni ai lui Mungiu, ori sunteti in bransa si va aparati unii pe altii.
  Unii se iau de omul respectiv de ce nu l-a sunat pe Mungiu. Incerc sa ma pun in pozitia lui. De unde pot lua eu, om de rand, telefonul lui Mungiu? Il vreau si eu ca sa il sun sa il felicit pentru Occident.
  Ati vrut democratie. Democratie inseamna sa ne putem toti exprima parerea. Eu am citit toate parerile de pana acum. Foarte multi sunteti agresivi. Inca nu ati invatat sa lasati oamenii sa isi exprime neincrederea. Este dreptul lui Mihu sa puna la indoiala filmul, din moment ce nu are multa informatie. Poate cand va vedea filmul va spune: nu domle' nu e plagiat sau poate va spune ca e plagiat.
  Hai sa invatam sa fim mai toleranti si sa asteptam sa vedem filmul.
 • 0 (0 voturi)    
  Incredibil cit de distructivi pot fi unii (Marţi, 29 mai 2007, 12:14)

  Sorin Aradean [anonim]

  Eu ramin perplex la cit de distructivi si de invidiosi pot fi unii indivizi ai acestei natii. Ma declar si eu Gica anti-contra, precum colegu' de la # 56 !!
 • 0 (0 voturi)    
  jenant (Marţi, 29 mai 2007, 12:14)

  dionis [anonim]

  Articolul, precum si o buna parte din postari sunt jenante. Lasati, va rog, un om sa se bucure de realizarea sa. Chiar nu se poate acest lucru in Romania? Oricum, lucru cert, cinematografia romaneasca actuala nu se ridica nici pana la genunchiul broastei, comparativ cu anii 70, in care s-au facut cu adevarat filme extraordinare, chiar daca regimul era cel care era. In ceea ce priveste tema avortului, aceasta apare intr-un fil romanesc care se numeste "ilustrate cu flori de camp", aparut in perioada de aur a cinematografiei romanesti. L-ati vazut? Inca odata va rog pe toti: lasati omul sa se bucure de succesul sau, este munca sa, este realizarea sa, trebuie sa se bucure.
 • 0 (0 voturi)    
  penibil (Marţi, 29 mai 2007, 12:20)

  costin [anonim]

  am inceput sa citesc scenariul dlui care se plinge pe aici .... daca vreti sa aveti o parere pertinenta si nu numai sa apreciati probabilitatile ... hotnews are link spre respectivul scenariu.

  desi prea putini dintre noi au vazut filmul lui Cristi Mungiu, cititi scenariul premiat de HBO si o sa vedeti ca nu are nimic, dar nimic de a face cu filmul premiat la Cannes, in afara de faptul ca este o alta poveste a unui alt avort in Romania anilor de dinainte de revolutie.

  atitudinea dlui Mihu este penibila ... nu e vorba ca cineva i-ar fi "preluat" ideea, ci isi revendica dreptul de a face el primul un film pe un astfel de subiect.
  penibil.
  PENIBIL penibil penibil
 • 0 (0 voturi)    
  baesecu decoratorul (Marţi, 29 mai 2007, 12:34)

  MARIA [anonim]

  EU ZIC CA TOT NISTE TRISTI SUNTEM CA ATARE FILMELE ROMANESTI SUNT NISTE APOCALIPSE NESFARSITE. NE MAI BAGA SI IN SEAMA.....IAR BAIATUL ASTA MUNGIU A FOST DECORAT DE PRIMUL INTELECTUAL AL NATIEI DE TRISTI :0
  CE HAIOS.
 • 0 (0 voturi)    
  multi ... dupa razboi se-arata (Marţi, 29 mai 2007, 12:42)

  andrei [anonim]

  "E foarte putin probabil ca acest subiect sa fie tratat de doi barbati in acelasi timp, mai ales ca este o tema pe care femeile ar intelege-o mult mai usor. Stiu ca voi fi considerat ranchiunos si frustrat, insa vreau sa-mi fac publica opinia” a declarat Mihu. ......

  ranchiunos, frustrat.
  de ce e putin probabil ca subiectul sa fie tratat de doi "barbati" in acelasi timp???? nu e putin probabil, nu e nici "mult" probabil, ci este absolut posibil si care este legatura cu faptul ca auzi la el, e o tema pe care "femeile" ar intelege-o mai usor???? el a inteles-o mai greu .... ?


  "Acesta considera ca cea mai potrivita atitudine ar fi fost ca Mungiu sa-l contacteze pentru a prelua idei din scenariu, sau, mai mult, pentru a-l dezvolta impreuna."

  este culmea ipocriziei "artistice". dl Mihu se crede sursa de inspiratie pt dl Mungiu fara macar sa fi vazut filmul, si pretinde ca ar fi trebuit sa fie coautor .... !!!!!! no, cine nu se vrea coautor (post..... premiu) la un film care a cistigat Palm d'Or.

  oricum, cititi-i scenariul si va veti lamuri. se poate descarca de pe pagina spre care are link hotnews.
 • 0 (0 voturi)    
  Hotnews: la al catelea off-side?!? (Marţi, 29 mai 2007, 12:56)

  Ovi [anonim]

  Din cate inteleg, dl. Mihu nu acuza pe nimeni de plagiat (probabil ca realizeaza ce inseamna, d.p.d.v. financiar, un proces pierdut in instanta pe aceasta tema...), ci este doar "deziluzionat" (sau, ma rog, "total socat") ca nu a primit un "e-mail amical" de la dl. Mungiu. Mai ramane insa ca dl. Mihu sa ne convinga de ce ar fi trebuit dl. Mungiu sa se simta obligat sa trimita "e-mail-uri amicale" oricui se intampla sa se bage in seama (atunci cand altii nu-l baga)...
  Doua probleme vad eu aici: una privindu-l pe dl. Mihu, cealalta privind Hotnews, ca editor al stirii. Se le iau pe rand:
  1. Problema d-lui Mihu: desi dl. Mihu nu vine cu o acuzatie formala de plagiat, el isi construieste acum o notorietate solida si ieftina, foarte folositoare in anumite medii (sordide), care va putea fi exploatata vartos, la momentul oportun.
  2. Problema stirii, sau mai bine zis a titlului aplicat de Hotnews acestei stiri: din pacate, acest site recidiveaza, probandu-si odata in plus deficitul grav de deontologie profesionala. (Nu ca asa ceva s-ar gasi pe toate drumurile in aceasta tara...)
  Pacat, Hotnews, va consideram o sursa buna (concentrata, la obiect) de stiri, insa, pentru ca mi-am pierdut increderea, n-o sa va mai accesez pe viitor decat cu maxima circumspectie.(Nu ca v-ar pasa voua de asta...)
 • 0 (0 voturi)    
  rusine HotNews pentru titlu (Marţi, 29 mai 2007, 13:13)

