Masura de suspendare a autorizatiei de mediu a Rafinariei Arpechim este disproportionata si nejustificata fata de nerealizarea unui punct din programul de conformare, a declarat intr-un comunicat de presa Dan Pazara, director de comunicare al Petrom.

“Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde masuri specifice, ce vor fi indeplinite pana in 2012, termen care reprezinta si sfarsitul perioadei de tranzitie negociat cu Uniunea Europeana”, a mai spus Dan Pazara.

Potrivit comunicatului, in ceea ce priveste masurile de modernizare a rezervoarelor de benzine, reprezentantii rafinariei intentionau implementarea unor modificari mai ample decat cele cerute prin programul de conformare, ceea ce necesita extinderea termenului de conformare.

Intrucat reprezentantii rafinariei au constant imposibilitatea indeplinirii la termen, care era 31.12.2006, a acestor masuri, au fost demarate o serie de discutii cu reprezentantii autoritatilor de mediu in vederea identificarii solutiilor optime.

„Suntem surprinsi de aceasta decizie, avand in vedere atat discutiile constructive pe care le purtam cu reprezentantii autoritatilor de mediu, cat si faptul ca situatia de la Arpechim nu presupune riscuri majore pentru mediul inconjurator sau pentru sanatatea angajatilor si a locuitorilor din zona”, a adaugat oficialul companiei.

“Inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice din Romania, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim”, se mai arata in comunicatul Petrom.

De asemenea, Petrom considera ca inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic este realizata integral, iar documentatia in acest sens a fost inaintata Agentiei de Mediu.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a suspendat luni, 28 mai, Autorizatia Integrata de Mediu a Rafinariei Arpechim, in baza careia se desfasoara activitatea rafinaria si a impus Petrom oprirea activitatii acesteia.

Agentia justifica aceasta decizie prin nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, emisa pentru activitatea desfasurata de Arpechim Pitesti, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic.