Motto: „In Romania exista inca o diversitatea de plante utilitare regionale si traditionale mai mare decat in majoritatea statelor din Uniunea Europeana. Aceasta diversitate este o adevarata comoara.”

„Eliberam biodiversitatea semintelor” a fost motto-ul celei de-a treia Conferinte Internationale de la Halle (Germania, 18-20 mai). Au participat tarani cultivatori de seminte traditionale, asociatii agricole si cercetatori din Bulgaria, Danemarca, Elvetia, Franta, Georgia, Germania, Irak, Irlanda, Israel, Italia, Mali, Marea Britanie, Polonia, Romania, Rusia, Ungaria, Tunesia si USA.

La presiunea industriei agro-alimentare, Uniunea Europeana a ingradit treptat dreptul milenar al taranilor de a semana, conserva si comercializa propriile seminte traditionale si regionale. Actualmente, numai asociatiile de agricultori au dreptul sa-si conserve semintele traditionale, timp de zece ani. Le pot semana si comercializa numai in regiunea de origine.

In Europa, au disparut 80 % din legumele si fructele cultivate in ultimii cincizeci de ani. Cauzele? Industria agroalimentara are nevoie de mari cantitati de materii prime „omogene”. Impune taranilor putine varietati de cereale, legume si fructe. Ele trebuie cultivate in mari cantitati, in orice conditii de clima si sol.

„Performante” posibile cu aporturi masive de ingrasaminte chimice, pesticide, insecticide. In afara unor soiuri standardizate, producatorii de seminte industriale nu pot garanta oferta diversificata, analoga agriculturii taranesti.

Accesul populatiei occidentale la o alimentatie variata si sanatoase s-a redus dramatic in ultimii 30 de ani. Iluzia „noutatii” alimentelor fast-food este intretinuta de strategiile de marketing. Inovatoare sunt cel mult etichetele.

Cui apartin semintele?

La Halle, taranii au vorbit de dificultatile cu care se confrunta, pentru a cultiva soiuri de cereale vechi, neinscrise in cataloagele oficiale. Daca initial bancile de seminte au fost create pentru conservarea soiurilor traditionale, sub presiunea concernelor producatoare de seminte hibride sau modificate genetic, taranii aproape ca nu mai au acces la ele.

„De multe ori, semintele conservate zeci de ani in depozitele bancilor s-au degradat, nemaiputand fi insamantate”, ne-a spus inginerul agronom Georg Jansen, presedintele Asociatiei de Agricultura Taraneasca (ABL). Pe terenurile Institutului de plante Leibniz - finantat de Ministerul Federal de Cercetare - se afla Banca Federala Germana de Seminte. Cu 140.000 de esantioane, poseda una dintre cele mai mari colectii din lume.

De cativa ani, La Gatersleben se testeaza plante modificate genetic, comandate de multinationale. Datorita distantelor prea mici intre terenuri, pericolul de contaminare (ireversibila) a semintelor conservate de banca este iminent.

Cu ocazia Zilei Internationale a Biodiversitatii din 21 mai, impreuna cu organizatii de tarani si ONG- uri din toata Germania, participantii conferintei au protestat la sediul Bancii de seminte din Gatersleben, la 40 km de Halle.

Protectia soiurilor traditionale din Romania

„Vad ca lumea occidentala este mult mai bine informata despre pericolele de contaminare a soiurilor traditionale si a varietatilor salbatice, inclusiv asupra riscurilor pentru sanatatea umana”, ne-a spus la Halle prof. Aurel Maxim de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Cluj.

Maxim coordoneaza proiectul de protectie si conservare a soiurilor vechi de legume si fructe, initiat de organizatia InfOMG, in 2006. Membrii organizatiei si studentii din Cluj localizeaza varietati traditionale la fermele taranilor, iar soiurile sunt inventariate intr-un catalog „alternativ”. Prof.

Maxim va propune ministerului Agriculturii masuri pentru protectia semintelor traditionale.