  AdiM [anonim]

  Mi se pare fals pusa problema. Cred ca subiectul e prea amplu pentru a putea fi confiscat de o persoana.
 • 0 (0 voturi)    
  stergeti naibii stirea asta! (Marţi, 29 mai 2007, 13:18)

  Cosimo [anonim]

  Tot n-ati sters stirea asta de doi lei?
  Chiar nu va dati seama ca va prejudiciaza imaginea de site serios? Ori voi nu cititi comentariile cititorilor?
  Tare ma dezamagiti de la o vreme, Hotnews...
 • 0 (0 voturi)    
  - (Marţi, 29 mai 2007, 13:39)

  raluca [anonim]

  Maria Mai (64), faza cu "Hai sa invatam sa fim mai toleranti si sa asteptam sa vedem filmul" e valabila si pentru d-l Mihu.
  Iar faptul ca tu te pozitionezi ca "om de rand" si nu ai cum sa ajungi la Cannes, e strict problema ta.
 • 0 (0 voturi)    
  Plagiat? (Marţi, 29 mai 2007, 13:43)

  Laura [anonim]

  Cam asa mi-a sunat si mie, a plagiat. A fost prima reactie pe care am avut-o cand am auzit care e subiectul, dar mi-am spus ca se inscrie in randul celor care "prind" (mai nou): perioada ceausista, revolutie etc.
  Sa vedem filmul, noi, muritorii de rand si apoi comentam, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  - (Marţi, 29 mai 2007, 14:08)

  miculgigant [anonim]

  Oare de ce tace dl. Mihu? Si-o fi dat seama ca toata lumea asta
  care scrie pe forum nu e nebuna? Sau, mai degraba, viseaza cum
  posteritatea ii va face dreptate!
 • 0 (0 voturi)    
  foaie verde stalp (Marţi, 29 mai 2007, 14:44)

  AliaX [anonim]

  daca asta e plagiat, atunci eu sunt mama lu stefan cel mare...ii recomand excitatului autor de scenarii sa caute intelesul termenului "plagiat"...cat despre scriitura si subiect, scenariul e un tratat de puericultura perfect
 • 0 (0 voturi)    
  palm d\\\'or pentru romania (Marţi, 29 mai 2007, 14:53)

  roxana [anonim]

  cat timp a turnat filmul si a avut nevoie de finantare, nimeni nu l-a bagat in seama pe Cristian Mungiu. oamenii de afaceri sunt mai interesati sa-si arate bogatia in emisiuni la televizor, dar sa sustina financiar un film pare a fi neimportant. Acum, cand a fost premiat filmul lui Mungiu ni se pare ca suntem indreptatiti sa la acel premiu pentru care nu am facut nimic. Deja premiul nu mai apartine celui care a muncit ci Romaniei. Si ca si cum nu ar fi fost suficient, ne punem poalele in cap, tipand dupa premiere ca este plagiat. Cam penibil.
 • 0 (0 voturi)    
  (Marţi, 29 mai 2007, 15:09)

  mihai [anonim]

  Dn. Mihu ... daca e al tau ... de ce nu te-ai dus tu cu el la Cannes ? pana una alta acolo se recunosc valorile... nu la HBO. Dar vorba aia... "valoarea mea, valoarea mea ... ".
  Oricum in tzara asta cum sare unul cu capul un pic mai sus deasupra multzimii, hop apare shi sabia care sa il reteze. De ce acum domnule Mihu... de ce nu cand a inceput filmarile? shi ce daca e scenariul tau? crezi ca asta face filmul bun? te insheli... arta cinematografica nu sta numai intr-un scenariu... ca doar de aia "ne uitam" la imgini. Sau ai desenat matale shi cadrele de la film.... ce ar spune fratzii Grimm despre ecranizarile lor... mama, nici Gigi nu are bani cat ar trebui sa ia cei doi din drepturi de copyright... shi culmea nimeni nu acuza pe nimeni de plagiat... deshi la baza scenariul e acelasi pentru N ecranizari, nu ? Sau ce numai personajul matale a facut avort pe vremea lui Ceaushescu? (as plange dar mie prea greatza).

  Sincere felicitari dn-lui Mungiu. In sfarshit auzim shi altceva de de-ai nostri, altele decat furturi, omoruri shi alte cele....
 • 0 (0 voturi)    
  AM CITIT (Marţi, 29 mai 2007, 15:29)

  cititor [anonim]

  Am citit scenariul: este o aberatie rauvoitoare ca cineva sa sustina ca povestea lui Mungiu (asa cum o stim cu totii de la televizor) are vreo legatura cu acest scenariu. Alta decat ca e un avort in perioada comunista. dar despre asta toti decreteii ar putea povesti, nu e defel subiect cu copyright!!!
  Asa ca domnule Mihu, mai bine va vedeti de munca dvoastra, cine v-a invatat sa faceti scandalul asta nu la binele dvoastra s-a gandit!
  Asa-s romanii...
 • 0 (0 voturi)    
  slab scenariul (Marţi, 29 mai 2007, 15:41)

  ernst [anonim]

  Slab scenariul lui Mihu, greu de crezut ca ar putea iesi un film mare din el! previzibila evolutia "eroilor", schematice personajele (ea - o "avortata" mater dolorosa, el - sotul, un stupid inconfundabil, bunicul putea deveni ceva), slabuta intriga, finalul teribilist si sec (trasul apei peste avorton, ce sa spun?!)! ma mir ca se premiaza astfel de scenarii?!
 • 0 (0 voturi)    
  Film (Marţi, 29 mai 2007, 16:01)

  Likea [anonim]

  Dar toti cei ce va revoltati aici si dati in d-nul Mihu ati vazut mult discutatul film? O pura curiozitate de-a mea... :) Merci
 • 0 (0 voturi)    
  Stau si eu ca Gheorghe (Marţi, 29 mai 2007, 16:07)

  Gheorghe [anonim]

  Stau si ma minunez :)) Nu, nu visez. Se poate intampla asta oriunde in lume? NU, clar NU! A ... ba da ... in romania!

  Oricum ... daca e plagiat ... jos premiul! Fiti barbati!

  Daca nu ... este de cacao mai Danele! Alegeti alta meserie!

