Peisajul din judetul Galati ar putea deveni in viitorul apropiat unul dominat de mori de vant, mai multi investitori gasind pe dealurile Covurluiului zona propice pentru instalarea unor parcuri eoliene.

Dupa ce o firma din Budapesta s-a aratat interesata de instalarea a doua parcuri eoliene cu un total de 60 de mori de vant in nordul judetului, la Beresti Meria, acum o firma din Elvetia este interesata de amplasarea, pe dealurile din preajma comunei Cuca, a unui parc eolian care la inceput va avea 20 de mori.

La Beresti Meria, investitia ar urma sa fie dezvoltata de firma ungara "Sinus Holding-The Energy Company", care intentioneaza sa instaleze doua parcuri de cate 30 de generatoare eoliene, cu o putere de 2 MW fiecare. Valoarea totala a investitiilor este de aproximativ 140 milioane euro.

Avantaje pentru comunitate

Pe langa alinierea la unul dintre obiectivele strategiei Uniunii Europene, ca pana in 2015 statele membre sa inlocuiasca energia poluanta produsa din carbune cu energie ecologica, obtinuta in centralele eoliene, administratiile locale au mai multe avantaje economice din dezvoltarea acestor proiecte.

Conform primarului din Beresti Meria, Adrian Sfarlea, comuna va primi o cota parte din energia electrica necesara iluminatului public si institutiilor publice din toate cele sapte sate componente ale comunei, ramanand chiar si un excedent.

Un alt avantaj este ca, pe langa toate celelalte taxe si impozite locale, consiliului local ii va reveni si 1% din valoarea investitiei, ceea ce va insemna 1,4 milioane de euro care vor putea fi folosite pentru cofinantarea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii, prin atragerea unor fonduri structurale.

In 2005, au mai fost efectuate prospectiuni cu privire la posibile amplasamente ale unor parcuri eoliene in zona Podisului Covurlui si s-au mai identificat doua zone, in preajma comunelor Schela si Frumusita.

integral in Romania Libera