El Este de parere ca producatorii de seminte din Romania trebuie sa se asocieze cat mai rapid, ca sa-si apere interesele. „Pastrarea semintelor in banci este importanta, dar este necesara si cultivarea lor pe camp, in zonele de origine. Acolo unde ele se adapteaza la factorii de stress: la seceta, la temperaturi scazute, la boli si daunatori”.

Fapt confirmat de experienta de peste 30 de ani a inginerului agronom Gebhard Rossmanith, producator de seminte traditionale de cereale, fructe si legume din Germania: „Sanatatea si gustul specific al legumelor, fructelor si cerealelor provine din interactiunea lor cu mediul de origine.”

„Taranii romani poseda o autonomie alimentara pierduta in Occident”

La Halle am intalnit si membrii unor asociatii din Franta, recent intorsi dintr-o vizita in Romania. Agricultor si brutar traditional, Nicolas Supiot face parte din „Reseau de Semences Paysannes” („Retea de seminte taranesti”). Cu circa 46 de asociatii de tarani cultivatori de seminte, RST este una dintre cele mai importante in Europa.

In cadrul programului EU Leonardo a fost in Romania (27 martie - 6 aprilie). Francezii au vizitat tarani din judetul Cluj si Bistrita, au vorbit cu localnici si cu autoritatile locale. „Interesul acestei calatorii a fost sa aratam ca, desi la periferia sistemului european, taranii romani sunt de fapt purtatorii unor alternative viabile si unor solutii concrete.

Ei poseda o autonomie alimentara care in agricultura occidentala s-a pierdut in totalitate.”

„Am avut aceleasi probleme in Franta, dar am putut sa le invingem”

Grupul de agricultori francezi a fost surprins sa descopere atat de multe varietati de fructe, legume si cereale. Sa vada rase de animale disparute in Vest. „In Franta a existat acum cativa ani, o lupta intensa cu autoritatile. Serviciile Veterinare si de Represiune a Fraudelor ne-au interzis sa vindem in piete produsele traditionale.

Am luptat si-am castigat, ne-a relatat fermiera Silvie Seguin, participanta la calatorie.

„Noi am explicat taranilor romani ca este foarte important sa se asocieze. Singur nu poti castiga”. Din cauza presiunii politice si a lipsei de informatii, taranii romani cred ca nu au sisteme „bune”. „Noi le-am spus: „Voi sunteti in avans! Nu trebuie sa schimbati nimic in practicile voastre! Europa de Vest trebuie sa si le schimbe.”

Guvernul trebuie sa ia masuri pentru conservarea semintelor traditionale

Bun cunoscator al agriculturii traditionale romanesti, dl Friedrich Wilhelm Graefe zu Baringdorf, Vicepresedintele Consiliului de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, apreciaza ca Romania detine cea mai mare varietate de plante regionale si traditionale din Europa: o „adevarata comoara.”

„In cadrul programelor de dezvoltare rurala, guvernul roman trebuie sa ia masuri. Sa organizeze campanii de informare, cursuri in domeniu si sa sprijine taranilor in vederea comercializarii propriilor produse regionale.” Romania are nevoie de un cadru legislativ care sa permita taranilor utilizarea soiurilor neinregistrate in catalogul oficial.

„In iunie 2007, tarile din Uniunea Europeana vor avea posibilitatea sa inregistreze in mod simplificat soiurile care trebuie conservate. Guvernul roman trebuie sa ia aceasta masura ca sa pastreze diversitatea de pe campuri, din gradini si bogatia de gusturi din farfurii”, considera parlamentarul german.

Adrese utile:

Franta:

www.semencespaysannes

www.kokopelli.asso.fr

www.longo-mai.org

www.lairederien.net

Germania:

www.oekoseeds.de www.abdp.org

www.kultur.saat.org

www.dreschflegel-saatgut.de

www.vern.de

www.nutzplanzenvielfalt.de

www.pomologen-verein.de

www.kartoffelvielfalt.de

Austria

www.archenoah

www.viacampesina

Italia

www.retesemirurali

www.unical

Elvetia

www.prospecia.rara