  Cat despre aruncatul pietrei ... asteptati sa vedeti filmul / sa cititi scenariul. Chestiile "de suflet" nu sunt bagate in seama decat de vorbitorii limbii romane!
 • 0 (0 voturi)    
  Putin calm nu strica (Marţi, 29 mai 2007, 16:55)

  Noptile Cabiriei [anonim]

  ...pentru ca: 1. dl Mihu nu a pomenit de plagiat. 2. este vorba de o preluare de idee, ceea ce presupune un minim act de politete din partea celui care a preluat ideea. 3. trebuie sa vedem filmul... in comparatie cu scenariul respectiv. 4. trebuie sa asteptam si raspunsul regizorului.
 • 0 (0 voturi)    
  manipulare (Marţi, 29 mai 2007, 16:56)

  yoko [anonim]

  mihu asta vrea sa isi faca reclama.ne-a manipulat un pic.uite asa am citit multi scenariul lui.si eu.nu are nici o legatura cu filmul lui mungiu.pe liternet recunoaste si el asta.zice ca ideea cu avortul a avut-o el primul nu ca mungiu a plagiat. oricum scenariul lui mihu e subtire de tot, ceva de scurt metraj...
  deci,mihu a zis ca ce-ar fi sa ies si io un pic in fata ,a facut-o si i-a si reusit...
  bravo mungiu! rusinica mihule!
 • 0 (0 voturi)    
  @70.ovi (Marţi, 29 mai 2007, 17:09)

  yoko [anonim]

  de acord cu tine , ovi in ceea ce priveste hotnews.ii urmaresc de ani buni (erau revistapresei atunci), si constat ca s-au pervertit in ultima vreme.si ca si tip de stiri,si ca stil de a face stiri si mai ales ca partizanat politic adesea deshantzat...regret,dar desi citesc hotnews zilnic,nu mai cred in voi mai mult decat in alte ziare si posturi tv.pacat!
 • 0 (0 voturi)    
  Mai mult calm (Marţi, 29 mai 2007, 17:21)

  Zoii [anonim]

  Eu cred ca inainte de a ne da cu parerea ar trebui sa vedem filmul, sa citim scenariul (sau invers) si abia pe urma sa formulam o opinie.
 • 0 (0 voturi)    
  unde e biserica sa se revolte (Marţi, 29 mai 2007, 18:05)

  ete [anonim]

  Cum se poate sa felicitam un film cu specific avort, sa aplaudam deschis. Ar trebui sa aplaudam deschis cand un elev se sinucide pentru ca iubea pe dn profesoara. Hai sa incurajam mai departe drumul spre iad.
 • 0 (0 voturi)    
  @ete (Marţi, 29 mai 2007, 18:20)

  Gheorghe [anonim]

  Gresit pus problema!

  Unde era biserica in perioda comunista! Asa trebuia sa te intrebi retoric!

  "Avortonii" de azi sunt consecintele "avortonilor" de atunci ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Drepturile de autor (Marţi, 29 mai 2007, 18:32)

  Dan Danila [anonim]

  Nu pot sa ma pronunt definitiv inainte de a vedea filmul, dar daca plagiatul se confirma, este ceva grav si impardonabil. Din pacate, chiar daca la noi exista o lege a dreptului de autor,
  probabil ca prea putini se simt datori sa o si respecte, in definitiv ideile sunt ceva imaterial, isi zic unii, iar furtul acestora
  nu are greutate (sic!). Daca Mungiu s-a folosit de scenariul altuia fara sa-i ceara acordul, dansul are o mare problema si cariera i s-a terminat inainte de a incepe!
 • 0 (0 voturi)    
  Nicicum nu sunteti multumiti (Marţi, 29 mai 2007, 19:13)

  Cristina Petrescu [anonim]

  Cand hotnews va informeaza de ce va informeaza, cand nu va informeaza de ce nu va informeaza.
  Dar ciufuti mai sunteti fratilor. Nu va intereseaza, nu cititi articolul.
  Pe mine ma intereseaza.

  You go HOTNEWS.
 • 0 (0 voturi)    
  Cristian Mungiu avea scenariul cu o luna inaintea lui Dan Mihu (Marţi, 29 mai 2007, 20:02)

  Bim [anonim]

  Dupa cite am inteles Cristian Mungiu a atasat scenariul filmului sau la cererea pentru finantare facuta catre CNC in aprilie 2006 deci cu o luna inaintea concursului HBO din mai 2006 la care a participat si Dan Mihu,
  A
 • 0 (0 voturi)    
  Superficialitatea invinge... (Marţi, 29 mai 2007, 20:05)

  Petre [anonim]

  De ce totdeauna avem o opinie, inainte sa stim detalii?
  Noi stim mai bine, avem verdictul final pe tava, inainte sa ne pierdem vremea sa aflam detaliile...
  Aici puteti gasi o critica a filmului...
  http://www.cinematical.com/2007/05/17/cannes-review-4-mon ths-3-weeks-and-2-days/
  Aici puteti gasi scenariul dl Mihu...
  http://editura.liternet.ro/carte/222/Dan-Mihu/Sa-iubesti-si-s a-tragi-apa.html
  Personal, nu gasesc nici o asemanare, exceptie fiind ca este vorba de un avort, in Romania anilor 80...
 • 0 (0 voturi)    
  plagiat ? (Marţi, 29 mai 2007, 21:27)

  Richard [anonim]

  Precizari
  Dan Mihu (28 mai 2007 23:59)

  Nu il acuz de plagiat, ci de faptul ca s-a prevalat de pozitia in juriul HBO pentru a prelua tema scenariului, ideea originala, pentru care scenariul a si fost premiat. Apoi a fortat finantarea, cu scandalul din iarna trecuta. Daca nu ar fi primit acea finantare, acum ar fi trebuit sa astepte cot la cot cu noi, urmatoarea sesiune de finantari a CNC-ului.

  Nu m-am "plans" inainte de premiere pentru ca premiera a avut loc la Cannes si nu am aflat decat bucatica cu bucatica despre subiectul filmului, pe masura ce ajungeau ecouri in tara.

  O ultima precizare: nu ma asteptam la un contact formal, nu tineam in mod deosebit sa lucrez cu domnia sa pe acest scenariu. Desi prezenta unui regizor in juriu ne-ar fi indreptatit pe noi scenaristii sa visam la o asemenea atitudine. M-as fi multumit insa cu un simplu mail amical in care sa-mi spuna ca scrie si el pe tema asta - ar fi fost o competitie corecta. Asa, facut pe ascuns si dus direct la Cannes, nu mi-a lasat nicio alta optiune.

