Lichiditatea BVB a atins ieri cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul anului, pe fondul absentei investitorilor straini.Valoarea totala a tranzactiilor inregistrate ieri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de numai 5,8 milioane de euro, cel mai mic nivel de la inceputul anului. Indicii bursieri au inregistrat o usoara crestere de 0,3%.

Explicatia nivelului redus de tranzactionare vine din absenteismul societatilor financiare straine la sedinta de tranzactionare de ieri. ,,Piata a fost dominata de ordinele investitorilor locali.

Rulajul foarte redus este cauzat de faptul ca multe institutii financiare importante din pietele externe au fost inchise, ca urmare a unei sarbatori importante, astfel ca investitorii straini au fost aproape absenti de la tranzactionare“, spune brokerul Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

Cele cinci societati de investitii au fost din nou cei mai activi emitenti. Prezenta SIF-urilor la tranzactionare a fost insa una palida, cu rulaje de aproximativ 300.000 de euro. Indicele general al pietei (BET-C), precum si indicele care arata evolutia celor mai mari zece companii (BET) au consemnat evolutii aproape identice cu o crestere de 0,11%, respectiv 0,15%.

Titlurile SIF au incheiat ziua cu un cistig mediu de 0,28%, cresterea fiind sustinuta in principal de aprecierea de 1,4% a actiunilor SIF Oltenia, care s-au situat la 3,6 lei la inchidere. O crestere usoara, de 0,3%, a fost raportata pentru SIF Banat-Crisana, in timp ce SIF Transilvania si SIF Moldova au coborit cu 0,45% si, respectiv, 0,32%. SIF Muntenia a stationat la 2,28 lei pe unitate.

integral in Cotidianul