Putine lucruri se pot spune in legatura cu sedinta bursiera de luni. Lichiditatea a fost foarte redusa, iar interesul pentru tranzactionare - relativ scazut, atat pe piata principala, cat si pe segmentul companiilor provenite din vechea piata Rasdaq.

Faptul ca pietele europene de actiuni au fost in mare parte inchise (Germania, Marea Britanie, Elvetia si Austria au celebrat sarbatori nationale si ca atare ziua a fost libera inclusiv pentru angajatii institutiilor financiare) si ca in SUA, de asemenea, nu se tranzactioneaza ca urmare a faptului ca se sarbatoreste Memorial Day a facut ca investitorii straini sa lipseasca aproape cu desavarsire din piata si tendintele sa fie date numai de jucatorii romani.

Linistirea cat de cat a scenei politice si optimismul cu care pietele externe inchisesera in ultima sedinta a saptamanii anterioare au facut ca la deschidere piata de la Bucuresti sa afiseze cresteri de pret de circa un punct procentual.

Investitorii romani au fost interesati cu precadere de segmentul SIF, pentru care in cursul saptamanii trecute vazusem deja doua-trei sedinte consecutive de scadere, si, ca atare, probabil ca pentru cumparatori nivelurile de pret la care se ajunsese au parut atractive.

Asa se face ca indicele BET-FI a inchis ziua pe o usoara crestere, de 0,28%, marcand cea mai importanta apreciere dintre cei patru indici mai importanti ai pietei. si indicii BET si BET-C au crescut, dar intr-un ritm de doar 0,11-0,15%. Singurul indice care a scazut luni a fost ROTX (-0,38%).

de Iulian Panait, analist KDT Invest

integral in Romania Libera