  Socul a fost prea mare...

  Iar deziluzia a fost totala. Nu ma asteptam la un astfel de gest de la un regizor tanar, aflat la al doilea sau lung-metraj. Credeam ca ideile incep sa se "imprumute" mai incolo, cand ai cam spus ce aveai de spus si incepi sa te uiti prin ograda vecinilor.
  ...........................................
 • 0 (0 voturi)    
  gura lumii... (Marţi, 29 mai 2007, 23:09)

  Ileana [anonim]

  M-am bucurat copilareste cand am auzit ca a castigat Cristi Mungiu la Cannes. Mi-am zis: iata, se poate! Ca multi dintre cei care au comentat stirea asta, am simtit aceeasi dezamagire, acelasi gust amar, la citirea acuzatiei de plagiat (titlul exagerat este © Hotnews, rusinica!)
  Nu se poate, dom'le, daca nu facem nitel scandal!
  Putem sa ne bucuram frumos de succesul de la Cannes?
  Domnilor?

  PS: spre aducere aminte:
  http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070527_canne s_nemescu.shtml
 • 0 (0 voturi)    
  aoleo (Marţi, 29 mai 2007, 23:16)

  Topot [anonim]

  Aoleo, ce-o sa facem noi tiganii, ca o sa vina astia cu plagiatul. Votati Tariceanu! Votati Melescanu! Votati Orban!
 • 0 (0 voturi)    
  plagiat (Marţi, 29 mai 2007, 23:45)

  rxn [anonim]

  Domnule Mihu, hai lasa.ne cu comentariile dvs pline de sens. cum sa fie facut un film pe ascuns? sa fim seriosi? de ce nu ati fortat dvs intrarea in competitie? domnule ,fi realist! esti un nimeni in cautare de publicitate. de ce nu ai facut constestatie in ziua a 2-a a festivalului, atunci cand filmul a fost proiectat? de ce ai asteptat sa castige marele premiu? dl Mihu, va rog. lasati.ne sa ne bucuram. poate n.o sa mai ajungem vreodata la Palme D'or. de ce trebuie sa fim atat de incuiati? plini de atata venin? scene de avort in baie sunt atatea de ce v.ati legat tocmai de acesta? ma dezgustati. sincer. sunteti un nimeni . un nimeni care cere atentie. pentru ce? pentru acele 15 minute? sa va fie rusine.
 • 0 (0 voturi)    
  O stii Mihule? (Miercuri, 30 mai 2007, 2:44)

  Capra vecinului [anonim]

  O delegatie facea o vizita-n iad. Peste tot, felurite locuri de ispasit pacatele si multime de draci muncind din greu, transpirati, epuizati ca sa-i supuie pe pacatosi la cuvenitele chinuri. Intr-un anume loc insa, nu era decat un singur drac, o pila de-a lui Skaraoski, ce se plictisea de moarte, tolanit pe malul unei balti. Li se explica vizitatorilor: in fundul baltii asteia i-si ispasesc pacatele romanii. De cate ori incearca vre-unul sa iasa la suprafata, i-l trag ailaltii indarat la fund.
  Asta e Mihule, daca ai dreptate, o lamuresti in particular cu el sau la tribunal, dar n-ai nevoie sa-l tragi la fund si nici sa-l improsti cu noroi.
 • 0 (0 voturi)    
  mai sunt si alti castigatori la Cannes! (Miercuri, 30 mai 2007, 4:49)

  a.z. [anonim]

  Mai sunt si alti castigatori la Cannes, tot romani...nu prea se vorbeste de Nemescu, spre exemplu, si filmul sau a castigat sectiunea debutantilor! Si are o tema normala, profund romaneasca, dar mai putin sinistra decat filmul lui Mungiu. Personal, nu ma voi duce sa vad filmul lui Mungiu.Nu am nimic cu el, imi pare bine ca a castigat, probabil ca este un film impecabil, dar e ca si cand as fi iradiat si m-as duce sa vad un documentar despre Cernobal. Ma voi duce insa cu placere la filmul lui Nemescu, din trailer reiese ca e un film complex si matur despre romanii "de dupa..."

  Sincer, sincer? Imi pare bine ca in toate ziarele din lume apare fotografia lui Jane Fonda care il saruta pe Cristian Mungiu!Apoi,imi pare rau ca imediat apare si descrierea subiectului filmului,"harrowing drama about an illegal abortion in Communist regime". Astia suntem noi, una calda, una rece.

  Cat despre furtul de idei, da - se practica. Insa nu neaparat in Ro. Avort in Romania, inainte de '89 nu e o tema chiar atat de larga precum razboiul din Vietnam sau raboiul in general, incat sa fie atacata de atat de mult creatori, deodata. Deci nu cred ca acesta poate fi un argument contra furtului de idei. Poate ca regizorul premiat s-a inspirat, poate nu, cred ca e foarte greu de demonstrat. Poate s-a inspirat doar din scena din baie, oricum noi "oamenii de rand", vorbim in necunostinta de cauza. Dar s-ar putea sa fie pura coincidenta.Daca cineva ar scoate la iveala precedenta evenimentelor, usor de verificat- de fapt, cineva de pe site a si spus ca Mungiu a depus scenariul la CNC inainte de concursul HBO- s-ar putea verifica usor cine de la cine s-a inspirat.

  In concluzie:sunt doar un roman bucuros ca regizorii nostri castiga la Cannes, si trist a se vorbeste atat despre Romania si avorturi...mai bine despre Romania si trenuri NATO oprite in gari insignifiante, cu umor, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Dl. Mihu (Miercuri, 30 mai 2007, 8:30)

  aglaia [anonim]

  Lasa-ne , lasa-ne !!!
  Dupa razboi multi viteji se arata, asa ca NO COMMENT.
  Asta suntem noi romanii, ne place sa ne spalam rufele in public... si ne mai intrebam de ce avem imaginea pe care o avem....
 • 0 (0 voturi)    
  monopol pe avort?? (Miercuri, 30 mai 2007, 9:33)

  doru palma [anonim]

  Domnule Mihu,

  Pacat de dvs, v-ati ales prost momentul de a va face publicitate. Nu aveti monopol pe scenarii legate de avort.
 • 0 (0 voturi)    
  se vede ca sinteti barbati,voi ce acuzati! (Miercuri, 30 mai 2007, 13:58)

  femeia de 40 de ani [anonim]

  Am 40 de ani si eram studenta in anii '80. Pot sa va spun ca TOATE colegele si prietenele mele care au trait povestea unui avort ilegal, provocat cu sonda pusa de-un cirpaci sau de un cadru mic medical, au procedat asa: avortonul se lasa in baie, p ejos, in cada sau intr-un lighean si de acolo il lua o ruda sau o prietena sau colega de camera de la camin si "scapa" de el ducindu-l la ghena sau ingropindu-l intr-o padure. Toata lumea stia ca nu ase arunca in veceu ca se infunda si te poate prinde politia. Oribil, dar adevarat. ASADAR: scena cu avortonul pe podea in baie (care inteleg ca e in filmul lui Mungiu) nu e inventata sau imaginata de el sau de altcineva, este uin fapt real pe care noi, femeile care am avut astfel de probleme in timpul comunismului, il cunoastem bine dar nu prea vorbim despre el decit tot intre noi, femeile. Mie mi se pare evident ca numai barbatii isi pot imagina ca asta e o idee care apartine cuiva sau altcuiva. E o mare prostie! E un fapt si nicidecum imaginatia cuiva anume. Yic sa asteptam sa vedem filmul lui Mungiu, sa citim si scenariul domunului in cauza si abia apoi sa ne dam cu parerea. Pina atunci, cred ca ar trebui sa ne bucuram pur si simplu de succesul Romaniei la CannesS Cristian Mungiu a luat Palme dOr, iar Cristian Nemescu a luat premiul cel mare la Un Certain Regard... mi se pare incredibil acest succes al Romaniei si ma bucur ca si cum ar fi succesul meu! BRAVO MUNGIU SI NEMESCU!
 • 0 (0 voturi)    
  Sugestie (Miercuri, 30 mai 2007, 15:28)

  munteanu [anonim]

  Ma bucur ca un Regizor tanar si de valoare a avut curajul sa spuna ce se intampla in sistem.Vizionam toti ce se intampla in societate dar nu avem greutatea necesara sa ne lasam amprenta decisiva impotriva nelegiuirilor care le resimte orice roman indiferent de statutul social care-l are,de cel putin 17 ani incoace.Nu am vazut filmul premiat,dar nu ma indoiesc de faptul ca o sa ma ravaseasca dupa momentul vizionarii si-mi v-a trezi un cosmar ce cu greu a apus.BRAVO D-lui Mungiu ca a avut curajul sa infrunte sistemul,sa auzim de bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Sugestie (Miercuri, 30 mai 2007, 15:29)

  Munteanu [anonim]

  Ma bucur ca un Regizor tanar si de valoare a avut curajul sa spuna ce se intampla in sistem.Vizionam toti ce se intampla in societate dar nu avem greutatea necesara sa ne lasam amprenta decisiva impotriva nelegiuirilor care le resimte orice roman indiferent de statutul social care-l are,de cel putin 17 ani incoace.Nu am vazut filmul premiat,dar nu ma indoiesc de faptul ca o sa ma ravaseasca dupa momentul vizionarii si-mi v-a trezi un cosmar ce cu greu a apus.BRAVO D-lui Mungiu ca a avut curajul sa infrunte sistemul,sa auzim de bine!
 • 0 (0 voturi)    
  dragi tovarasi (Joi, 31 mai 2007, 0:09)

  elena ceausescu [anonim]

  domnul mihu asta vorbeste de parca ar avea copyright pe ideea de avort ilegal si nimeni nu are voie sa abordeze tema. daca e sa o luam asa, urmasii familiei ceausescu ar trebui sa-l dea in judecata pe mihu, ca in fond tovarasu a fost primul care sa conceapa asa ceva.
  mai concret, scenariul si filmul nu se aseamana decat prin tema, asa cum trainspotting se aseamana cu orice alt film cu junkies. in locul domnului mungiu, m-as muta intr-o tara care sa stie sa aprecieze un bine ce i se face si as lasa romania sa putrezeasca in continuare producand filme cu margelatu.
 • 0 (0 voturi)    
  Cristian Mungiu avea scenariul cu o luna inaintea lui Dan Mihu (Joi, 31 mai 2007, 8:15)

  exodus [anonim]

  eu zic sa nu trecem nepasatori peste aceasta afirmatie a lui Bim, la pozitia 91: Cristian Mungiu avea scenariul cu o luna inaintea lui Dan Mihu

  asta ar rezolva totul.

  pe de alta parte declaratia lui Mungiu a fost: "acum un an nu stiam ca voi face filmul asta, acum 6 luni nu aveam banii sa-l fac. "

  cele doua se contrazic.
  ...............................................

  un lucru ar putea lamuri si mai bine situatia: Mungiu a declarat ca e inspirat dintr-un caz real. Tinand cont de poveste, faptul ca amandoua fetele au fost obligate sa se culce cu d-nul Bebe pt ca acesta sa-i faca avortul uneia dintre ele, cei in cauza - personajele reale - ar putea confirma povestea (mai putin Bebe, banuiesc, pt ca nu iese prea bine din toate astea)
  si atunci am sti ca a fost o poveste reala, la Iasi, in anii 80, despre care Mungiu a auzit la vremea ei, pe cand era si el student.

  necazul e ca cele doua femei, daca mai traiesc si mai sunt in tara, daca urmaresc stirile, n-ar recunoaste ca au trait aceste povesti - decat sub masca anonimatului, banuiesc. Au si ele o viata, un sot, copii....
 • 0 (0 voturi)    
  avort, idei, cultura (Joi, 31 mai 2007, 10:07)

  ringo [anonim]

  D-lui Mihu, spre umplerea bagajului sau cultural:
  1. Subiectul avortului in comunism a fost "tratat" chiar in comunism de Andrei Blaier, in Ilustrate cu flori de cimp - 1975, cu Carmen Galin, Elena Albu, Gheorghe Dinica etc.

  2. Subiectul avortului in comunism in literatura romana a fost "tratat" (recent!) intr-un roman publicat la Editura Marineasa, Timisoara, 1996. Titlul: Cartea pacatelor. Autor: Dumitru Ungureanu

  (Informatiile pot fi utile si altor amatori de senzationalism bahluietz!)
 • 0 (0 voturi)    
  plagiatura? n-as crede... (Joi, 31 mai 2007, 10:48)

  christine Glowania [anonim]

  buna!in primul rind felicitari ca in sfirsit a luat un film romanesc un premiu la cannes.nu mai e departe drumul spre premiul oscar;doamne da;-)

  despre plagiat ce sa zic...in multe domeni sint mii si mii de filme cu aceeasi tematica asa ca ar fi indicat ca anumite persoane inainte de a face mare vilva, mai bine sa fi incercat sa ia ei premiul decit sa inceapa sa se judece dupa un festival...dece cristian mungiu nu a prezentat intii filmul in romania? a stiut el dece a facut-o.probabil a fost sigur ca daca face acest lucru i se va pune bete in roate de catre marii eroi ai micilor orase care deschid ochii dupa ce a detonat o bomba.

  sfatul meu este:acu cu acest mare premiu, valea din romania! este mai bine, deoarece in romania esti pur si simplu barat, nu cumva sa realizezi mai multe decit realizeaza altii care sint cei mai tari din parcare?????

  dece credeti oare ca eu am plecat din romania de 12 ani??? tocmai din acest motiv.si eu sint in domeniul culturii, sint muziciana si la rindul meu in anumite timpuri chiar dupa revolutie mi s-au pus bete in roate de numa numa de anumite personalitati care cred ca cu anumite scrupule realizeaza totul.iar tu micul vierme nu ai dreptul sa traiesti??? haideti domnilor traim in democratie si nu la gradinita! mai lasati si tineretul necunoscut sa iasa la iveala! numai asa o sa va recunoasca lumea!!!

  Cristiane fa mai departe:-)))
 • 0 (0 voturi)    
  plagiatura? n-as crede... (Joi, 31 mai 2007, 10:53)

  christine Glowania [anonim]

  buna!in primul rind felicitari ca in sfirsit a luat un film romanesc un premiu la cannes.nu mai e departe drumul spre premiul oscar;doamne da;-)

  despre plagiat ce sa zic...in multe domeni sint mii si mii de filme cu aceeasi tematica asa ca ar fi indicat ca anumite persoane inainte de a face mare vilva, mai bine sa fi incercat sa ia ei premiul decit sa inceapa sa se judece dupa un festival...dece cristian mungiu nu a prezentat intii filmul in romania? a stiut el dece a facut-o.probabil a fost sigur ca daca face acest lucru i se va pune bete in roate de catre marii eroi ai micilor orase care deschid ochii dupa ce a detonat o bomba.

  sfatul meu este:acu cu acest mare premiu, valea din romania! este mai bine, deoarece in romania esti pur si simplu barat, nu cumva sa realizezi mai multe decit realizeaza altii care sint cei mai tari din parcare?????

  dece credeti oare ca eu am plecat din romania de 12 ani??? tocmai din acest motiv.si eu sint in domeniul culturii, sint muziciana si la rindul meu in anumite timpuri chiar dupa revolutie mi s-au pus bete in roate de numa numa de anumite personalitati care cred ca cu anumite scrupule realizeaza totul.iar tu micul vierme nu ai dreptul sa traiesti??? haideti domnilor traim in democratie si nu la gradinita! mai lasati si tineretul necunoscut sa iasa la iveala! numai asa o sa va recunoasca lumea!!!

  Cristiane fa mai departe:-)))
 • 0 (0 voturi)    
  nu plagiere ci epuizare a temei (Joi, 31 mai 2007, 17:18)

  exodus [anonim]

  domnilor, haideti sa ne bucuram de premiu dar sa nu ne pierdem mintile:

  1. care va sa zica, un scenariu premiat de un juriu e obligatoriu sa fie citit de acel juriu.
  prin urmare, mungiu a citi scenariul.

  2. in momentul in care mungiu s-a apucat sa scrie scenariul despre avortul fact in baie, stia clar ca nimereste peste povestea aluia premiat, si trebuia sa-si puna niste probleme.
  Chiar trebuia sa-l sune, sa-i zica ceva: bai, uite, am si eu o idee, ti se pare ca seamana, te deranjeaza? Ceva acolo. Tacand malc si facand filmul repede se cam pune in culpa.

  Nu poate fi vorba de plagiat, asta pare a fi clar din ce se stie despre cele doua povesti, dar similitudini mari exista. Nu e vorba ca faci un film despre razboi cand au facut si altii. E o situatie similara, cu o femeie care face avort in baie, in anii 80, si asta nu e putin.

  Ar putea sa recunoasca faptul ca l-a inspirat, sau ca scenariul aluia i-a amintit de povestea lui de la douazeci si ceva de ani. E gogonata sa nu zica nimic despre asta.

  Acum imaginati-va situatia in care mihu ar face filmul? Cine s-ar mai uita la el?Toti ar zice:hai, nene, lasa-ne, iar avorturi? Desi el a gandit dinainte un subiect despre asta, si l-a si dezvoltat. Prin urmare, filmul lui mihu, bun, prost (mai degraba prost, dar nu asta e ideea) ar avea de suferit mult fiindca altcineva i-a luat-o inainte.

  Inca odata, nu e vorba de plagiat, ci de "epuizare" a unui domeniu, a unei teme care, prin filmul asta, devine de neabordat pt urmatorii ani. Presupunand ca s-ar face si ala al lui Mihu, ati vrea sa vedeti ambele filme in acelasi an?
 • 0 (0 voturi)    
  bebe asta (Vineri, 1 iunie 2007, 11:33)

  inka [anonim]

  Auzi cum il chema pe ucigasul de bebei: Bebe !!!

  Si nerodul asta vrea sa umble el cu instrumentul lui inainte de a baga chiureta in biata fata. Scabros, domnu Bebe, scabros!
  Intai sa o alinti, dupa aia s-o macelaresti?

  da tot mai bine decat al lui mihu: n-a pus punctul pe i in scenariu, e vraiste.
 • 0 (0 voturi)    
  Dar Decreteii? (Vineri, 1 iunie 2007, 13:36)

  DECRETELU [anonim]

  Pai ce sa mai zica Florin Iepan cu filmul lui, "Decreteii". Ca tot despre avorturile in comunism este. Chiar daca e documentar, nu l-ar deranja pe Mihu ca l-a facut inaintea lui?
 • 0 (0 voturi)    
  NU mai postati linkuri cu operele dlui Mihu (Vineri, 1 iunie 2007, 22:34)

  Cucubau [anonim]

  Omul asta vrea prin tot acest scandal: notorietate!!!! Vrea ca scenariul lui sa fie citit, iar el - personal sa fie cunoscut. E prea bine ales momentul si chiar si "tema" scandalului!!!! Asa ca nu ma intereseaza nici dl Mihu, nici scenariul lui - pina la urma, asta si urmareste: sa atraga atentia! Nici chiar legea dreptului de autor nu-l indreptateste cu nimic: simplele fapte si idei nu pot fi copyrightate. Cu atat mai putin avortul. Ce sa mai spun de faptul ca citatetele (inclusiv vizuale) sunt un procedeu ultra-uzitat...
 • 0 (0 voturi)    
  Dlui Mihu (Sâmbătă, 2 iunie 2007, 16:35)

  Mihaela [anonim]

  Am citit adineauri scenariul dvs. Nu il comentez, pt ca nu as mai termina niciodata si oricum - specialist sau nu in domeniu, ramane totusi o chestiune de gust personal. Ceea ce doresc sa aflu, asa dupa cum a observat si altcineva inaintea mea... este cum de dl Mungiu a reusit sa termine un film din 2006 pana acum - probabil finele lui 2006 - cu tot cu finantari, pre si post-productie, promovare si castigare la Cannes? Asta presupunand, fireste, ca scenariul dlui Mungiu l-a asteptat pe cel al dlui Mihu.... ca sa-i extraga "ideea"
  Si..., apropos, ca femeie (nu mai zic ca cititor), nu sunt deloc impresionata de scenariul "Sa iubesti si sa tragi apa". Dar, chesie de gust, cum spuneam.
 • 0 (0 voturi)    
  ei, ati vazut filmul? (Sâmbătă, 2 iunie 2007, 17:33)

  mikanen [anonim]

  pt cei care sunt la TIFF

  ati vazut filmul.
  seamana?
 • 0 (0 voturi)    
  una, alta (Duminică, 3 iunie 2007, 11:41)

  golan_forever [anonim]

  http://www.primulpas.ro.org/avortul/legiro.html

  aici e istoricul legislatiei privind avortul in romania.
  pedeapsa maxima era de 3 ani, nu de 10 cum e in film; doar daca ii aducea o vatamare corporala grava, dar bebe nu stia asta, credea ca fata e in luna doua.

  alta chestie: medicii ginecologi dupa cativa ani de exercitare a functiei ajung, intr-o proportie mare, impotenti. Sau in orice caz dezinteresati de a mai "marca" in stanga si in dreapta, mai ales nu dintre paciente Asta apropo de ce spune inka la mesajul 110.

  despre plagiat: total nefondat, lui mihu sa-i para bine ca nu a compromis el tema avorturilor cu un scenariu atat de neinspirat cum e al lui. Era pacat ca Mungiu sa nu mai faca filmul asta fiindca mihu facea inaintea lui ceva atat de slab dar pe aceeasi tema.
 • 0 (0 voturi)    
  frumoasa tara,pacat ca-i locuita (Sâmbătă, 16 iunie 2007, 1:25)

  di [anonim]

  am parcurs aproape toate comentariile de la premierea filmului si pana astazi si, la fel ca majoritatea dintre Dvs care s-au revoltat pe "interventia" acestui "dn" Mihu, am trait aceeasi scarba (pe undeva, uneori) ca fac parte dintr-un popor (doar unora dintre noi, romanii) caruia ii place sa-si toarne rahat in crestet (scuze de expresie!).
  Dar pe cealalta parte nu m-am putut abtine sa nu ma bucur(intai in sinea mea) ca l-am cunoscut pe Kiki Mungiu in perioada in care "conducea" (in felul lui) Opinia Studenteasca, imediat dupa revolutie.
  Am regasit acum, la premierea filmului sau, aceeasi imagine de acum 15 ani, a unui tip in aparenta modest , cuminte, corect, serios, dar care a tinut sa lase URME in aceasta viata ... Un om ambitios, dar modest, care nu face parada din ceea ce stie sa faca (si face bine!!)
  Am asteptat cu sufletul la gura premierea de la Cannes si am plans in momentul in care l-am vazut urcand pe scena sa-si primeasca premiul...
  In acel moment magic, am fost mandra (sunt sarace cuvintele sa poata descrie exact sentimentele din acea secunda) ca sunt romanca, si - mai mult - ca e moldovean, si - in plus - ca l-am cunoscut pe Kiki Mungiu. Si sunt convinsa ca multi ieseni care il stiu au simtit la fel ca mine.
  E pacat (ca sa nu spun ca e ordinar) sa improscam cu noroi in cei care ne ajuta - pe noi toti - sa ridicam capul din mocirla in care am fost pana in '89. Cum ridica unul fruntea si vrea sa ne ridice, de ce sa nu-i dam in cap?? Ca doar asa au fost invatati cei mai multi dintre"noi"... deh...romanii.
  D-le Mihu, a fost vreun moment in viata dumitale in care sa te bucuri ca esti roman??? Cred ca nu. Sufletele mici nu au cum sa stie sa bucure ca fac parte dintr-o natie.
  Bucuria, fericirea vine din lucruri marunte. Cum s-ar putea numi starea care este indusa de "lucruri mari"? gen filmul lui Mungiu?? PACAT! MARE PACAT!
  PS Mai are curaj acest "domn" Mihu sa raspunda intr-un fel sau altul la mesajele Dvs??? Dupa cum se vede... nu! Lasitatea!
 • 0 (0 voturi)    
  popularitate (Sâmbătă, 16 iunie 2007, 1:49)

  di [anonim]

  apropos: acest cvasi-necunoscut Mihu nu a mai avut curajul sa va/ ne raspunda nici macar pe liternet!
  La toate a dat bir cu fugitii!
  Deh! a aruncat pisica, n-aveti decat s-o prindeti!
  De fapt (asa cum spuneau multi, mai sus)...asta a si fost intentia lui : sa paseze pisica, si apoi sa astepte ... ce?? sa-i creasca "cota" (sic) de "popularitate"??? :d
  si noi ce puteam altceva sa facem??? Sa cadem in plasa lui... Ca daca ar fi fost ignorat...
  Nu si-ar mai fi ras acum in barba ca ne-a "facut"... pe toti cei care am raspuns intr-un fel sau altul acelei..."acuzatii"...de plagiat . Ha!
 • 0 (0 voturi)    
  Ei si...? (Miercuri, 27 iunie 2007, 11:13)

  not_ever [anonim]

  Sincer, toata aceasta tevatura cu "nenea Cannes, Mungiu mi-a furat...ueeee" nu isi are rostul.
  Voi in lumea aceasta a cinematografiei, stiti, care pe unde participa, sunteti colegi de breasla doar. Nu cred ca in atata timp nu ati auzit care e de fapt directia filmului lui Mungiu. Sa fim seriosi.
  In alta ordine de idei, repet ceea ce au spus colegii de opinie mai sus...ideea nu e deloc originala...Eu insami era sa fiu in acea situatie de a fi avortata...Lucrurile inainte de '89 oricat s-ar dezbate azi, nu mai rezolva nimica. Doar sa ne schimbe niscaiva impresii. In rest...

  Altfel...Mungiu merita respectul, pentru o regie impecabila si pentru ca, cu inca un regizor am reusit sa aducem Romania in rand cu cinematografia mondiala.

  Numai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  care e mesajul acestui film nenorocit (Sâmbătă, 25 august 2007, 13:36)

  florina [anonim]

  A fost greu de suportat perioada cand femeile au murit din cauza doctorilor care faceau exces de zel si nu administrau medicamente femeilor care ajungeau in spital in stare jalnica din cauza unui avort spontan sau poate chiar provocat, dar acest film este si mai greu de suportat in sensul ca nu integ mesajul pe are vrea sa-l transmita. Si cum am cunoscut cateva familii cu asemenea probleme, adica unde au ramas 1-2 copii fara mama, va intreb pe voi cei care, Dumnezeu sa ma ierte, dar, vreti sa castigati o gramada de bani fara sa faceti nici un efort, cu ce le ajutati, copii ramasi au avut nevoi si cred ca le-a fost dor si foame, oare despre ei tara asta nevoiasa n-ar trebui sa se ingrijeasca putin, mai bine mai tarziu decat niciodata. Va rog, D-le Mungiu fiti omenos si continuati-va lupta, nu va automultumiti cu premiile si banii care va intra in conturi.
 • 0 (0 voturi)    
  DREPTATEA LUI MIHU (Duminică, 13 ianuarie 2008, 21:14)

  XPXLUCAS [anonim]

  SUSTIN CA DOMNUL MIHU ARE DREPTATE DEOARECE RADACINA RAULUI SE AFLA IN FOSTA ATF, ACUM UNATC. PANA SA CULEAGA" DE LA DL MIHU, DOMNUL MARE REGIZOR SCOLIT DE GULEA CEL MAI MARE PLAGIATOR, A LUA T SI DINTR-UN FILM STUDENTESC. CARE ?
  STIU EI BINE. RUSINE MASONERIEI LUI RADU CHIROVICI CA PROMOVEAZA ASTFEL VALORILE.
  DAR DUMNEZEU E MARE SI BUN SI IARTA SI PEDEPSESTE...NU DISPERA DOMNULE MIHU...
  VIATA ITI VA DA DREPTATE, EU INCA DE ACUM.
  L-AM CUNOSCUT PE MARELE RGIZOR, E VAI DE CAPUL CELOR CARE SCRIU IN NESTIRE..S-AUZIM DE PREMIII..
 • 0 (0 voturi)    
  CHIAR DACA AI AVIUT DREPTATE!!!! (Vineri, 18 ianuarie 2008, 21:17)

  XPXLUCAS [anonim]

  CHIAR DACA AI AVUT DREPTATE DlE MIHU, EU NU MA MAI BUCUR, VREAU O LUME NORMALA UNDE ALUA PREMIII E CEVA NORMAL, A FACE FILME E CEVA NORMAL. DAR CE TE FACI INTR-O LUME PLINA DE TIRIACI SETOSI DE AUR SI SANGE, UNDE TARA ASTA ESTE UN POLIGON DE TRAGERE IN CARE NISTE SABATICI LASA IN SANGE ALTI PORCI MISTRETI ? CRISTIANE DA-I IN MASA CU PREMIILE LOR, RUPE SI LEGATURILE CU MAREA MLASTINA SI FA FILME DESPRE OAMENII DE ACUM...UNUL DINTRE CEI MAI BUNI IN CINEMATOGRAFIE FARA COMPLEXE...
 • 0 (0 voturi)    
  UN UNGHI DE VEDERE....... (Duminică, 27 ianuarie 2008, 12:25)

  MITRU-MARIN-filmolg, şef oficiu Cinemateca Română [anonim]

  PENTRU TOŢI PASIONAŢII DE FILM DIN ROMÂNIA SAU DIN LUME,

  AM VÂZUT FILMUL: 4 LUNI, 3 SĂPTĂMÂNI ŞI 2 ZILE.
  ESTE PRIMUL FILM ANTICINEMATOGRAFIC DIN ISTORIA CINEMATOGRAFULUI MONDIAL . VOI SCRIE UN ARTICOL DESPRE ACEASTĂ ESTETICĂ
  BIZARĂ A ACESTUI REGIZOR. ÎN REST CEI CARE VOR RIPOSTA , SĂ ŞTIE CĂ ÎN UNIVERS EXISTĂ MATERIE ŞI ANTIMATERIE.
  NEFIIND ÎN SCRIS ÎN EVOLUŢIA ARTEI FILMULUI
  ACEST PRODUS CONTROVERSAT TREBUIE ANALIZAT CU ALTE METODE SPECIFICE PENTRU MODULUI SĂU DE A FI.
  CEI CARE VOR FI SUPĂRAŢI DIN PATRIOTISM SAU DIN IDOLATRIE LE CER STĂPÂNIRE DE SINE ŞI LUCIDITATE. UN PREMIU, DOUĂ SAU MAI MULTE SUNT NIŞTE PREMII ŞI ATĂT....... ÎN REST SUCCES LA VIZIONAT FILME.
  • 0 (0 voturi)    
   RECTIFICAREla UN UNGHI DE VEDERE (Duminică, 27 ianuarie 2008, 21:35)

   MITRU MARIN, filmolog şef oficiu Cinemateca Română [anonim] i-a raspuns lui MITRU-MARIN-filmolg, şef oficiu Cinemateca Română

   În textul trimis dvs. s-au strecurat două greşeli:
   1. Profesia mea este FILMOLOG şi nu FILMOLG;
   2..ÎNSCRIS în loc de ÎN SCRIS
   Erorile îmi aparţin.
   Nu mă ascund sub (anonim), pot fi găsit personal în orice zi a săptămânii în str. Eforie nr. 2 la Cinematecă.
   Cu salutări de bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Catre Dan Mihu (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 11:05)

  Catre Dan Mihu [anonim]

  Dane, te-ai nascut intr-o tara gresita.
  Daca eram in SUA, mungiu isi vindea si masina si casa ,si-o vindea si pe sor-sa ca sa plateasca despagubiri.
  Fapt:
  Mungiu e in juriu la HBO si juriul premiaza un scenariu. Mungiu rescrie scenariul cu acelasi subiect si face un film pe care il pune pe piata.
  Concluzie: Nu se face asta, dom'le.... Decat in tari gresite, precum Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică